Σε ισχύ η ιστορική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν – Αίρονται οι οικονομικές κυρώσεις από τη Δύση

Την άρση των κυρώσεων που είχε επιβάλει η διεθνής κοινότητα, λόγω του πυρηνικού προγράμματος, αναμένει το Ιράν, βάσει της ιστορικής συμφωνίας του 2015.

 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών παρέλαβε έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), που επιβεβαιώνει ότι το Ιράν εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις του, βάσει της πυρηνικής συμφωνίας, τερματίζοντας έτσι την ισχύ επτά προηγούμενων ψηφισμάτων του ΣΑ, που πλέον αντικαθίστανται από το ψήφισμα που υιοθέτησε το 15μελες Συμβούλιο στις 20 Ιουλίου, το οποίο παρατείνει την ισχύ κάποιων περιορισμών του ΟΗΕ προς την Τεχεράνη. 

Ο επικεφαλής της IAEA Γιουκίγια Αμάνο θα ταξιδέψει στην Τεχεράνη την Κυριακή για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ροχανί.

Η «Ημέρα της Εφαρμογής», μπορεί να τεθεί σε ισχύ, όπως επιβεβαίωσαν ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι .

«Σήμερα σχεδόν έξι μήνες μετά την οριστικοποίηση αυτής της ιστορικής συμφωνίας η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας επιβεβαίωσε ότι το Ιράν έχει εφαρμόσει τις δεσμεύσεις του σχετικά με τα πυρηνικά. Καθώς το Ιράν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις του σήμερα οι πολυεθνείς και μονομερείς οικονομικές κυρώσεις, που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα αίρονται», τόνισε η Φεντερίκα Μογκερίνι.

Το Ιράν σε πρώτο επίπεδο επανέρχεται δυναμικά στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη κι ανοίγει μία καινούρια εποχή για την οικονομία της χώρας.

Χασάν Ροχανί: "Συγχαρητήρια για αυτή τη μεγαλειώδη νίκη"

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί συνεχάρη το Σάββατο το ιρανικό έθνος μετά από την έναρξη ισχύος της πυρηνικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και της Τεχεράνης.

"Ευχαριστώ τον Θεό για την ευλογία του και υποκλίνομαι στο μεγαλείο των πολιτών του Ιράν για την υπομονή που επέδειξαν. Συγχαρητήρια για αυτή τη μεγαλειώδη νίκη", ανέφερε με ανάρτηση του στο twitter o Ροχανί.

Οι αντιδράσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως επιτρέπει σε όλους τους μη Αμερικανούς πολίτες να πραγματοποιούν συναλλαγές με το Ιράν σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, έπειτα από την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Όλοι οι μη Αμερικανοί πολίτες έχουν πλέον το δικαίωμα να πραγματοποιούν συναλλαγές με μεγάλους φορείς της ιρανικής κυβέρνησης και να προχωρούν σε αγοραπωλησίες σε εμπορεύματα και υπηρεσίες, ανάμεσα τους αυτοκίνητα, ατσάλι, άνθρακα, χρυσό και παροχές στον ασφαλιστικό τομέα, ανακοίνωσε το αμερικανό υπουργείο.

Ωστόσο, έντονη ήταν η αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν, κατήγγειλε την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν.

"Σήμερα, η κυβέρνηση Ομπάμα θα αρχίσει να αίρει τις οικονομικές κυρώσεις κατά του κύριου κράτους που υποστηρίζει την τρομοκρατία στον κόσμο", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ράιαν.

Μάλιστα, πρόσθεσε πως η Τεχεράνη "πιθανότατα" θα επωφεληθεί από το νέο οικονομικό μάννα ώστε να συνεχίσει να "χρηματοδοτεί την τρομοκρατία".

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ