Σάλος με την καμπάνια της Gucci που "έντυσε" γλυπτά του Παρθενώνα με πολυτελή αξεσουάρ: Βεβήλωση & ιεροσυλία λένε οι αρχαιολόγοι

Η στιλιστική ιδέα που αποφάσισε να κοινοποιήσει στο διαδίκτυο η Gucci, κάθε άλλο παρά άρεσε στην ΜΚΟ Όμιλος για την Unesco Πειραιώς και Νήσων, που σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για "εικαστικό βανδαλισμό".

Ο γνώστος οίκος μόδας Gucci δημοσίευσε πριν λίγες μέρες στο Instagram ορισμένα βίντεο και φωτογραφίες όπου εμφανίζονται αρχαιοελληνικά αγάλματα, από το αέτωμα του Παρθενώνα, "ντυμένα" με τσάντες, σορτς, γυαλιά ηλίου, αθλητικά παπούτσια κι άλλα αξεσουάρ να "ποζάρουν" για τις ανάγκες διαφημιστικής καμπάνιας.  

Όπως αναφέρει η εταιρία, πρόκειται για δουλειά της graphic designer Derya Çakırsoy στο πλαίσιο του online project "GucciGram", όπου νέα ταλέντα ποστάρουν "αυθόρμητα" το έργο τους, "τη δική τους εκδοχή για τη σειρά Blooms και Caleido της εταιρίας".

Ο Όμιλος για την Unesco Πειραιώς και Νήσων σε ανακοίνωση του γράφει τα παρακάτω: "Στην γέννηση της θεάς Αθηνάς, ο Διόνυσος, με πολύχρωμο σόρτς, γυναικεία τσάντα και λουλούδι στο αυτί απολαμβάνει τον εαυτό του τραβώντας selfie με το κινητό. Ο Κέκροπας ντυμένος σαν χίπις, ο Ιλισσός φορώντας γυναικεία αξεσουάρ και δίπλα η Καλλιρρόη με το iphone, παρακολουθούν την φιλονικία του Ποσειδώνα με την Αθηνά για την πόλη Αθήνα. Το 'gucci party' των θεών διαδραματίζεται στο δυτικό και ανατολικό αέτωμα του Παρθενώνα, προσβάλλοντας κάθε έννοια του σεβασμού σε ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Εξευτελίζοντας σύμβολα που για αιώνες έθρεψαν σπουδαίους δημιουργούς απ" όλον τον κόσμο".

"Η άθλια παρέμβαση προβάλλει εμπορεύματα της GUCCI, με πλήρη αδιαφορία ως προς την πολιτιστική και συμβολική αξία των γλυπτών. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία και τον κανονισμό του Μουσείου της Ακρόπολης, η επαγγελματική φωτογράφιση ή/και η χρήση φωτογραφιών για εμπορικούς – διαφημιστικούς σκοπούς, των εκθεμάτων που βρίσκονται στο Μουσείο επιτρέπεται μόνο κατόπιν γραπτής έγκρισης από το Μουσείο. Στο πλαίσιο αυτό, ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων, του οποίου οι σκοποί και οι δράσεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την ανάδειξη – προβολή και προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και αποτελεί ενεργό μέρος της συλλογικής προσπάθειας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, καταγγέλλει δημόσια την Εταιρεία για την δημοσίευση των εν λόγω φωτογραφιών και την καλεί να τις ανακαλέσει άμεσα" καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ