"Τρέξτε να γλυτώσετε" ούρλιαξε η ξεναγός των Γερμανών στην Κωνσταντινούπολη - Το χρονικό του Μακελειού

Το μόνο που πρόλαβε να κάνει ήταν να φωνάξει προς τους τουρίστες «Τρέξτε....». Την επόμενη στιγμή ο 28χρονος τζιχαντιστής πυροδότησε τα εκρηκτικά και σκόρπισε τον τρόμο και το θάνατο. Δέκα τουρίστες, εννέα Γερμανοί και ένας Περουβιανός έπεσαν νεκροί. Η ίδια γλίτωσε με τραύματα στο πόδι και πρόβλημα στην ακοή. 

Σύμφωνα με την hurriyet η νεαρή γυναίκα είχε αναλάβει να ξεναγήσει το γκρουπ των τουριστών στο ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Στο Μπλε Τζαμί, την Αγιά Σοφιά, την πλατεία Σουτλάν Αχμέτ όπου βρίσκεται ο Οβελίσκος του Θεοδοσίου εδώ και 1626 χρόνια.

Η Σατίρογλου είπε στην αστυνομία πως το γκρουπ που ξεναγούσε το πρωί της Τρίτης ήταν 20 με 25 άτομα, στην πλειοψηφία τους Γερμανοί. Φτάνοντας στον Οβελίσκο, κατέθεσε, ότι άκουσε έναν περίεργο θόρυβο. Αμέσως, ένιωσε πως κάτι δεν πήγαινε καλά. Κοίταξε γύρω της. Είδε, περιέγραψε, έναν νεαρό με μούσια. «Φώναξα "τρέξτε" και αμέσως όλοι αρχίσαμε να σκορπίζουμε. Ήταν η στιγμή που εξερράγη η βόμβα», είπε στην αστυνομία. Αν εκείνη δεν είχε καταλάβει πως κάτι συμβαίνει και δεν φώναζε, ίσως τα θύματα να ήταν πολλά περισσότερα.

Το χρονικό της επίθεσης

Από το φονικό «χτύπημα» του 28χρονου τζιχαντιστή τουλάχιστον 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με κάποιοι από τους Γερμανούς που σκοτώθηκαν συμμετείχαν σε ένα ταξίδι αναψυχής που είχε οργανώσει ένα ταξιδιωτικό πρακτορείο του Βερολίνου, το Lebenslust Touristik.

Το ίδιο το πρακτορείο ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι υπάρχουν φόβοι ότι υπάρχει ένας ακόμα μεγαλύτερος αριθμός μελών του γκρουπ που έχει τραυματιστεί» καθώς «τη στιγμή της επίθεσης, 33 άνθρωποι βρίσκονταν στην Κωνσταντινούπολη», παραθερίζοντας με το πρακτορείο του Βερολίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανό τις επόμενες ώρες να μεταβεί στην Τουρκία ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ, ενώ το κρίσιμο ερώτημα για το Βερολίνο τώρα είναι εάν το χτύπημα είχε στόχο συγκεκριμένα τους γερμανούς τουρίστες στην Τουρκία. 


Μέρκελ: Στόχος των τρομοκρατών οι ελεύθερες κοινωνίες μας

Η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε συγκλονισμένη από την επίθεση και σε έκτακτο διάγγελμά της προς τον γερμανικό λαό δήλωσε πως «οι τρομοκράτες είναι εχθροί όλων των ελεύθερων ανθρώπων».

«Σήμερα η τρομοκρατία χτύπησε την Κωνσταντινούπολη. Προηγουμένως, το Παρίσι, την Κοπεγχάγη, την Τύνιδα και τόσες άλλες τοποθεσίες. Η διεθνής τρομοκρατία επιλέγει διάφορες τοποθεσίες για τις επιθέσεις της», υπογράμμισε η κυρία Μέρκελ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αποφασιστικότητα του Βερολίνου και των διεθνών εταίρων του για την από κοινού αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Ωστόσο, όπως σημείωσε, στόχος της τρομοκρατίας είναι πάντα ο ίδιος: η ελεύθερη ζωή μας, σε ελεύθερες κοινωνίες. 

«Οι τρομοκράτες είναι εχθροί όλων των ελεύθερων ανθρώπων. Ναι, είναι εχθροί όλης της ανθρωπιάς - είτε στην Συρία, είτε στην Τουρκία είτε στην Γαλλία είτε στην Γερμανία. Θα επικρατήσει όμως ακριβώς αυτή η ελευθερία και η αποφασιστικότητά μας να δράσουμε εναντίον αυτών των τρομοκρατών από κοινού με τους διεθνείς εταίρους μας», τόνισε και εξέφρασε την συμπαράστασή της στις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών.

Η καγκελάριος ανέφερε ακόμη ότι μίλησε ήδη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, οι οποίοι της εξέφρασαν την συμπαράσταση της τουρκικής κυβέρνησης και του τουρκικού λαού. Τέλος, κάλεσε τους Γερμανούς να μην ξεχνούν σήμερα και τους ανθρώπους στην Τουρκία, οι οποίοι, όπως είπε, γίνονται συνεχώς στόχος της τρομοκρατίας, τονίζοντας πως «αισθανόμαστε αλληλέγγυοι με τους ανθρώπους στην Τουρκ

ία». 

Ο βομβιστής ήταν 28 ετών γεννημένος στη Σαουδική Αραβία 

Πάντως, παρότι οι αρχικές πληροφορίες και η ενημέρωση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκαναν λόγο για «Σύρο καμικάζι», σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα Ηurriyet ο δράστης είναι ο 28χρονος Ναμπίλ Φαντλί, με καταγωγή από τη Σαουδική Αραβία.

Έπειτα από τις έρευνες για τις διασυνδέσεις του με τρομοκρατικές οργανώσεις και όπως επισημαίνει το πρωθυπουργικό γραφείο της Τουρκίας, διαπιστώθηκε πως ο βομβιστής ήταν τζιχαντιστής του Ισλαμικού Κράτους.

Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουμλούς, δήλωσε πως το όνομα του βομβιστή δε συγκαταλεγόταν στη λίστα με τους υπόπτους για τρομοκρατία. Παράλληλα, εξήγησε πως ο δράστης είχε εισέλθει πρόσφατα στη χώρα από τη Συρία. 

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε αναφέρει πως ο βομβιστής είναι Σύρος υπήκοος γεννημένος το 1988, ενώ σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης οι Τούρκοι αστυνομικοί κατάφεραν να τον ταυτοποιήσουν «χρησιμοποιώντας τα μέλη» από τη διαμελισμένη σορό του!

Δείτε βίντεο από το σημείο της επίθεσης

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ