Αυτή είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην Ταϊβάν - με συντριπτική πλειοψηφία η εκλογή της

Η Τσάι Ινγκ-Ουέν, ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, έγινε η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται στο ύπατο αυτό αξίωμα στη νήσο,

Με την επικράτησή της, η Τσάι Ινγκ-Ουέν κατάφερε ένα ισχυρό πλήγμα στο κυβερνών κόμμα, τη Κουομιντάνγκ (KMT).  

Πρόκειται για την πιο συντριπτική νίκη στην ιστορία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ταϊβάν. Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, η υποψήφια του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP), Τσάι Ινγκ-Ουέν, κέρδισε το 56,12% των ψήφων έναντι ποσοστού 31,04% που έλαβε ο Έρικ Τσου, ο υποψήφιος του κυβερνώντος Κινεζικού Εθνικιστικού Κόμματος (Κουομιντάνγκ, KTM), ο οποίος παραδέχθηκε την ήττα του στις εκλογές και παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος.  

Στην πρώτη δήλωση που έκανε μετά τη νίκη της, η Τσάι ανέλαβε τη δέσμευση να αγωνιστεί για να διατηρήσει την σταθερότητα στις σχέσεις με την Κίνα. "Και οι δύο πλευρές φέρουν μια ευθύνη να καταβάλουν τις μέγιστες προσπάθειες για να βρεθούν αμοιβαία αποδεκτοί τρόποι για να αλληλεπιδρούν με σεβασμό και αμοιβαιότητα και να διασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρξουν προκλήσεις ούτε εκπλήξεις", πρόσθεσε η Τσάι.

λαός της Ταϊβάν εξέλεξε μια κυβέρνηση που θα υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία", σημείωσε παράλληλα και δεσμεύτηκε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της νήσου. Η νεοεκλεγείσα πρόεδρος ζήτησε επίσης ελεύθερη ναυσιπλοΐα στη διαφιλονικούμενη Νότια Σινική Θάλασσα και μια ειρηνική επίλυση της διένεξης, σημειώνοντας ωστόσο παράλληλα ότι η ίδια δεν θα είναι προκλητική στις σχέσεις με την Κίνα. Στην ομιλία της η νεοεκλεγείσα πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι η Ταϊβάν θα συνεχίσει να ενισχύει τους δεσμούς της με την Ιαπωνία, ενώ αναφερόμενη στις ΗΠΑ είπε ότι το κόμμα της είχε μια αποτελεσματική επικοινωνία με τη χώρα αυτή στο παρελθόν και ότι η ίδια ελπίζει να τη συνεχίσει. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ