Αμετακίνητοι στις θέσεις τους οι αγρότες για το Ασφαλιστικό - Αναλυτικός χάρτης με όλα τα σημεία των μπλόκων

Ηδη στο εθνικό οδικό δίκτυο της χώρας έχουν στηθεί 49 μπλόκα και περισσότερα από 15.000 τρακτέρ έχουν παραταχθεί έτοιμα να κόψουν την Ελλάδα σε... αγροτεμάχια.  

Από την πλευρά τους οι αγρότες ξεκαθαρίζουν στην κυβέρνηση ότι θα σκληρύνουν την στάση τους και την προειδοποιούν μην προχωρήσει στις σαρωτικές αλλαγές σε ασφαλιστικό και φορολογικό. Μάλιστα απειλούν να κατέβουν με τα τρακτέρ ακόμα και στην Αθήνα. «Εάν δεν καταλάβει η κυβέρνηση και δεν αποσύρει αυτά που σχεδιάζει, μέσα στα επόμενα βήματά μας θα είναι να κατέβουμε μαζικά στην Αθήνα μαζί με τα μηχανήματά μας κι εάν δεν τα αποσύρουν θα γυρίσουμε στα μπλόκα», αναφέρει γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, Στέλιος Βογιατζής.

Γιατί οι αγρότες είναι στα κάγκελα

Δύσπεπτη αποδεικνύεται η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού για τους αγρότες, πόσο μάλλον από τη στιγμή που είχαν λάβει διαβεβαιώσεις ότι θα στηριχθεί το εισόδημα τους και ο πρωτογενής τομέας.

Παρά τις σαφείς επιβαρυντικές προβλέψεις του 3ου Μνημονίου, η σκληρή πραγματικότητα άρχισε να γίνεται χειροπιαστή για τους αγρότες μόλις άρχισαν να ψηφίζονται οι εφαρμοστικές διατάξεις, ενώ με την κατάθεση και ψήφιση του Προϋπολογισμού διαλύθηκαν και οι τελευταίες αμφιβολίες για το τι μέλλει γενέσθαι. Εξ ου και η δυσκολία των υπουργών που έδωσαν το παρών στη συνέντευξη Τύπου να υποσχεθούν ή να υπαινιχθούν ότι θα γίνουν αλλαγές στα ψηφισθέντα.

Τι προβλέπει ο Προϋπολογισμός για τους αγρότες;

Το πιο βαρύ φορτίο είναι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς μόνο για φέτος προβλέπεται ότι οι αγρότες θα πληρώσουν 102 εκατ. ευρώ παραπάνω και έπεται συνέχεια καθώς προβλέπεται σταδιακή αύξηση των εισφορών τους στο 20% από 7%
Ήδη έγινε το πρώτο «ψαλίδισμα» του μειωμένου ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. Το όφελος για τον Προϋπολογισμό και η αντίστοιχη επιβάρυνση για τους αγρότες υπολογίζεται στα 13 εκατ. ευρώ για το 2016

Με αναδρομική ισχύ στα εισοδήματα του 2014 έγινε και η πρώτη αύξηση της προκαταβολής φόρου, από το 27,5% στο 55%. Φέτος, θα ακολουθήσει και η δεύτερη αύξηση από το 55% στο 75%. Σωρευτικά στη διετία οι αγρότες επιβαρύνονται με περίπου 79 εκατ. ευρώ
Σαφής είναι και η πρόβλεψη του Μνημονίου για την αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 13% στο 20% κι εν συνεχεία στο 26%. Αυτό που παραμένει ασαφές είναι ποια εισοδήματα θα επιβαρυνθούν. Αν και στο μνημονιακό νόμο (δεν έχει ψηφιστεί ακόμα η εφαρμοστική διάταξη) αναφέρεται ότι η πρώτη αύξηση του συντελεστή θα γίνει στο φορολογικό έτος 2016 άρα η επιβάρυνση θα φανεί στην εκκαθάριση του 2017, στον Προϋπολογισμό προβλέπεται ρητώς ότι από φέτος κιόλας θα πρέπει να εισπραχθούν 32,1 εκατ. ευρώ παραπάνω από την αύξηση του φόρου εισοδήματος των αγροτών, κάτι που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα. Η απάντηση πιθανότατα βρίσκεται στο αγγλικό κείμενο του Μνημονίου, όπου χρησιμοποιείται η λέξη «exercise», η οποία παραπέμπει στην έννοια του οικονομικού και όχι του φορολογικού έτους, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι η αλλαγή του συντελεστή πρέπει να ισχύσει στο περσινό εισόδημα. 

Ο χάρτης με τα μπλόκα των αγροτών


Σέρρες: Αγρότες εισέβαλλαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ


Επεισοδιακή ήταν η διαμαρτυρία των αγροτών στις Σέρρες οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην περιφέρεια.

Οι αγρότες που κατέβηκαν από το μπλόκο του Προμαχώνα άφησαν αυγά στο γραφείο της υπουργού Μακεδονίας -Θράκης. 

Στην συνέχεια εισέβαλλαν στο γραφείο της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτης Σταμπουλή πετώντας αυγά και προπηλακίζοντας εργαζόμενους.

Επιπλέον, κατέβασαν τις σημαίες του κόμματος και τις έκαψαν μαζί με τις αφίσες για τις συγκεντρώσεις υπέρ του «ΟΧΙ». Στη θέση των σημαιών του ΣΥΡΙΖΑ, έβαλαν ελληνικές σημαίες.

 

«Μπλόκο» αγροτών και αποδοκιμασίες στο αεροδρόμιο Καστοριάς σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Η Ολυμπία Τελιγιορίδου βουλευτής Καστοριάς και ο Μίμης Δημητριάδης βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ τα... άκουσαν από τους αγρότες οι οποίοι τους απαίτησαν να μην ψηφίσουν τα μέτρα. Μαζί τους ήταν και η βουλευτής Καστοριάς της ΝΔ Μαρία Αντωνίου και το πλήθος τους αποδοκίμασε έντονα, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να παίρνουν την ντουντούκα μετά την επιμονή των αγροτών και να επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις. Οπως φαίνεται και στα video δεν πήραν απαντήσεις με την κα.Τελιγιορίδου να τονίζει «Σε αυτή την κρίση ο καθένας θα πάρει το μερίδιο που του αναλογεί», ενώ νωρίτερα εντός αεροδρόμιου είχε ξεκαθαρίσει ότι τα μέτρα του ασφαλιστικού θα τα ψηφίσει.

Το αεροδρόμιο είχε μετατραπεί από πολύ νωρίς σε... φρούριο! Σύμφωνα με το alphafm.gr και το kozanimedia, σχεδόν όλη η αστυνομική δύναμη Καστοριάς και Άργους Ορεστικού, βρισκόταν εκεί! Τελικά, οι βουλευτές πήγαν με συνοδεία μέχρι τα σπίτια τους.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ