Εκτός ελέγχου η κατάσταση με τους αγρότες: Δεν πάμε στον Τσίπρα -Ψεύτες και κλέφτες δεν μας έχει πει κανείς

Ηδη στη μία από τις δύο κρίσιμες συνεδριάσεις, αυτή της Σίνδου στη Θεσσαλονίκη, αποχώρησαν οι αγρότες των Τεμπών και επιστρέφουν στα μπλόκα.

Η απόφασή τους ήταν αναμενόμενη, αφού είχαν θέσει ως προϋπόθεση την απόσυρση του σχεδίου της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό και την έναρξη συνομιλιών από μηδενική βάση. Ενδεικτικό πάντως του κλίματος που επικρατεί στις τάξεις των αγροτών είναι πως από τα μπλόκα και συγκεκριμένα από τα Μάλγαρα στέλνουν μήνυμα στην κυβέρνηση «ψεύτες και κλέφτες δεν μας έχει πει κανείς». Αυτή ήταν η φράση που χρησιμοποίησε αγρότης για να σχολιάσει τις τελευταίες δηλώσεις υπουργών. 

Λίγη ώρα αργότερα ολοκληρώθηκε και η συνεδρίαση των αγροτών στη Νίκαια. Εκεί αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με εξάωρους αποκλεισμούς δρόμων και όχι δίωρους που ήταν έως σήμερα.  

Δεν μετέχουμε σε κανένα διάλογο αν δεν αποσυρθεί το νομοσχέδιο

Περίπου μία ώρα κράτησε η συνεδρίαση των αγροτών στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης, όπου αποφάσισαν να παραμείνουν στον δρόμο και στα μπλόκα στο εθνικό οδικό δίκτυο. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των αγροτών από το μπλόκο στα Τέμπη, Παναγιώτης Καλογιάννης, αμέσως μετά οι αγρότες θα παραμείνουν στους δρόμους, χωρίς να βιάζονται, όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ προσανατολίζονται στο να κλείσουν επ' αόριστον το εθνικό οδικό δίκτυο της χώρας, εντείνοντας την πίεση προς την κυβέρνηση. 
Ξεκαθάρισαν μάλιστα για άλλη μία φορά πως δεν θα συμμετέχουν σε κανένα διάλογο αν δεν αποσύρει πρώτα η κυβέρνηση το σχέδιο για το Ασφαλιστικό και αν δεν σταματήσουν οι υπουργοί να τορπιλίζουν την κατάσταση με τις δηλώσεις τους. 

«Δεν είμαστε αγροτοπατέρες, δεν θα μας διώξουν από τη γη μας»

Ο εκπρόσωπος του μπλόκου των Τεμπών αποχωρώντας από τη Σίνδο είπε στους δημοσιογράφους: «Δεν είμαστε αγροτοπατέρες, ο αγώνας μας δεν καπελώνεται από κανέναν και όποιος το επιχειρήσει θα εκδιωχθεί. Είμαστε νέοι άνθρωποι και θέλουμε να μείνουμε στη γη μας. Δεν τη χαρίζουμε σε κανέναν, ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στους αγροτοπατέρες».

Ούτε βήμα πίσω δεν κάνουν οι αγρότες, όπως διεφάνη από το αποτέλεσμα της σύσκεψης που έκαναν σήμερα Τρίτη (26.01.2016) στη Νίκαια οι εκπρόσωποι από 37 μπλόκα. Αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, με τους αποκλεισμούς δρόμων να γίνονται από δίωροι, εξάωροι, σε διαστήματα που θα αποφασίζουν τα κατά τόπους μπλόκα. Η πρόθεσή τους είναι οι αποκλεισμοί να γίνονται συντονισμένα και κατά τις ίδιες ώρες.

Παράλληλα, όπως διεμήνυσε και ο πρόεδρος του συντονιστικού της Νίκαιας, Βαγγέλης Μπούτας, δεν πρόκειται να συναντήσουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αν η κυβέρνηση δεν αποσύρει τόσο το ασφαλιστικό νομοσχέδιο όσο και τις προτάσεις της για το φορολογικό. «Δεν θα κάνουμε κουβεντολόι» είπε ο Βαγγέλης Μπούτας βγαίνοντας από τη σύσκεψη των εκπροσώπων των μπλόκων, σημειώνοντας πως προϋπόθεση για να ανταποκριθούν οι αγρότες στην πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα για διάλογο είναι αυτός να γίνει από μηδενική βάση! Ζητούν επίσης διάλογο από μηδενική βάση και για το κόστος παραγωγής.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν, ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις από την κυβέρνηση, εφόσον υπάρξει διάλογος, σε συγκεκριμένα ερωτήματα, που αφορούν τον κλάδο τους. Στις προσθέσεις των αγροτών που συμμετείχαν στη σύσκεψη της Νίκαιας είναι να απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής και στα άλλα μπλόκα, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός του αγώνα, στη βάση όμως του πλαισίου των αιτημάτων που έχει ήδη καθορίσει η Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων.

Οι αγρότες που όπως επισημαίνουν επιδιώκουν την συγκρότηση ενός λαϊκού μετώπου και με τις λοιπές κοινωνικές δυνάμεις, θα συμμετέχουν δυναμικά και σε ευρύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις όπως η γενική απεργία της 4ης Φεβρουαρίου.

Ανάμεσα στις προτάσεις που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στη Νίκαια ήταν και αυτή για επ' αόριστον αποκλεισμούς δρόμους, αλλά οι αγρότες δεν θέλουν να στρέψουν την κοινωνία απέναντί τους.

Στη Θεσσαλονίκη, η σύσκεψη των εκπροσώπων των μπλόκων τελείωσε λίγη ώρα μετά από εκείνη της Νίκαιας και οι αποφάσεις ήταν πάνω κάτω οι ίδιες. Αφενός οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν με επέκταση του χρόνου των μπλόκων (12:00 με 14:00 και 18:00 με 21:00) σύμφωνα με την ΕΡΤ αλλά και άρνηση να συναντήσουν τον πρωθυπουργό αν δεν αποσυρθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης σε ασφαλιστικό και φορολογικό.

Επίσης, οι αγρότες στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσαν πως την Πέμπτη (28.01.2016) θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία ΧΑΝΘ με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης Agrotica.
Χωρισμένοι στα δυο

Εκείνο που προκαλεί, πάντως, εντύπωση είναι πως οι αγρότες είναι χωρισμένοι στα δυο, αφού οι αγρότες της Νίκαιας επέλεξαν να μην μεταβούν στη Θεσσαλονίκη για να μετάσχουν στη σύσκεψη της Σίνδου μαζί με τους αγρότες από τα Τέμπη κι άλλα μπλόκα. Αυτή ήταν η πρώτη ένδειξη της... "διχόνοιας". Η δεύτερη ήρθε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στη Θεσσαλονίκη όταν επικράτησε ένταση και τελικά η αποχώρηση του μπλοκ των Τεμπών.

Οι αγρότες είχαν δώσει ραντεβού στο συνεδριακό κέντρο της Σίνδου στις 12:00 το πρωί της Τρίτης (26.01.2016) για να αποφασίσουν πως θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις και αν θα συναντήσουν τον πρωθυπουργό μετά την πρόσκληση για διάλογο που τους απηύθυνε το περασμένο Σάββατο (23.01.2016).

Όταν όμως στη Σίνδο έφτασαν περισσότεροι αγρότες απ’ όσους αρχικά είχαν προκληθεί, προκλήθηκε ένταση, εκνευρισμός και προβλήματα επί της διαδικασίας. Εμφανίστηκαν επίσης και αγρότες που δεν συμμετέχουν στα μπλόκα αλλά ήθελαν να μπουν στο συνεδριακό κέντρο για να πάρουν μέρος στη συνεδρίαση.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ