Σεβίλλη: Απογειωθείτε και θαυμάστε την μαγική Ανδαλουσία από ψηλά σε συναρπαστικά κλικς 

Το αγαπημένο μου Airpano μόλις πέταξε πάνω απο την Σεβίλλη την σαγηνευτική πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας και οι εξαιρετικοί φωτογράφοι έβγαλαν αυτές τις 360°μαγικές  εικόνες 

Με πληθυσμό περίπου 800.000 κατοίκων, η Σεβίλλη είναι μια πόλη ιδιαίτερα περιποιημένη και καθαρή. Το ίδιο κομψοί και φροντισμένοι είναι οι άνδρες και οι γυναίκες που κυκλοφορούν στους δρόμους. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια αποτελεί το παραδοσιακό στοιχείο στο ντύσιμό τους (δαντέλες, βεντάλιες κ.τλ.), το οποίο δεν εξοστρακίζεται ως έθνικ χαρακτηριστικό αλλά εντάσσεται έξυπνα στις ενδυματολογικές επιλογές τους. 


Η πόλη αναπτύσσεται εκατέρωθεν του ποταμού Γουαδαλκιβίρ. Από τη μία μεριά βρίσκεται το ιστορικό κέντρο της με τα σημαντικότερα αξιοθέατα και από την άλλη η περιοχή Τριάνα, η οποία έχει τεράστια μουσική παράδοση στο φλαμένκο. Μια βόλτα σε αυτή τη γραφική περιοχή είναι εκ των ων ουκ άνευ, αφού εδώ θα απολαύσετε τον παθιασμένο χορό στην πιο γνήσια μορφή του. Αυτοσχέδιες παραστάσεις θα δείτε να στήνονται στη στιγμή, με τα πρώτα ρυθμικά χτυπήματα στις χορδές μιας κιθάρας. Σε κάθε γειτονιά, βέβαια, υπάρχουν χώροι (τα επονομαζόμενα ταμπλάος) όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε φλαμένκο. 


Ιστορία
Κατά την ελληνική μυθολογία, ιδρυτής της ήταν ο Ηρακλής,
ενώ η αρχαιολογική σκαπάνη κατέδειξε ότι η περιοχή κατοικούνταν από τους προϊστορικούς χρόνους. Φοίνικες, Ελληνες, Καρχηδόνιοι, Ρωμαίοι, Βησιγότθοι αποίκισαν την Ανδαλουσία, ωστόσο οι Αραβες ήταν εκείνοι που την ανέδειξαν σε μεγάλο πολιτιστικό κέντρο. Η κυριαρχία των Μαυριτανών της χάρισε μερικά από τα ωραιότερα μνημεία της, με χαρακτηριστικό τον πανύψηλο μιναρέ του παλιού τζαμιού (Χιράλντα) – σημερινό καμπαναριό του καθεδρικού ναού – με την πανοραμική θέα στην πόλη. 


Αξιοθέατα
Ανεβείτε στην κορυφή του μιναρέ – δεν έχει σκάλες αλλά κεκλιμένο διάδρομο
καθώς σχεδιάστηκε για έφιππους – και δείτε τον καθεδρικό ναό να απλώνεται στα πόδια σας. Το σημαντικότερο χριστιανικό μνημείο της πόλης φιλοξενεί καλλιτεχνικούς θησαυρούς μεγάλης αξίας αλλά και τα οστά του Χριστόφορου Κολόμβου. 
Το ανάκτορο Αλκαθάρ πρέπει να είναι ο επόμενος σταθμός σας. Περιπλανηθείτε στις απέραντες πολυτελείς αίθουσες του παλατιού, στις αυλές και στους κατάφυτους κήπους με τις λιμνούλες και τα περιστύλια, ανάμεσα σε φοίνικες και πορτοκαλιές. 
Λίγο έξω από τον καθεδρικό και το Αλκαθάρ θα συναντήσετε τη συνοικία Σάντα Κρουθ, την παλιά εβραϊκή γειτονιά: πλατείες με σκαλιστές βρύσες, σφυρήλατα φανάρια, εσωτερικές αυλές (πάτιος) και γλάστρες με γεράνια διατηρούν αναλλοίωτη την ατμόσφαιρα άλλων εποχών. Τα πάτιος, όταν ο καιρός ανοίγει, γίνονται το κέντρο του σπιτιού και σημείο συνάντησης όπου φίλοι και γείτονες απολαμβάνουν φαγητό και κρασί στη δροσιά. Μην παραλείψετε να κλείσετε θέσεις για την παράσταση φλαμένκο στην Casa de la Memoria. 


Η Σεβίλλη διακρίνεται για τα μεγάλα και πολλά πάρκα της, με χαρακτηριστικό αυτό της Μαρίας Λουίζας δίπλα στην Πλάθα ντ' Εσπάνια, με τα ασπρογάλαζα κεραμικά πλακάκια – αντιπροσωπευτικά της ανδαλουσιανής τέχνης.

Ο Χρυσός Πύργος είναι από τα πιο γνωστά σημεία της Σεβίλλης, στις όχθες του Γουαδαλκιβίρ. Χτίστηκε το 1220 και είναι δωδεκάγωνος.
Η περίοδος των ταυρομαχιών διαρκεί από τα τέλη Απριλίου ως τον Οκτώβριο. Εστω όμως και αν δεν θέλετε να παρακολουθήσετε κάποιον αγώνα, αξίζει να επισκεφθείτε τους χώρους της αρένας Πλάθα ντε Τόρος Ρεάλ Μαεστράνθα για να θαυμάσετε την μπαρόκ αρχιτεκτονική, τον ανάγλυφο διάκοσμο σε ώχρα και κόκκινο, τη μεγάλη συλλογή από κοστούμια και τα πορτρέτα μεγάλων ταυρομάχων.


 
Όσοι αγαπούν τα μουσεία,
μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στο Μουσείο Καλών Τεχνών, στο Μουσείο Φλαμένκο και στο Μουσείο Ταυρομαχιών. 
Μην παραλείψετε την Ισλα ντε λα Καρτούχα, την περιοχή με το θεματικό Πάρκο των Τεχνών και των Επιστημών που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της ΕΧPO 1992, όπου μπορείτε να γνωρίσετε ολόκληρη την ιστορία της Ανδαλουσίας. 

Επιμέλεια: Ειρήνη Νικολοπούλου

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ