Στα λευκά η Ελλάδα με πολικές θερμοκρασίες & χιόνια- Το στρώνει σε Πεντέλη & Πάρνηθα

Για τα καλά και σε χρόνο ρεκόρ μπήκε ο χειμώνας στη χώρα μας μέσα σε μια μόλις ημέρα, καθώς από την Τετάρτη άρχισε η πτώση της θερμοκρασίας, αλλά και οι χιονοπτώσεις κυρίως σε περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας. 

Για τα καλά και σε χρόνο ρεκόρ μπήκε ο χειμώνας στη χώρα μας μέσα σε μια μόλις ημέρα, καθώς από την Τετάρτη άρχισε η πτώση της θερμοκρασίας, αλλά και οι χιονοπτώσεις κυρίως σε περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας. 

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας και της Ανατολικής Ηπειρωτικής Ελλάδας και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού τόσο την παραμονή όσο και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς. Ήδη και στην Αττική χιονίζει από τα ξημερώματα στα βόρεια προάστια, στην Πεντέλη και στην Πάρνηθα, όπου ειδικά σε μεγαλύτερο υψόμετρο το χιόνι είναι πιο πυκνό, ενώ από τις 8.30 το πρωί, τα αυτοκίνητα κινούνται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, στην λεωφόρο Πάρνηθος, από το τελεφερίκ και πάνω.

Ενδεικτικές του ψύχους που επικρατεί είναι οι χαμηλότερες θερμοκρασίες που σημειώθηκαν στις 08:00 το πρωί: 

  • Στο Μέτσοβο: -8°C
  • Στο Νευροκόπι: -8°C
  • Στην Ορεινή Φωκίδα: -7°C
  • Στην Καστοριά: -6°C
  • Στην Φλώρινα: -6°C

(Πηγή: meteo.gr)

Στις περιοχές αυτές μάλιστα, η αίσθηση του κρύου έφτασε τους -14°C, ενώ ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει το μηδέν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τη Θράκη και τη Δυτική Ελλάδα ο καιρός θα είναι καλός. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με ασθενούς έως μέτριας έντασης χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Ανατολικής Στερεάς. Τα φαινόμενα σταδιακά έως το απόγευμα θα εξασθενήσουν. Ενδεικτικά θα έχουμε χιονόπτωση στην Τρίπολη, στην Κοζάνη, στα Τέμπη, στο Δομοκό και στη Λάρισα. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά πολύ θυελλώδεις, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί με σταδιακή εξασθένηση.

Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα θα κυμανθεί από -6 έως 4 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 1 έως 3 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 2 έως 6 βαθμούς στη Νότια Ελλάδα, από 2 έως 10 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα και από 2 έως 8 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Νεφώσεις θα αναπτυχθούν στην Αττική με ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις να σημειώνονται στα ανατολικά και βόρεια και χιονόνερο ή χιόνι στα υπόλοιπα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 00 έως 5 βαθμούς κελσίου. Στα ανατολικά και τα βόρεια του νομολυ η θερμοκρασία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νεφώσεις θα αναπτυχθούν στην Θεσσαλονίκη ενώ στη συνέχεια θα σημειωθούν ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις ενώ ο καιρός θα βελτιωθεί βαθμιαία. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 3 βαθμούς κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Στη Θράκη λίγες νεφώσεις. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις σε ορεινές-ημιορεινες αλλά και σε πεδινές περιοχές κυρίως της κεντρικής Μακεδονίας. Από το απόγευμα σταδιακή βελτίωση. Άνεμοι: βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: από -4 έως 4 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινα ηπειρωτικά κυρίως της Πελοποννήσου. Σταδιακή βελτίωση.
Άνεμοι: ανατολικοί 5 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: από 2 έως 10 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά ημιορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές. Μεγαλύτερη ένταση των φαινομένων αναμένεται στη Θεσσαλία , την Εύβοια και στα ορεινά-ημιορεινα της Πελοποννήσου και της κεντρικής Στερεάς.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά και νότια 7 με 8 μποφόρ. Και βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από -2 έως 6 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Νεφώσεις με ασθενείς βροχές. Παροδικές χιονοπτώσεις αρχικά σε ορεινές ημιορεινές περιοχές της Κρήτης και από το απόγευμα και σε ημιορεινές-πεδινες περιοχές των Κυκλάδων.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ με εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από 5 έως 11 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και τοπικά στα Δωδεκάνησα 8 μποφόρ
Θερμοκρασία: από 6 έως 12 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη. 

Την Πρωτοχρονιά το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι το αισθητό κρύο καθώς σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης αναμένεται ολικός παγετός, δηλαδή αρνητικές θερμοκρασίες καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά κανόνα ασθενείς και θα περιοριστούν στη Μαγνησία και τη Φθιώτιδα όπου σταδιακά θα σταματήσουν. Από το μεσημέρι θα βρέξει στο Βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά ισχυροί με σταδιακή εξασθένηση και στο Ιόνιο νότιοι νοτιοανατολικοί ασθενείς έως μέτριοι με σταδιακή ενίσχυση σε ισχυρούς.

Το Σάββατο 2/1 αναμένεται μεταβολή του καιρού με βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς και χιόνι στα ημιορεινά και ορεινά, χιονοπτώσεις στη Θράκη και κατά τόπους στη Μακεδονία και βροχές στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. Στη υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει συννεφιά. 

Την Κυριακή 3/1 τα φαινόμενα θα ενταθούν σε ολόκληρη τη χώρα αλλά οι χιονοπτώσεις στα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας θα περιοριστούν στα ορεινά. Στη Μακεδονία όμως και τη Θράκη αναμένονται χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές.

Χιονίζει και στην Καρδίτσα

Στα λευκά ξύπνησαν το πρωί της Πέμπτης 31 Δεκεμβρίου τα ορεινά και ημιορεινά του νομού Καρδίτσας ενώ χιονόπτωση επικρατεί και μέσα στην πόλη από τις πρώτες πρωινές ώρες χωρίς όμως να καταφέρει να το "στρώσει" για την ώρα.

Σύμφωνα με το πρώτο ρεπορτάζ της ημέρας που έκανε το KarditsaLive.Net τα χιόνια στην περιοχή του Τυμπάνου και του Αγίου Νικολάου (1500μ.) που δίνουν πρόσβαση στην περιοχή της Αργιθέας έχουν φθάσει τα 25-30 εκατοστά, στα 10-15 εκατοστά είναι το ύψος του χιονιού στην ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα, στα 5-7 εκατοστά σε υψόμετρο 600-700 μέτρων ενώ στα λευκά έχει ντυθεί και η πόλη του Μουζακίου με το χιόνι να έχει καλύψει στέγες και αυτοκίνητα.

Αντιολισθητικές αλυσίδες θα χρειαστούν όσοι κινηθούν προς τα ορεινά της Αργιθέας ενώ σύμφωνα με την ενημέρωση από την Περιφερειακή Ενότητα οι επαρχιακοί δρόμοι είναι όλοι ανοικτοί αυτή την ώρα. Ρίψεις αλατιού γίνονται περιμετρικά στο οδικό δίκτυο της Λίμνης Πλαστήρα όπου σήμερα αναμένονται και οι τελευταίοι ταξιδιώτες για το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ