Μόλις το 41% των γυναικών θήλασε την 1η μέρα το νεογέννητο τους-Μόνο το 0,9% θηλάζει ως τον 6ο μήνα

Ο μητρικός θηλασμός είναι η μόνη κατάλληλη τροφή για τα βρέφη, γιατί εξασφαλίζει τη σωστή σωματική και ψυχική ανάπτυξη των βρεφών, ενισχύει το δεσμό μητέρας και παιδιού, προστατεύει από τις λοιμώξεις, προλαμβάνει από τις αλλεργίες, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης γυναικολογικού καρκίνου.

Ο μητρικός θηλασμός είναι η μόνη κατάλληλη τροφή για τα βρέφη, γιατί εξασφαλίζει τη σωστή σωματική και ψυχική ανάπτυξη των βρεφών, ενισχύει το δεσμό μητέρας και παιδιού, προστατεύει από τις λοιμώξεις, προλαμβάνει από τις αλλεργίες, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης γυναικολογικού καρκίνου. Αποτελεί τη βάση για τη σωστή ανάπτυξη των βρεφών, αλλά στην Ελλάδα καταγράφει πολύ χαμηλά ποσοστά.



Αυτό ακριβώς θέλει να διαδώσει η πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, με κεντρικό  σύνθημα: «Επιλέγω Θηλασμό».

Σύμφωνα με την εθνική μελέτη του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, παρά την πρόθεση και την προσπάθεια έναρξης θηλασμού σε 89% των λεχωίδων, μόλις το 41% των γυναικών θήλασε αποκλειστικά την πρώτη ημέρα ζωής του βρέφους, το 21% στο τέλος του πρώτου μήνα, 11% στο τέλος του 3ου μήνα και μόνο 0,9% στον 6ο μήνα.

Μπροστά σε αυτό το φαινόμενο το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, αναλαμβάνει πρωτοβουλία με στόχο την αλλαγή κουλτούρας, στάσης και πρακτικής απέναντι στον μητρικό θηλασμό, υλοποιώντας το έργο «Aλκυόνη εθνική πρωτοβουλία προαγωγής του μητρικού θηλασμού»,που συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και έχει διάρκεια δύο χρόνια.

Οι δράσεις του έργου απευθύνονται σε οικογένειες, επαγγελματίες υγείας, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, με τελικό στόχο την αύξηση του ποσοστού και της διάρκειας του μητρικού θηλασμού στη χώρα μας. Επιπλέον, μέσω της δημιουργίας αρμόδιου συντονιστικού φορέα, θα συμβάλει, στην αξιολόγηση, την πιστοποίηση και την προώθηση του θεσμού των «Φιλικών προς τα Βρέφη Νοσοκομείων» στη χώρα μας και του απρόσκοπτου μητρικού θηλασμού στα μαιευτήρια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ