Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Τα μυστικά σχέδια της πρώτης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - Πώς ετοίμαζαν τη χώρα για την έξοδο από το Ευρώ

Το Plan X δεν ήταν το μόνο εναλλακτικό σχέδιο που επεξεργαζόταν η κυβέρνηση για μια πιθανή έξοδος από την ευρωζώνη.

Συνταρακτικές αποκαλύψεις, για τα εναλλακτικά σχέδια που επεξεργαζόταν η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κάνει η «Καθημερινή». Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κυβέρνηση προετοιμαζόταν για την έξοδο από το ευρώ, με αποστολές προς τη Μόσχα, τη Λατινική Αμερική και εταιρείες έκδοσης νομίσματος. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε συστήσει μυστική ομάδα ειδικών αποστολών, που είχαν αναλάβει τη διαπραγμάτευση με τη Μόσχα αλλά και επαφές με εταιρείες έκδοσης νομίσματος και με χώρες για την προμήθεια τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων.

Η μία ειδική αποστολή ήταν η διαπραγμάτευση με τη Μόσχα για το άνοιγμα πιστωτικής γραμμής, εν γνώσει του Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά εν αγνοία του Γιάνη Βαρουφάκη. Η ομάδα αυτή απασχολήθηκε και με το πως θα πληρώνονταν οι υποχρεώσεις του Δημοσίου (μισθοί και συντάξεις) στο σενάριο κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Βαρουφάκης είχε προτείνει τη χρήση παράλληλου συστήματος πληρωμών. Το σχέδιο απορρίφθηκε, εξαιτίας φόβου εκρηκτικών αντιδράσεων ιδιαίτερα από συνταξιούχους σε περίπτωση πληρωμής τους με IOUs και επικράτησε η σκέψη να χρησιμοποιηθούν τα αποθεματικά σε ευρώ που φυλάσσονταν στο Νομισματοκοπείο (μη εγκεκριμένα προς κυκλοφορία από την ΕΚΤ).

Παράλληλα όμως, είχαν γίνει και ενέργειες προετοιμασίας της χώρας για έκδοση νέου νομίσματος. Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, είχαν γίνει δύο ταξίδια, σε δύο διαφορετικές ηπείρους, για επίσκεψη σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην έκδοση νομισμάτων. Από τα ταξίδια προέκυψε το συμπέρασμα ότι θα χρειαζόταν τουλάχιστον έναν μήνα από τη στιγμή που θα δινόταν η εντολή για να κυκλοφορήσει νέο νόμισμα.

Επιπλέον, είχαν πραγματοποιηθεί αποστολές σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, για τη σύναψη συμφωνιών για την προμήθεια καυσίμων, μοσχαρίσιου κρέατος και φαρμάκων. Οι άνθρωποι που είχαν αναλάβει αυτές τις επαφές, έως και την εβδομάδα του δημοψηφίσματος, συνειδητοποίησαν ότι ο πρωθυπουργός δεν επιθυμούσε την ενεργοποίηση κανενός εξ αυτών των σχεδίων, που βρίσκονταν ούτως ή άλλως σε πρώιμη φάση. Ο πρωθυπουργός φοβήθηκε την αποχώρηση κορυφαίων μελών της κυβέρνησης και ενδεχόμενη προσχώρησή τους σε οικουμενική χωρίς τη συμμετοχή του και την πιθανότητα κοινωνικής εξέγερσης.

Παναγιώτης Λαφαζάνης: Δεν γνωρίζω το Plan X, δεν το αποκλείω

Ο ίδιος ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σε συνέντευξή του στο liberal.gr υποστηρίζει ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν μπορει να έκανε κινήσεις που να μην γνώριζε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν ήξερα κάτι σχετικά και το λέω ειλικρινώς. Δεν ήξερα, παρά το γεγονός ότι είχα πολύ στενή συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα σε όλη εκείνη την περίοδο και είχα κι ένα οικονομικό υπουργείο. Δεν ήξερα και αν με ρωτάγατε, θα σας έλεγα τότε ότι δεν πίστευα ότι υπήρχε σχέδιο Β, ούτε σχέδιο Χ, ούτε σχέδιο Ζ, ούτε οποιοδήποτε εναλλακτικό σχέδιο το οποίο θα αμφισβητούσε τη μία, μοναδική και καθαρή επιλογή, εκείνη της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη»

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ