Σικάγο: Η μαγευτική πόλη που γέννησε τους πανύψηλους ουρανοξύστες - Μοντέρνα αρχιτεκτονική & έξοχο design

Ξεχάστε ό,τι ξέρατε για το Σικάγο του Αλ Καπόνε και της ποτοαπαγόρευσης. Η αμερικανική μητρόπολη, που «γέννησε» τους πανύψηλους ουρανοξύστες, αποτελεί σήμερα ένα υπαίθριο μουσείο μοντέρνας αρχιτεκτονικής στις όχθες της απέραντης λίμνης Μίτσιγκαν.
 

Μπορεί η Νέα Υόρκη να οφείλει ένα μεγάλο μέρος της αίγλης της στους πολυφωτογραφημένους ουρανοξύστες του Μανχάταν, το Σικάγο, όμως, είναι η πόλη που τους «γέννησε», ο τόπος όπου έλαβε «σάρκα και οστά» η έννοια του ουρανοξύστη, που αποτελεί ένα από τα θαύματα της σύγχρονης εποχής. Πώς θα μπορούσαν, άλλωστε, να λείπουν οι Αμερικανοί από τον κατάλογο των λαών με τις σημαντικότερες κατασκευές; Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι κατασκεύασαν τις Πυραμίδες, οι πρόγονοί μας τον Παρθενώνα, οι Ευρωπαίοι τους επιβλητικούς καθεδρικούς των μεσαιωνικών χρόνων και οι Αμερικανοί τους ουρανοξύστες που φτάνουν ως τ’ αστέρια...
Για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο, το Σικάγο, η τρίτη μεγαλύτερη -από άποψη πληθυσμού- πόλη των ΗΠΑ, μετά τη Νέα Υόρκη και το Λος Αντζελες, είναι ταυτισμένο στη συνείδηση των περισσοτέρων με ιστορίες αδίστακτων γκάνγκστερ, σκοτεινές εποχές ποτοαπαγόρευσης, λαθρεμπόρους και πολιτικούς βουτηγμένους στη διαφθορά - ο διαβόητος εγκληματίας Αλ Καπόνε ήταν, παραδόξως, ο πιο διάσημος άνθρωπος της πόλης.
Πόσοι όμως γνωρίζετε ότι το Σικάγο, χάρη στους ουρανοξύστες του, ίδρυσε αρχιτεκτονικά ρεύματα; Η αρχή έγινε το 1885, όταν ο πρώτος ουρανοξύστης στον κόσμο «φύτρωσε» εδώ. Και η συνέχεια ήταν καταιγιστική. Οι αρχιτέκτονες της «Σχολής του Σικάγου», φιλοδοξώντας να κατασκευάσουν τολμηρά αρχιτεκτονήματα που να διέπονται από το πνεύμα και τους κανόνες του πλούτου, του ελεύθερου εμπορίου και της δημοκρατίας, χρησιμοποίησαν ατσάλι, μάρμαρο, γρανίτη και γυαλί, και «πυροδότησαν» μέσα στις επόμενες δεκαετίες μια έκρηξη γιγάντιων κατασκευών.
Η πυρκαγιά και η αναγέννηση
Εχοντας καταρρίψει όλα τα στερεότυπα του παρελθόντος
που συνόδευαν και αμαύρωναν το όνομά της, η πόλη της λίμνης Μίτσιγκαν αποτελεί σήμερα ένα αντιπροσωπευτικό μουσείο μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Κατά παράδοξο τρόπο, το Σικάγο χρωστά την αρχιτεκτονική πρωτοκαθεδρία του σ’ ένα δυσάρεστο γεγονός, τη μεγάλη πυρκαγιά του 1871 που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πόλης. Η φωτιά, που για δύο μέρες έκαιγε ό,τι έβρισκε στο πέρασμά της, άφησε πίσω της περίπου 300 νεκρούς, 90.000 άστεγους, 17.500 καμένα κτίρια και ανυπολόγιστες ζημιές. Ηταν επιτακτική ανάγκη το Σικάγο να κτιστεί και πάλι.


Οι Αμερικανοί αρχιτέκτονες και μηχανικοί, έχοντας μπροστά τους μια λευκή σελίδα (την κατεστραμμένη πόλη), σήκωσαν τα μανίκια και ξεκίνησαν να σχεδιάζουν ένα νέο, αλλιώτικο Σικάγο, κυριολεκτικά από το μηδέν. Αγνοώντας την όποια τεχνοτροπία είχε υιοθετηθεί κατά το παρελθόν, καταξιωμένοι και οξυδερκείς αρχιτέκτονες (όπως ο Daniel Hudson Burnham, ο Frank Lloyd Wright, ο Louis Henry Sullivan και ο William LeBaron Jenney) εφήρμοσαν καινοτόμες ιδέες και κατασκεύασαν ασύλληπτα οικοδομήματα.
Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα (και τις αρχές του 20ού), με διαθέσιμες όλες τις νέες τεχνολογίες για τις κατασκευές με μεταλλικό σκελετό, το αναγεννημένο Σικάγο είχε μετατραπεί σ’ ένα αρχιτεκτονικό διαμάντι πολλών καρατίων - δικαίως η πόλη χαρακτηριζόταν ως η Μέκκα των αρχιτεκτόνων.
Η μητρόπολη των... άγριων κρεμμυδιών
Τι σχέση μπορεί να έχει το Σικάγο και ο ομώνυμος ποταμός του με τα... κρεμμύδια; Φαινομενικά καμία. Κι όμως, η λαμπερή αμερικανική μεγαλούπολη έλκει την ονομασία της από την ινδιάνικη λέξη «shikaakwa», που σημαίνει άγριο κρεμμύδι. Πριν από την άφιξη των πρώτων αποίκων στις όχθες της λίμνης Μίτσιγκαν, το φυτό αυτό υπήρχε σε αφθονία στις εκβολές του ποταμού. Τόσο το ποτάμι όσο και αργότερα η νεοϊδρυθείσα πόλη κράτησαν τελικά το ινδιάνικο όνομά τους, και μετά την εγκατάσταση των αποίκων.
Γνωστή και με το προσωνύμιο «Windy City» (Η Πόλη των Ανέμων), η μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας Ιλινόις ιδρύθηκε το 1833 στη νοτιοδυτική ακτή της λίμνης Μίτσιγκαν - επισήμως ανακηρύχθηκε πόλη μόλις τέσσερα χρόνια μετά. Για την ιστορία, ο πρώτος μόνιμος οικισμός κτίστηκε στην περιοχή (και συγκεκριμένα στην ελώδη εκβολή του ποταμού) το 1779 από τον γαλλοαφρικανικής καταγωγής έμπορο γούνας, Jean Baptiste Point du Sable.


Σύντομα το Σικάγο εξελίχθηκε σ’ ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά, επιχειρηματικά και οικονομικά κέντρα της Βορείου Αμερικής, με μεγάλη συμβολή στους αγώνες του παγκόσμιου εργατικού κινήματος. Μισό αιώνα μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1871, ο πληθυσμός της πόλης είχε ξεπεράσει τους 3 εκατ. κατοίκους, ενώ χάρη στην πλεονεκτική γεωγραφική του θέση, το Σικάγο αναδείχτηκε στο κυριότερο συγκοινωνιακό και διαμετακομιστικό κέντρο των Μεσοδυτικών Πολιτειών.
Σήμερα το Σικάγο θεωρείται η παγκόσμια πρωτεύουσα των ουρανοξυστών και συγκαταλέγεται στις δέκα σημαντικότερες -σε επιρροή- πόλεις του κόσμου. Προσελκύοντας κάθε χρόνο περίπου 44 εκατ. επισκέπτες, η κοσμοπολίτικη μεγαλούπολη της λίμνης Μίτσιγκαν απλώνεται σε μεγάλη έκταση (606 τετρ. χλμ.) και στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή της στεγάζονται περίπου 9,7 εκατ. άτομα, που συνθέτουν μια πολυπολιτισμική κοινωνία με εκπροσώπους από δεκάδες διαφορετικές εθνοτικές ομάδες.
Σημαντική αριθμητικά είναι η παρουσία της ελληνικής ομογένειας του Σικάγου, που έχει ως επίκεντρό της τη συνοικία Greektown.
Κοιτίδα πολιτισμού και έδρα των Δημοκρατικών
Κεντρικό γεωγραφικό σημείο αναφοράς του Σικάγου αποτελεί η λίμνη Μίτσιγκαν,
που προσφέρει στην πόλη μια μεγάλη ακτογραμμή και καθορίζει απόλυτα τον κύριο προσανατολισμό της. Κατά μήκος του εκτεταμένου παραλιακού μετώπου της αστραφτερής μητρόπολης, εκτός από τις πανύψηλες σιλουέτες των ουρανοξυστών, υπάρχουν επίσης μαρίνες, οργανωμένες παραλίες, εγκαταστάσεις αναψυχής και καταπράσινα πάρκα.
Με παγκοσμίως γνωστά μουσεία, αξιόλογα πνευματικά ιδρύματα, διακεκριμένα πανεπιστήμια, ορχήστρες και μία από τις μεγαλύτερες δημόσιες βιβλιοθήκες των ΗΠΑ (με 6 εκατ. τόμους), το Σικάγο είναι μια πόλη με μεγάλη πνευματική ακτινοβολία που κατέχει μια υψηλή θέση στην πολιτιστική διαδρομή της χώρας. Παράλληλα, τα δεκάδες ατμοσφαιρικά bars που παίζουν νοσταλγικά jazz και blues ακούσματα, οι ενημερωμένες θεατρικές σκηνές, τα ετήσια μουσικά φεστιβάλ και τα πάμπολλα εικαστικά γεγονότα που πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες με έντονες καλλιτεχνικές ανησυχίες.
Εκτός όμως από τη σημαντική πολιτιστική συνεισφορά του, το Σικάγο διαθέτει επίσης και πλούσια πολιτική ιστορία, καθώς λογίζεται ως η άτυπη έδρα του Δημοκρατικού Κόμματος. Πολλοί πρωτοκλασάτοι πολιτικοί προέρχονται από το Σικάγο, μεταξύ των οποίων και ο νυν πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα.
Διασκέδαση για μικρούς και μεγάλους


Δεν χωρά αμφιβολία ότι το Σικάγο είναι μια συναρπαστική πόλη για τον επισκέπτη.
Πέρα από την (αστική) ομορφιά της, με τους ουρανοξύστες, τον αργόσυρτο ποταμό Σικάγο, τις φουτουριστικές γέφυρες που τον στεφανώνουν, τα τεράστια πάρκα και την καταγάλανη λίμνη Μίτσιγκαν, η μητρόπολη της Πολιτείας Ιλινόις προσφέρει μοντέρνα τέχνη, διασκέδαση, εκλεκτή γαστρονομία, πολιτιστικές δραστηριότητες και πάμπολλες επιλογές για επώνυμες αγορές.
Η υπ’ αριθμόν ένα τουριστική ατραξιόν του Σικάγου βρίσκεται ανατολικά του κέντρου της πόλης (εκεί όπου εκβάλλει ο ποταμός Σικάγο) και ακούει στο όνομα «Navy Pier». Διαθέτοντας κάμποσα εκτάρια με κήπους, χώρους αναψυχής, λούνα παρκ, καταστήματα με αναμνηστικά, καφέ μπαρ, θέατρα και εστιατόρια, η προβλήτα Navy Pier αποτελεί τον πλέον fun τόπο διασκέδασης των Chicagoans και συγκεντρώνει πολύ κόσμο, όλες τις ώρες της ημέρας.
Στην προβλήτα Navy Pier, αν έχετε μαζί σας παιδιά, αξίζει να επισκεφθείτε το Chicago Children’s Museum. Και σίγουρα δεν χρειάζεται να είστε παιδί για να ανεβείτε στη γιγάντια ρόδα του Ferris Wheel and Carousel, από την κορυφή της οποίας έχετε μια υπέροχη θέα προς την πόλη και τη λίμνη. Θυμηθείτε επίσης ότι από το σημείο της προβλήτας Navy Pier ξεκινούν πολλές μικρές κρουαζιέρες στα νερά της λίμνης.
Σειρά έχουν τα δύο μεγάλα πάρκα της πόλης, το Grant Park και το Millennium Park, διακοσμημένα με υπέροχα δημόσια γλυπτά. Σήμα κατατεθέν του Grant Park είναι το σιντριβάνι Buckingham Memorial, ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Κτισμένο το 1927 από τον αρχιτέκτονα Edward Bennett, το σχήμα του σιντριβανιού αντιγράφει γαμήλια τούρτα και διαθέτει 134 πίδακες που εκτινάσσουν το νερό μέχρι και 45 μ. πάνω από τη γη - πηγή έμπνευσης του Bennett υπήρξε το σιντριβάνι Latona Fountain στο παλάτι των Βερσαλλιών.
Πάρκα και υπαίθρια γλυπτά
Στα όρια του απέραντου Grant Park (1,29 τετρ. χλμ.) στεγάζεται το Art Institute of Chicagο, με χιλιάδες εκθέματα Αμερικανών, Ευρωπαίων και Ασιατών ιμπρεσιονιστών και μετα-ιμπρεσιονιστών καλλιτεχνών. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του Σικάγου και ένα από τα πλέον διάσημα μουσεία τέχνης σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το Millennium Park ακουμπά στη βορειοδυτική άκρη του Grand Park, εγκαινιάστηκε το 2004 και καλύπτει μια έκταση 99 τετρ. χλμ. Εδώ υπάρχουν πολλά σημεία ενδιαφέροντος, όπως το υπαίθριο περίπτερο Jay Pritzker Pavilion, το σιντριβάνι Crown Fountain, το θέατρο Harris Theater, το παγοδρόμιο McCormick Tribune Ice Rink και η μικρή πλατεία Wrigley Square.
Tο ενδιαφέρον των επισκεπτών του Millennium Park μονοπωλεί ωστόσο το Cloud Gate, το πιο διάσημο υπαίθριο γλυπτό της πόλης. Ο κόσμος του Σικάγου το ονομάζει «The Bean», εξαιτίας του σχήματός του, που θυμίζει ένα γιγάντιο γυαλιστερό φασόλι, ενώ δημιουργός του είναι ο καλλιτέχνης Anish Kapoor.
Κατασκευασμένο από 168 ατσάλινα ανοξείδωτα κομμάτια, το Cloud Gate λειτουργεί σαν ένας μεγάλος παραμορφωτικός καθρέπτης, όπου προβάλλονται πάνω του οι ουρανοξύστες, τα σύννεφα και το πλήθος των επισκεπτών που το περιεργάζονται και απαθανατίζονται μπροστά του.
Ακριβώς απέναντι από το Millennium Park βρίσκονται η φημισμένη Gage Gallery και το Chicago Cultural Center, όπου πραγματοποιούνται -καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου- ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, διαλέξεις και εκθέσεις με ξεχωριστό ενδιαφέρον.
Από τους δρόμους της πόλης, ψηλά στον ουρανό


Αν τα μουσεία είναι τα αγαπημένα σας «στέκια»
, τότε το Σικάγο θα σας ενθουσιάσει. Διασκορπισμένα κατά μήκος της ακτής, τα μουσεία της πόλης αποτελούν σημείο αναφοράς για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Σικάγου, με σημαντικότερα το Field Museum of Natural History, το Museum of Science and Industry, το Chicago History Museum, το National Museum of Mexican Art, το Museum of Contemporary Art και το Museum of African American History.
Δίπλα στο Field Museum of Natural History βρίσκεται το Shedd Aquarium, ένα μεγάλο κλειστό ενυδρείο, που φιλοξενεί περίπου 32.000 ζώα, ενώ λίγο πιο πέρα, πάνω σε μια μικρή τεχνητή χερσόνησο, θα δείτε το Adler Planetarium, το πλανητάριο που λειτουργεί από το 1930.
Ακόμα και αν δεν είστε λάτρεις του μπάσκετ, οφείλετε να πάτε στο γήπεδο United Center και να παρακολουθήσετε έναν αγώνα ΝΒΑ της παγκοσμίως γνωστής ομάδας μπάσκετ Chicago Bulls. Εξω από το γήπεδο, μην παραλείψετε να βγάλετε μια αναμνηστική φωτογραφία μπροστά στο άγαλμα του θρυλικού Michael Jordan.
Ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σας, μπορείτε ακόμα να πάτε στο Symphony Center και να απολαύσετε την παγκοσμίου φήμης Συμφωνική Ορχήστρα του Σικάγου, να ξεναγηθείτε στον συναρπαστικό κόσμο του Lincoln Park Zoo, να περάσετε μια βραδιά με άφθονο γέλιο στο θέατρο κωμωδιών Second City, να κολυμπήσετε στην αστική παραλία Oak Street Beach ή να εξερευνήσετε τις τρεις χαρακτηριστικότερες εθνικές γειτονιές της πόλης, την ιταλική Little Italy, την ελληνική Greektown και την κινεζική Chinatown.
Αν πάτε στο Σικάγο αποφασισμένοι να φτάσετε τις πιστωτικές σας κάρτες στο όριο κάνοντας αχαλίνωτο shopping therapy, τότε η λεωφόρος Magnificent Mile, που ανταγωνίζεται επάξια τη 5th Avenue της Νέας Υόρκης, είναι ο απόλυτος προορισμός. Εδώ θα βρείτε πλήθος καταστημάτων -από τεράστια πολυδαίδαλα εμπορικά κέντρα μέχρι high price boutiques των μεγαλύτερων οίκων μόδας παγκοσμίως- που προσφέρουν πολύ καλές επιλογές για επώνυμες αγορές.
Η φανταχτερή Magnificent Mile, της οποίας το κανονικό όνομα είναι North Michigan Avenue, διατρέχει το επιχειρηματικό και οικονομικό κέντρο του Σικάγου (την επονομαζόμενη περιοχή Loop) - είναι ο πιο μοντέρνος και σικάτος δρόμος της πόλης και δημιουργεί μια κινηματογραφική ατμόσφαιρα.
Ανάβαση στους ουρανοξύστες
Κι αφού γεμίσετε την καρδιά σας με ανεξίτηλες αναμνήσεις και τις βαλίτσες σας
με υπέροχα ψώνια, αφήστε για λίγο τη γη και πετάξτε στον ουρανό, σκαρφαλώνοντας στους ουρανοξύστες της πόλης. Υπάρχουν δύο ουρανοξύστες όπου μπορείτε να ανεβείτε στην κορυφή τους, με παρατηρητήρια για να θαυμάσετε το Σικάγο από ψηλά.
Ο ουρανοξύστης Sears Tower, τον οποίο οι Chicagoans ονομάζουν Willis Tower, έχει 108 ορόφους και το παρατηρητήριό του βρίσκεται στον 103ο όροφο. Με συνολικό ύψος 442 μ. είναι ο ψηλότερος ουρανοξύστης της πόλης (και ο δεύτερος ψηλότερος των ΗΠΑ). Η μεταφορά στην κορυφή γίνεται με ταχύτατους ανελκυστήρες σε λιγότερο από ένα λεπτό, ενώ στο παρατηρητήριο υπάρχουν γυάλινα πατώματα που σας επιτρέπουν να στέκεστε, κυριολεκτικά, πάνω από τους δρόμους της πόλης - πρόκειται για μια ανεπανάληπτη εμπειρία.
Ως δεύτερη επιλογή προσφέρεται ο ουρανοξύστης John Hancock Center, με ύψος 344 μ. Με πρωτοποριακή σχεδίαση, ο τέταρτος ψηλότερος ουρανοξύστης του Σικάγου διαθέτει 100 ορόφους (όπου στεγάζονται γραφεία, διαμερίσματα, εστιατόρια, ξενοδοχείο και καταστήματα) και το παρατηρητήριό του βρίσκεται στον 94ο όροφο.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Στο Field Museum of Natural History μπορείτε να δείτε, μεταξύ άλλων,
εκθέματα ζώων και φυτών, ορυκτά απ’ όλο τον κόσμο, σπάνια απολιθώματα και αντικείμενα της προϊστορικής περιόδου.
Το «Εθνικό Ελληνικό Μουσείο» του Σικάγου
Στην περιοχή Greektown του Σικάγου λειτουργεί το υπερσύγχρονο Εθνικό Ελληνικό Μουσείο
(National Hellenic Museum).
Εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2011 και οι τέσσερις όροφοί του ξεχειλίζουν από ελληνικό πολιτισμό. Μέσα από μια μεγάλη συλλογή αρχειακού υλικού και ένα πλήθος σημαντικών εκθεμάτων, αποτυπώνεται όλη η πορεία του ελληνισμού στη Βόρεια Αμερική και η συμβολή του ελληνικού πολιτισμού στον κόσμο ανά τους αιώνες.
«National Hellenic Museum».
Διεύθυνση: 333 S Halsted St, Chicago, IL 60661. Τηλ.: 001 312 6551234. Web: www.nationalhellenic museum.org.
Το βλέμμα στην τεχνη και την ιστορια
Στις αίθουσες του Art Institute of Chicago φιλοξενούνται έργα διάσημων ιμπρεσιονιστών
και μετα-ιμπρεσιο-νιστών καλλιτεχνών. Στο συγκεκριμένο μουσείο στεγάζονται, επίσης, εκθέματα 5.000 χρόνων ανθρώπινης ιστορίας - τα σημαντικότερα ανήκουν στην αιγυπτιακή, την αρχαιοελληνική και τη ρωμαϊκή περίοδο. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του μουσείου www.artic.edu.
Κρουαζιέρα στο ποταμι
Μια αρκετά καλή επιλογή για να γνωρίσετε το Σικάγο είναι οι μικρές κρουαζιέρες που πραγματοποιούνται στον ομώνυμο ποταμό. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να πραγματοποιήσετε μια συνδυασμένη κρουαζιέρα στον ποταμό Σικάγο και στη λίμνη Μίτσιγκαν. Οι πιο οργανωμένες και ολοκληρωμένες κρουαζιέρες υλοποιούνται από την εταιρεία Wendella (www.wendellaboats.com).


ΔΙΑΜΟΝΗ

Στο κέντρο του Σικάγου επιλέξτε ανάμεσα στα ξενοδοχεία
«Mile North Hotel» (001 312 7876000, www.milenorth hotel.com),
«The Drake Hotel» (001 312 7872200, www.thedrake hotel.com),
«The James Chicago» (001 312 3371000, www.jameshotels.com/chicago),
«Dana Hotel & Spa» (001 312 2026000, www.danahotel andspa.com),
«Omni Hotel Chicago» (001 312 9446664, www.omnihotels.com/hotels/chicago) και «Raffaello Hotel Chicago» (001 312 9435000, www.chicago raffaello.com).
ΦΑΓΗΤΟ
Το Σικάγο φημίζεται για τις διαφορετικές προτάσεις πίτσας και τα νόστιμα πιάτα με ψητό κρέας. Επίσης, λόγω του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της πόλης, θα βρείτε γεύσεις από όλες τις κουζίνες του κόσμου. Στη μητρόπολη της Πολιτείας Ιλινόις συστή-νονται τα εστιατόρια «Alinea», «Joe’s Seafood, Prime Steak & Stone Crab», «Avec», «Girl & The Goat», «Cantina 1910» και «The Blanchard».

*Δημοσιεύτηκε στο ethnos.gr από τον Κωνσταντίνο Μητσάκη
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ