Άνω κάτω η Βουλή για το ΕΣΡ - Αναβλήθηκε η Διάσκεψη των προέδρων το πρωί

Πέντε λεπτά πριν την σημερινή έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας, η κυβέρνηση κατέθεσε δια μέσω του υπουργού Επικρατείας τροπολογία που αυξάνει από 7 σε 9 τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ανεξάρτητης Αρχής. 

Στόχο αυτής της τροπολογίας, όπως αναγνώρισε και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ήταν να διευκολυνθεί στην διαπραγμάτευση με τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολιτεύσεως προκειμένου να πετύχει την συναίνεσή τους στα πρόσωπα και αυτά να λάβουν τα 4/5 των ψήφων της ΔτΠ που απαιτεί ο συνταγματικός νομοθέτης.

Έντονη αντίδραση από ΝΔ, με τον κοινοβουλευτικό της εκπρόσωπο Νίκο Δένδια να μιλάει για «παζάρι εσχάτου ίδιους…» και να μπλοκάρει την «άψε - σβήσε… και στα μουγκά… » ψήφιση της τροπολογίας, με κατάθεση ονομαστικής ψηφοφορίας, η οποία προγραμματίσθηκε να διεξαχθεί αύριο στις 6 το απόγευμα.

Αντιδράσεις και επικρίσεις για την αύξηση των μελών του ΕΣΡ και από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Ποταμιού Γιώργου Αμυρά που και αυτός συμφώνησε ότι άλλο είναι η συναίνεση που απαιτεί ο συνταγματικός νομοθέτης σε σχέση με τα πρόσωπα που θα διοριστούν ως προς της «αριστεία» τους σε θέσης διοίκησης των ανεξαρτήτων Αρχών και άλλο η συναλλαγή, δηλαδή να διορίσουν όλα τα κόμματα από ένα άτομο προκειμένου έτσι να επιτευχθεί η αυξημένη πλειοψηφία.

Να αποσυρθεί η τροπολογία αυτή και να υπάρξει συζήτηση ουσιαστική ζήτησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος καθώς όπως είπε «ο τρόπος με τον οποίο τέθηκε το θέμα αντί να διευκολύνει την αυριανή ΔτΠ της Βουλής, μάλλον το αντίθετο αποτέλεσμα φέρνει».

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, πάντως, με ειλικρίνεια μιλώντας στην Ολομέλεια, δεν έκρυψε ότι η αύξηση των μελών από 7 σε 9 γίνεται για να διευκολυνθεί στο να υπάρξει διακομματική συνεννόηση καθώς όπως είπε «από την σύνθεση της ΔτΠ, με δεδομένο ότι Χ.Α και ΚΚΕ δεν μετέχουν, θα πρέπει από τα υπόλοιπα 20 μέλη της από όλα τα υπόλοιπα κόμματα, να συμφωνήσουν τουλάχιστον 18 για να επιτευχθεί ο αναγκαίος αριθμός των 4/5 που απαιτείται…». Μάλιστα ο κ. Νίκος Βούτσης, απευθυνόμενος στη ΝΔ είπε πως «από την στιγμή που εκλέχθηκε ο νέος σας πρόεδρος, θα περίμενε κανείς ότι θα είχατε προσέλθει σε αυτή την διαδιαβούλευση που γίνεται και θα είχατε προτείνει ένα ή δύο πρόσωπα για τις κενές θέσεις της Αρχής…»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες διευκρίνισε ότι «οι σημερινές ενστάσεις για την τροπολογία είναι και επί των τύπων και επί της ουσίας. Επί των τύπων γιατί η Κυβέρνηση έφερε εκπρόθεσμα και αιφνιδιαστικά την τροπολογία και σε Κύρωση μιας διεθνής σύμβασης όπου δεν μπορεί βάσει του ΚτΒ να γίνει μια διευρυμένη συζήτηση. Και επί της ουσίας καθώς η συναίνεση στα πρόσωπα που απαιτεί ο συνταγματικός νομοθέτης δεν είναι ποσοτικό θέμα αλλά ποιοτικό. Δηλαδή, κατά πόσο το κάθε ένα πρόσωπο από τα προτεινόμενα μπορεί να εξασφαλίσει ευρύτατη εμπιστοσύνη, είτε τα μέλη θα είναι 7 είτε 9 είτε 29…» και τόνισε ότι «η ΝΔ τέτοιες διατάξεις ντροπής δεν δίνει καμία συναίνεση…».

Από τις τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, η Ένωση Κεντρώων τάχθηκε υπέρ της τροπολογίας, ενώ «παρών» είπε ότι τάσσονται το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή .

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, η προγραμματισμένη για την Τρίτη στις 10 το πρωί συνεδρίαση της ΔτΠ με μόνο θέμα την ανάδειξη των νέων μελών του ΕΣΡ αναβλήθηκε και θα γίνει όπως ανακοινώθηκε το βράδυ, αμέσως μετά την διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας της τροπολογίας στην Ολομέλεια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ