Τραγικός ο απολογισμός στην Τζακάρτα: 7 οι νεκροί - Ολλανδός εργαζόμενος στον ΟΗΕ ανάμεσα στα θύματα [βίντεο] 

Οι επιθέσεις ήταν συντονισμένες και οι στόχοι κυρίως δυτικοί: τα Starbucks, ένα εμπορικό κέντρο και σημεία κοντά στα γραφεία του ΟΗΕ και το προεδρικό μέγαρο και στις πρεσβείες της Τουρκίας και του Πακιστάν.

 

 Μια από τις εκρήξεις σημειώθηκε έξω από αστυνομικό φυλάκιο. Οι νεκροί είναι επτά σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του αρχηγού της αστυνομίας Τίτο Καρνάβιαν. Πέντε από τους νεκρούς είναι δράστες, εκ των οποίων οι τρεις σκοτώθηκαν μπροστά από θέατρο της Τζακάρτα κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με αστυνομικούς και άλλοι δυο σε επίθεση αυτοκτονίας σε φυλάκιο της αστυνομίας κοντά στα Starbucks. Νεκροί και δυο πολίτες, ένας από τους οποίους είναι Καναδός. Οι τραυματίες φτάνουν τους 20, εκ των οποίων ένας Αλγερινός και πέντε αστυνομικοί.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε πως οι δράστες της συντονισμένης τρομοκρατικής επίθεσης φορούσαν μαύρα και έμοιαζαν επαγγελματίες. "Είδα τους επιβάτες μηχανής να βγάζουν όπλο και να πυροβολούν κατά πάντων. Έμοιαζαν επαγγελματίες αν κρίνω από τον τρόπο που πυροβολούσαν" είπε στο Reuters.

 

Λίγο αργότερα ήρθε και η επιβεβαίωση της εκτίμησης πως πρόκειται για άλλη μια επίθεση τζιχαντιστών. Το Aamaaq, μέσο που συνδέεται με το ISIS, μετέδωσε ότι τζιχαντιστές είναι πίσω από την επίθεση στη Τζακάρτα. Επικαλούμενο πηγή που δεν κατονόμασε, ανέφερε πως οι τζιχαντιστές είχαν ως στόχους ξένους πολίτες και αστυνομικούς που έχουν επιφορτιστεί με την ασφάλειά τους.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, νωρίς το πρωί της Πέμπτης (14.01.2016) στη Τζακάρτα σημειώθηκαν έξι εκρήξεις. Άλλοι λένε πως είναι επτά. Τρεις βομβιστές αυτοκτονίας εισέβαλαν σε κατάστημα της αλυσίδας Starbucks και ανατινάχτηκαν. Η στιγμή της έκρηξης έχει καταγραφεί σε video από κάμερα ασφαλείας.

Η πρώτη έκρηξη ήταν εκείνη που προκάλεσε την ανταλλαγή πυροβολισμών ανάμεσα στους δράστες και τους αστυνομικούς. Η μάχη γινόταν την ώρα που στους δρόμους της Τζακάρτα υπήρχαν τουλάχιστον τρία πτώματα περαστικών που σκοτώθηκαν κατά το μπαράζ εκρήξεων.
Οι εικόνες συγκλονιστικές, με άψυχα κορμιά στους δρόμους, τραυματίες να μεταφέρονται έξω από τα σημεία των επιθέσεων και πάνοπλους αστυνομικούς να ανταλλάσσουν πυροβολισμούς με τους δράστες. Κάποιοι από τους δράστες μπήκαν σε σινεμά, όπου στεγάζεται και η καφετέρια των Starbucks.
Το γεγονός πως οι στόχοι των επιθέσεων είναι κυρίως δυτικοί αλλά και σημεία κοντά στο κτίριο του ΟΗΕ, το προεδρικό μέγαρο και ξένες πρεσβείες "δείχνει" πως ίσως να πρόκειται για ακόμη ένα μακελειό με την "υπογραφή" του Ισλαμικού Κράτους. Λίγες ώρες μετά, οι τζιχαντιστές υποστήριξαν πως εκείνοι βρίσκονται πίσω από το μακελειό.

 

Το γεγονός πως πίσω από το αιματοκύλισμα είναι το Ισλαμικό Κράτος επιβεβαίωσε και ο αρχηγός της αστυνομίας της Τζακάρτα. Κατονόμασε μάλιστα και τον "εγκέφαλο": τον Μπαχρούν Ναΐμ, έναν Ινδονήσιο ο οποίος πιστεύεται πως βρίσκεται στη Συρία και μάχεται με το Ισλαμικό Κράτος. "Το σχεδιάζε εδώ και καιρό. Αυτός είναι πίσω από την επίθεση" είπε ο Τίτο Καρνάβιαν.  

 

Είχε άλλωστε προηγηθεί η αινιγματική απειλή των τζιχαντιστών για "συναυλία" στη Τζακάρτα, η οποία θα μεταδοθεί σε όλο τον κόσμο...
Μετά τις επιθέσεις, τα Starbucks ανακοίνωσαν ότι όλα τα καφέ της αλυσίδας στην Τζακάρτα θα παραμείνουν κλειστά "μέχρι νεωτέρας". "Το συγκεκριμένο και όλα τα άλλα καταστήματα στην Τζακάρτα θα παραμείνουν κλειστά, για προληπτικούς λόγους, μέχρι νεωτέρας. Παρακολουθούμε την κατάσταση από κοντά", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στην έδρα της εταιρείας στο Σιάτλ.

Η Ινδονησία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στον κόσμο. Οι πληγές από το κύμα επιθέσεων ανταρτών τη δεκαετία του 2000. Η πλέον πολύνεκρη ήταν βομβιστική επίθεση σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο Μπαλί με 202 νεκρούς, οι περισσότεροι μεταξύ αυτών ήταν τουρίστες.

Η αστυνομία έχει επιτύχει σε μεγάλο βαθμό την καταπολέμηση εγχώριων πυρήνων ισλαμιστών, αλλά αξιωματικοί εξέφρασαν πρόσφατα ανησυχίες για αναζωπύρωση της βίας, η οποία ενισχύεται από οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος και Ινδονήσιους που επιστρέφουν στη χώρα έπειτα από μάχες στις οποίες έχουν πολεμήσει στο πλευρό των τζιχαντιστών.

Οι τελευταίες μεγάλες επιθέσεις τζιχαντιστών στη Τζακάρτα ήταν τον Ιούλιο του 2009, με βόμβες στα ξενοδοχεία JW Marriott και Ritz Carlton.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ