Κομμωτής άλλαξε φύλο αλλά το Νομικό Συμβούλιο δεν του επιτρέπει να γράψει "κομμώτρια" στο πτυχίο

«Όχι» είπε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους στο αίτημα κομμώτριας, που μετά από αλλαγή φύλου, έλαβε νέα ταυτότητα και όνομα, και ζητά να μπορεί να εργαστεί πλέον ως κομμώτρια. 

Συγκεκριμένα, ο Α.Β., τον Ιούνιο του 2003, αφού περάτωσε τις σπουδές του στο Τμήμα Αισθητικής - Κομμωτικής ιδιωτικού ΤΕΕ της Αθήνας, πήρε το πτυχίο της κομμωτικής τέχνης. Στη συνέχεια υπεβλήθη σε επέμβαση αλλαγής φύλου και ζήτησε από το Ληξιαρχείο διόρθωση της ληξιαρχικής πράξης γέννησής, προσκομίζοντας όλες τις βεβαιώσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο έκανε δεκτή την αίτηση και έτσι εκείνη τον περασμένο Δεκέμβριο κατέθεσε νέα αίτηση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας και ζήτησε να εκδοθεί πτυχίο με αλλαγή των στοιχείων του ονοματεπώνυμού της, καταθέτοντας και την απόφαση του δικαστηρίου, όπως και την ταυτότητα με τα νέα στοιχεία.  

Η υπόθεση έφτασε μέχρι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους μετά από σχετικό ερώτημα του γ.γ. του υπουργείου Παιδείας το Μάρτιο  και οι νομικοί σύμβουλοι αποφάνθηκαν ότι τα πτυχία των ΤΕΕ εκδίδονται «μόνο μία φορά και δεν αλλάζουν, χωρίς καμία διάκριση ως προς τα γεγονότα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεταβολή των στοιχείων που αναφέρονται στο πτυχίο». «Η νομοθεσία δεν προβλέπει την έκδοση άλλου απολυτηρίου τίτλου σε αντικατάσταση του πρωτοτύπου», προσθέτει το ΝΣΚ στη γνωμοδότησή του.  

Αντίθετα, όσο η κομμώτρια φοιτούσε στο ΤΕΕ, δηλαδή πριν από την αποφοίτησή της, ο διευθυντής μπορούσε να διορθώσει τα στοιχεία της ταυτότητάς, αναφέρουν οι σύμβουλοι του κράτους. Πάντως το ΝΣΚ δεν παραλείπει να αναφέρει ότι η αλλαγή φύλου με χειρουργική επέμβαση αποτελεί ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο που εμπίπτει στη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής, η οποία προστατεύεται τόσο από το Σύνταγμα όσο και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ