Π. Σκουρλέτης: Η Ελντοράντο από το 2007 δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ φόρο στο Δημόσιο γιατί δηλώνει ζημιογόνα

Η Ελντοράντο δεν κατέθεσε πρόταση, αλλά εκβιαστικό τελεσίγραφο στην κυβέρνηση ζητώντας την έγκριση των αδειών που έχουν αιτηθεί μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αλλιώς θα απολυθούν εργαζόμενοι δήλωσε πριν λίγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης στο ΣΚΑΙ προσθέτοντας ότι ουσιαστικά ζητούσαν από τον υπουργείο να μην παίξει τον ελεγκτικό του ρόλο.
 

Κάθε έργο εξετάζεται με βάση όρους και προϋποθέσεις εξήγησε ο υπουργός προσθέτοντας ότι δεν έχει υπάρξει καμία καθυστέρηση από το υπουργείο. Η μόνη καθυστέρηση έχει υπάρξει ότι σχετίζεται με αυτά που θα κρίνει το ΣΤΕ και τόνισε ότι πρακτική του υπουργείου είναι όλες οι αποφάσεις του ΣΤΕ να γίνονται απολύτως σεβαστές.
Ο Π. Σκουρλέτης κατήγγειλε ότι η εταιρεία δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ φόρο στο Δημόσιο από το 2007 ως σήμερα γιατί εμφανίζεται ως ζημιογόνα, παρόλο που εξάγει μεταλλεύματα στην Κίνα. Σοβαρές παραβάσεις που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια είχαν καταχωνιαστεί στα γραφεία του υπουργείου πρόσθεσε ο υπουργός και έπρεπε να έρθει η σημερινή πολιτική ηγεσία για να επιβάλλει τα ανάλογα πρόστιμα (όπως έγινε χθες).

Η εταιρεία επιδίδεται σε "πολιτικό σόου"
Ιδιαίτερα επεσήμανε την προσβλητική συμπεριφορά της εταιρείας απέναντι στο υπουργείο αν κρίνει κανείς από την αναβολή με ευθύνη της, της χθεσινής συνάντησης την τελευταία στιγμή, που αντί να συνδιαλέγεται δημιουργεί πολιτικό μέτωπο εναντίον της κυβέρνησης στήνοντας "πολιτικό σόου".
Ο υπουργός Ενέργειας τόνισε χαρακτηριστικά ότι "εκτίθεται η εταιρεία που θεωρεί τη χώρα μπανανία και εκτίθεται και ο κ. Μητσοτάκης που ζητάει την αυτοαναίρεση του υπουργείου".


Καταφέρθηκε μάλιστα εναντίον της εταιρείας λέγοντας ότι θέτει "χρονοδιαγράμματα εκβιαστικού χαρακτήρα στην κυβέρνηση" ωστόσο όπως είπε είναι επιθυμία της κυβέρνησης να μείνει αλλά με όρους και προϋποθέσεις. Μέλημα της κυβέρνησης είναι οι περιβαλλοντικές προϋποθέσεις κάτι που δεν τηρείται. Πρόσθεσε ότι αν η εταιρεία δρα ενάντια στο περιβάλλον δρα ενάντια στην ανάπτυξη των άλλων δραστηριοτήτων στην περιοχή.
Τέλος ανέφερε ότι στη συνάντηση που θα έχει σήμερα με τον κ. Ράιτ το πράγμα που θα τον ρωτήσει είναι αν αντιλαμβάνεται ότι η χώρα δεν είναι μπανανία, υπάρχουν νόμοι τους οποίους πρέπει να σέβεται.


Απαντώντας σε ερώτηση αν θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους είπε ότι δεν έχει κατατεθεί αντίστοιχο αίτημα, αλλά έχει ήδη συναντηθεί μαζί τους αρκετές φορές.
Ανέφερε κλείνοντας ότι υπάρχει όρος που λέει ότι αν καταγγελθεί η σύμβαση από τη μια, ή την άλλη πλευρά δεν υποχρεώνεται η εταιρεία να αναλάβει την αποκατάσταση των ζημιών την αντικατάσταση των ορυχείων αυτό είναι εντελώς "παράνομο και καταχρηστικό" και οι προηγούμενες κυβερνήσεις το υπέγραψαν αυτό.
 
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ