Αποκλ. Made in Greece η Σπιρουλίνα Κρήτης & ο Γιώργος Μαραβελάκης: Με πάθος πάει το «μαγικό» προϊόν από τον Μαρουλά στο σύμπαν

Κάτω από τον καθαρό ουρανό της Κρήτης, ένας Ρεθεμνιώτης ανακαλύπτει τα μοναδικά οφέλη της σπιρουλίνας και ετοιμάζεται μαζί της να κατακτήσει τον κόσμο. 

 

Ο Γιώργος Μαραβελάκης άφησε την επιτυχημένη καριέρα του ως μηχανικός και αποφάσισε να επιστρέψει στην γη. Εκεί που μεγάλωσε, στην ιδιαίτερή του πατρίδα, το Ρέθυμνο της Κρήτης. 
 
Μόνο που το δικό του όραμα δεν αφορούσε τα παραδοσιακά προϊόντα για τα οποία η Κρητική Γη είναι διάσημη, όπως το παρθένο λάδι και τα κρασιά της. Ο Γιώργος Μαραβελάκης εντυπωσιάστηκε από τις «μαγικές» ιδιότητες της σπιρουλίνας και βάλθηκε να κάνει τον τόπο του γνωστό και για την παραγωγή της.

Για το μεγάλο του αυτό όραμα, τις δυσκολίες αλλά και τις επιτυχίες του,  μιλά στο Eirinika.gr & στην Ειρήνη Νικολοπούλου. 

Τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης 

…Έστησα τη μονάδα, στον τόπο καταγωγής μου στο Ρέθυμνο.
 
…Πίστη, πάθος, όραμα, ελπίδα, Ελλάδα.
 
…Είχα την τύχη να βρω έναν εξαιρετικό βιολόγο-φυκολόγο τον κ. Ιωάννη Τζοβενή.  
 
…Η παραγωγή σπιρουλίνας απαιτεί εξειδικευμένη τεχνογνωσία.
 
…Μπήκα σε άγνωστα μονοπάτια και βρέθηκα από την ασφάλεια ενός γραφείου στην Αθήνα σε ένα βουνό στο Ρέθυμνο με ''βουνό'' προβλήματα.
 
…Μικρές ''νίκες'' μου δίνουν δύναμη να συνεχίσω.
 
…Τα πρώτα δείγματα είναι πολύ θετικά, το προϊόν βγήκε στην αγορά μόλις τον Ιούλιο του ‘15.
 
…Παράγεται στον Μαρουλά, σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον  με θέα το Κρητικό Πέλαγος, τον Ψηλορείτη και τα Λευκά Όρη
 
…Απαρχή για σύνδεση του ονόματος της Κρήτης με καινοτόμα διατροφικά προϊόντα

…Έχει ευχάριστη οσμή και γεύση μπορεί κάποιος να  το καταναλώσει είτε απ΄ευθείας είτε να το αναμίξει με τρόφιμα της αρεσκείας του, όπως χυμούς, γιαούρτι, γάλα, σαλάτες, σάλτσες, κλπ.
 
…Η σπιρουλίνα είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες, απαραίτητα λιπίδια, ιχνοστοιχεία και πολυσακχαρίτες με ισχυρές ενδείξεις για ευεργετική δράση στο ανοσοποιητικό σύστημα

Ειρήνη Νικολοπούλου: Πώς ένας επιτυχημένος μηχανικός αποφάσισε ξαφνικά να κάνει μια τέτοια στροφή; 
 
Γιώργος Μαραβελάκης: Ανέκαθεν πίστευα στην πρωτογενή παραγωγή. Ήθελα να ασχοληθώ με ένα προϊόν το οποίο θα ήταν ευεργετικό για όσους το καταναλώνουν και ταυτόχρονα θα ήταν και μία επενδυτική ευκαιρία για μένα. Αφού έψαξα διάφορες καλλιέργειες, εντυπωσιάστηκα με τις ευεργετικές ιδιότητες της σπιρουλίνας, η οποία μάλιστα ταιριάζει απόλυτα με το κλίμα της Κρήτης. Έτσι, αποφάσισα να ασχοληθώ με την παραγωγή της. Έστησα τη μονάδα στον τόπο καταγωγής μου στο Ρέθυμνο. Πιστεύω ακράδαντα ότι ο μόνος τρόπος να ξεφύγει η χώρα από την βαθιά οικονομική κρίση είναι να εστιάσει στην πρωτογενή παραγωγή, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα και την καινοτομία. Κι αν πρέπει να το πω αυτό σαν μία μικρή ιστορία θα κρατούσα πέντε λέξεις: Πίστη, πάθος, όραμα, ελπίδα, Ελλάδα!

Ε.Ν.: Ποια ήταν η έμπνευση για τη δημιουργία του Spirulina Kritis  και ποια στάδια ακολούθησαν από τη στιγμή που λάβατε αυτή την απόφαση;
 
Γ.Μ.: Ήθελα κάτι ελληνικό, διαχρονικό και ''φρέσκο''. Που δεν θα υπήρχε στην ελληνική αγορά, θα απαντούσε, όμως, στο σύγχρονο τρόπο ζωής. Έτσι σκέφτηκα τη σπιρουλίνα. Επέλεξα το όνομα Σπιρουλίνα Κρήτης γιατί είναι απλό και πιστεύω στη δύναμή του. Αμέσως μετά τη σύλληψη της ιδέας έκανα μια πιο ενδελεχή έρευνα αγοράς - τόσο σε επιστημονικό επίπεδό όσο και σε εμπορικό επίπεδο. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας  είχα την τύχη να βρω έναν εξαιρετικό βιολόγο-φυκολόγο τον κ. Ιωάννη Τζοβενή,  με τον οποίο και συνεργάζομαι στενά. Η παραγωγή σπιρουλίνας απαιτεί μεγάλη εμπειρία και πολύ εξειδικευμένη τεχνογνωσία. Στην πορεία έγινε η μελέτη  βιωσιμότητας της επιχείρησης καθώς επίσης και η μελέτη του κατασκευαστικού σκέλους της παραγωγικής μονάδας και  ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου.

Ε.Ν.: Αντιμετωπίσατε δυσκολίες στην αρχή; Ποιό ήταν το πιο δύσκολο βήμα για εσάς; Και πώς το ξεπεράσατε; 
 
Γ.Μ.: Σίγουρα το πιο δύσκολο και αποφασιστικό βήμα ήταν η απόφαση να αλλάξω επαγγελματική κατεύθυνση και τρόπο ζωής. Οι σπουδές μου ως μηχανικός μου έδωσαν την ευκαιρία, τα προηγούμενα χρόνια, να εργαστώ σε μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η μέχρι πρότινος διαδρομή μου φαινομενικά δεν είχε καμία σχέση με το νέο μου εγχείρημα. Μπήκα σε άγνωστα μονοπάτια και βρέθηκα από την ασφάλεια του γραφείου στην Αθήνα σε ένα βουνό στο Ρέθυμνο, με ''βουνό'' προβλήματα. Η πίστη όμως και η επιμονή μου σε αυτό που οραματίστηκα, με βοήθησαν να ξεπεράσω τα εμπόδια πιο εύκολα. Οι δυσκολίες βέβαια δεν σταματάνε αλλά κάποιες μικρές ''νίκες'' μου δίνουν δύναμη να συνεχίσω.

Ε.Ν.: Πώς θα προχωρήσετε και θα εξελίξετε όσα πετύχατε μέχρι τώρα; Υπάρχει σχέδιο; Υπάρχουν πλάνα;
 

Γ.Μ.: Σίγουρα υπάρχει σχέδιο το οποίο το εκτελούμε βήμα-βήμα. Ακόμα είμαστε στο πρώτο βήμα, το οποίο προέβλεπε τη δημιουργία μιας μικρής μονάδας και τη διοχέτευση του προϊόντος στην αγορά, ώστε να δούμε την ανταπόκριση του κόσμου. Τα πρώτα δείγματα είναι πολύ θετικά. Το προϊόν βγήκε στην αγορά μόλις τον Ιούλιο του 2015. Τώρα θέλουμε σταδιακά να περάσουμε στην επόμενη φάση, η οποία είναι η επέκταση της μονάδας ώστε να πετύχουμε αύξηση της παραγωγής και να βρεθούμε σε περισσότερα σημεία πώλησης. Βλέπουμε, άλλωστε, ότι η ζήτηση είναι ήδη μεγάλη. Το επόμενο βήμα θα είναι να εξερευνήσουμε τις αγορές εκτός Ελλάδας και να καταστήσουμε τη Σπιρουλίνα Κρήτης ένα εξαγώγιμο ελληνικό προϊόν.
 

Ε.Ν.: Η στήλη μας ονομάζεται ''Made in Greece''. Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας προϊόν , το δικό σας δημιούργημα;
 
Γ.Μ.: Η σπιρουλίνα Κρήτης, όπως υποδηλώνει και το όνομα, είναι ένα προϊόν 100% ελληνικό. Παράγεται στο Ρέθυμνο και συγκεκριμένα στον Μαρουλά, σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον όπου διασφαλίζονται οι ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή σπιρουλίνας. Σε ένα ειδυλλιακό τοπίο με θέα το Κρητικό Πέλαγος, τον Ψηλορείτη και τα Λευκά Όρη. Εκεί, δηλαδή, που άλλοι θα έβλεπαν μια τουριστική μονάδα, εγώ είδα μια δεξαμενή με φύκια! Και αυτό γιατί όπως ανέφερα και παραπάνω, πραγματικά πιστεύω στον πρωτογενή τομέα παραγωγής.

Ε.Ν.: Ποιοί είναι, αλήθεια, οι στόχοι σας για το μέλλον; 

Γ.Μ.: Στόχος της εταιρείας είναι να εκμεταλλευτεί τις ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες της Κρήτης για την παραγωγή σπιρουλίνας ώστε να παρουσιάσει στην αγορά ένα προϊόν αντάξιο της φήμης και της ποιότητος που έχουν τα κρητικά προϊόντα παγκοσμίως.

Όραμα μας είναι να ακολουθήσουν και άλλοι παραγωγοί το εγχείρημα μας, ώστε σταδιακά η Κρήτη εκτός από το παρθένο της λάδι, τα οπωροκηπευτικά, κτηνοτροφικά και τυροκομικά της προϊόντα να γίνει ευρέως γνωστή τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και για την παραγωγή σπιρουλίνας υψηλής ποιότητος. Θα θέλαμε το προϊόν μας  να αποτελέσει την απαρχή για σύνδεση του ονόματος της Κρήτης με καινοτόμα διατροφικά προϊόντα. Τα προϊόντα αυτά πέρα από την υψηλή διατροφική τους αξία θα αποτελούν ταυτόχρονα ιδανικές επενδυτικές ευκαιρίες, συμβάλλοντας στην τόνωση της τοπικής αγοράς.

Ε.Ν.: Πού μπορεί κάποιος να βρει σήμερα κάποιος την Σπιρουλίνα Κρήτης; 

Γ.Μ.: Αυτή τη στιγμή μπορεί κάποιος να βρει  Σπιρουλίνα Κρήτης στην Αθήνα, στην αλυσίδα Σούπερ Μάρκετ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ και στην Κρήτη, στα σούπερ μάρκετ ΙΝΚΑ και ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ σε συσκευασίες των 25 γραμμαρίων.

Ε.Ν.: Τι είναι αυτό που την κάνει τόσο διαφορετική από αντίστοιχα προϊόντα;
 

Γ.Μ.: Σε σχέση με τις άλλες σπιρουλίνες  που διακινούνται στα φαρμακεία σε μορφή χαπιών ή σε καταστήματα υγιεινής διατροφής σε μορφή σκόνης, εμείς αποφασίσαμε να διαθέσουμε το προϊόν μας στην φυσική του μορφή, στην μορφή δηλαδή των νιφάδων. Το προϊόν μας είναι 100% φυσικό καθώς δεν υπόκειται σε καμία επεξεργασία κι έτσι συλλέγεται, αποξηραίνεται φυσικά με την βοήθεια του ηλίου, συσκευάζεται από πιστοποιημένο συσκευαστήριο και διατίθεται στην αγορά.

 

Έχει ευχάριστη οσμή και γεύση και μπορεί κανείς να το καταναλώσει είτε απ΄ευθείας είτε να το αναμίξει με τρόφιμα της αρεσκείας του, όπως χυμούς, γιαούρτι, γάλα, σαλάτες, σάλτσες, κλπ. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στο πώς μπορεί κανείς να καταναλώσει την σπιρουλίνα, αφού στην ουσία πρόκειται για τρόφιμο. Η τιμή του προϊόντος μας είναι πολύ ανταγωνιστική καθώς τα 50 γραμμάρια (2 σακουλάκια) μπορεί κανείς να τα βρει στην τιμή των 9,80 ευρώ ενώ η τιμή της σπιρουλίνας σε χάπια για ποσότητα 50 γραμμαρίων κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 13-17 ευρώ. Μάλιστα μέχρι τέλος του έτους έχουμε έκπτωση ενός ευρώ στα 50 γραμμάρια κι έτσι κανείς μπορεί να τα προμηθευτεί με 8,80 ευρώ.

Ε.Ν.: Πείτε μας λίγα περισσότερα για την Σπιρουλίνα. Γιατί θεωρείται τόσο ωφέλιμη; 
 
Γ.Μ.: Αν αναζητήσει κανείς τα οφέλη της σπιρουλίνας στο διαδίκτυο πραγματικά θα εντυπωσιαστεί από τις ευεργετικές της ιδιότητες. Συγκεκριμένα η σπιρουλίνα είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες, απαραίτητα λιπίδια, ιχνοστοιχεία και πολυσακχαρίτες με ισχυρές ενδείξεις για ευεργετική δράση στο ανοσοποιητικό σύστημα, στην νεφρική και εντερική λειτουργία, στην πρόληψη και καταστολή ιώσεων, φλεγμονών, καρκίνων, δερματικών αλλοιώσεων, στην αποτοξίνωση του οργανισμού και κυρίως στην εξισορρόπηση της διατροφής. Τα μεγάλα αποθέματα της σπιρουλίνας σε φυσικά αντιοξειδωτικά και βιταμίνες αναπληρώνουν με φυσικό τρόπο την ελλειμματική πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, ενώ τα υψηλά επίπεδα σιδήρου και άλλων ιχνοστοιχείων προλαμβάνουν ανεπάρκειες και αναιμίες.


 
Η σπιρουλίνα είναι συμπυκνωμένο τρόφιμο το οποίο εμπλουτίζει, συμπληρώνει και αναπληρώνει με κορυφαία θρεπτικά συστατικά την καθημερινή μας διατροφή. Κατά συνέπεια επανορθώνει τις συνέπειες μακρόχρονης εσφαλμένης ή μη ισορροπημένης διατροφής που οφείλεται είτε σε λάθος επιλογές είτε στον πυρετώδη και αγχώδη τρόπο ζωής της δυτικής μεγαλούπολης. Αν θέλουμε να περιγράψουμε την σπιρουλίνα με μία λέξη θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε σαν 'εξισορροπηστή' του οργανισμού.

* Μάθετε περισσότερα για την Σπιρουλίνα Κρήτης και την εταιρεία στο spirulinakritis.gr 

Επιμέλεια: Ειρήνη Νικολοπούλου

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ