Ολονυχτία έξω από τα Ειρηνοδικεία για να σώσουν τα σπίτια τους - Ζητούν δικαστική «ασυλία»

Τη δικαστική προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς αποζητούν αγωνιωδώς τις τελευταίες μέρες εκατοντάδες δανειολήπτες. 

 

Στήνονται από τα ξημερώματα έξω από τα Ειρηνοδικεία επιδιώκοντας να υποβάλουν αιτήσεις διευθέτησης των χρεών τους και εξαίρεσης της κύριας στέγης τους από την εκποίηση της περιουσίας τους, λίγο πριν εκπνεύσουν οι παλιές και ευνοϊκότερες διατάξεις του νόμου Κατσέλη.

Η προθεσμία για υπαγωγή στο προηγούμενο καθεστώς λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, και έτσι όσοι δανειολήπτες δεν πρόλαβαν να καταθέσουν τα έγγραφά τους, σπεύδουν τις τελευταίες μέρες να το κάνουν.

Τα νέα κριτήρια για την προστασία είναι πολύ αυστηρά και περιορίζονται σε μικρό αριθμό δανειοληπτών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.
Χαρακτηριστικό είναι ότι για τον μήνα Νοέμβριο οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν έφτασαν περίπου τις 250, δηλαδή κατά μέσο όρο δέκα την ημέρα ενώ μόνο για χθες Τρίτη 29 Δεκεμβρίου υποβλήθηκαν περίπου 400 αιτήσεις.

Από τα 1.200.000 στεγαστικά δάνεια, τα 400.000 έχουν «κοκκινίσει» και από αυτά, τα 170.000 εκτιμάται ότι μπορούν να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη αν υποβάλουν αιτήσεις ως αύριο, ενώ με ρύθμιση της τελευταίας στιγμής από το υπουργείο Οικονομίας έχουν δυνατότητα 47 ακόμα ημερών, προκειμένου να υποβάλουν τα αναγκαία δικαιολογητικά.

Όσοι δεν προλάβουν από την Πρωτοχρονιά τίθενται σε ισχύ τα αυστηρότερα κριτήρια προστασίας για την πρώτη κατοικία. Με βάση το νέο πλαίσιο, παρέχεται απόλυτη προστασία στο 25% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που έχουν εισοδήματα στα όρια των εύλογων δαπανών διαβίωσης. Τα νοικοκυριά αυτά θα πληρώνουν ελάχιστη μηνιαία δόση στο 5 με 10% του εισοδήματος τους, στην οποία θα έχει, όμως, συμμετοχή και το Δημόσιο.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ