Τσίπρας από τη Βουλή για αγρότες: Για πρώτη φορά μπορούν να μιλήσουν με τον Πρωθυπουργό & αρνούνται!

Όλοι ανέμεναν μία μετωπική σύγκρουση του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αποψινή συνεδρίαση της Βουλής για το ασφαλιστικό.

 Όπερ και εγένετο, με τον πρωθυπουργό να επιτίθεται στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας. Ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι της ομιλίας του, έχει να κάνει με τους αγρότες, στους οποίους καταλόγισε το ότι δεν προσέρχονται για διάλογο "που για πρώτη φορά τους προτάθηκε", όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

"Οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούν τα 13 δισ. ευρώ... Με λίγα λόγια, συζητάμε το ασφαλιστικό όχι γιατί μας το ζητούν οι δανειστές. Σήμερα συζητάμε γιατί αν δεν πάρουμε μέτρα, το σύστημα θα καταρρεύσει", είπε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

Για να συνεχίσει, εξαπολύοντας επίθεση στους προκατόχους του: "Σήμερα είμαστε εδώ και συζητάμε γιατί βρισκόμαστε σε μια πορεία που αν δεν ανατραπεί οδηγεί σε κατάρρευση των ταμείων και αδυναμία πληρωμών των συντάξεων. Είναι βαθιά ανεύθυνη η στάση που κράτησαν τα τελευταία χρόνια, τα κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο και έχουν ευθύνη για το αδιέξοδο. Μας κουνάνε το δάχτυλο, παριστάνουν τους εισαγγελείς, ενώ έχουν τεράστιες ευθύνες".

Σε παρόμοιους τόνους, υπογράμμισε: "Μπροστά σε ένα εμφανές αδιέξοδο, που οι κυβερνήσεις σας δημιούργησαν, επιλέγουμε ένα δύσκολο δρόμο. Συντάξαμε τη δική μας ολοκληρωμένη πρόταση και τη θέσαμε σε διάλογο. Σας καλούμε σήμερα να σταματήσετε να παίζετε κρυφτό. Αρνηθήκατε τον διάλογο, όταν σας καλέσαμε. Αρνηθήκατε να καταθέσετε προτάσεις. Σας καλούμε εκ νέου. Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία, η υποχρεώσεις για μείωση του ΑΕΠ κατά 1,5% δεν είναι υποχρεωτικό να προέλθει από νέες μειώσεις συντάξεων".
Για τις περικοπές των συντάξεων
"Δώσαμε απόλυτη προεραιότητα για να μην κοπούν εκ νέου οι συντάξεις. Δεχθήκανε μικρή αυξηση εργοδοτικών εισφορών. Κι εμείς δεχθήκαμε να συζητήσουμε μαζί τους για μεταρρυθμιστικές προτάσεις...

Τα ερωτήματα που θέλω να θέσω ευθέως σε όσους είχαν τη διακυβέρνηση του τόπου: εσείς που λεηλατήσατε τα ταμεία στα χρόνια της ανάπτυξης, μήπως εκτός από το να δημαγωγείτε, έχετε να καταθέσετε καμία πρόταση; Θα συμπραχθείτε με το ΔΝΤ; Σήμερα περιμένω συγκεκριμένες και όχι αόριστες απαντήσεις. Ειδικά όταν έχετε ψηφίσει τις περικοπές των συντάξεων που συνολικά έφτασαν το 35%. Καταθέτω στα πρακτικά από τον Μάιο 2010 έως Ιούνιο 2014 τις προτάσεις κυβερνήσεων ΝΔ και ΝΔ- ΠΑΣΟΚ για περικοπές συντάξεων. Έχετε το θράσος να λέτε ότι εσείς φέρατε το 1% μείωση του ΑΕΠ'.

Για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες
"Προτείνουμε έναν ενιαίο φορέα ασφάλισης για όλους, αλλά θα γίνει διάλογος για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες", είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο "καυτό" αγροτικό ζήτημα.
Και συνέχισε: "Για εμάς η στήριξη των αδύναμων είναι βάση της ιδεολογίας μας. Δεν πιστεύουμε ότι τις θετικές οφέλειες ανάπτυξης πρέπει να τις απολαμβάνει ένα μέρος του πληθυσμού. Ιδεολογικά μας χωρίζει άβυσσος... Άκουσα προχθές τον κ. Κικίλια που είπε ότι η αναδιανομή είναι κίνητρο για την τεμπελιά των φτωχών. Για εμάς είναι στοιχείο δικαιοσύνης".

Όσον αφορά στην ενοποίηση των Ταμείων και τις συντάξεις, σημείωσε: "Το προτεινόμενο σύστημα είναι εξαιρετικά απλό: η ενοποίηση των ταμείων θα βελτιώσει εισπραξιμότητα πόρων. Η πρότασή μας εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις συντάξεις. Αν κάποιος έχει σύνταξη 1.400 και με νέο υπολογισμό θα έχει 1.360 η προσωπική διαφορά θα είναι 40 ευρώ για να συνεχίζει να λαμβάνει 1.400 ευρώ. Θέλετε ένα σύστημα βιώσιμο που να λειτουργεί με ενιαία κριτήρια που να προστατεύει τους αδύναμους; Ή μήπως προτιμάτε τη συνέχιση του παλιού αδιέξοδου συστήματος, με νέα μείωση των συντάξεων;".

"Καρφιά" για τους αγρότες!
Στην συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο γεγονός πως οι αγρότες αρνούνται να προσέλθουν σε διάλογο μαζί του: "Θέλουμε να βρούμε λύσεις, αλλά ταυτόχρονα κάνουμε το βήμα της πρότασης. Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο. Θέλω να εκφράσω την απορία μου για ένα πρωτοφανές γεγονός. Από όσο θυμάμαι κάθε χρόνο είχαμε αγροτικές κινητοποιήσεις. Για πρώτη φορά τους δίνεται η δυνατότητα από την αρχή να συνομιλήσουν με τον Πρωθυπουργό και αρνούνται. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με τους αγρότες, αλλά με τα προβλήματά τους που είναι υπαρκτά".

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως οι αγρότες απάντησαν ζωντανά σε όσα είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή: “Η Κυβέρνηση έχει χάσει την αξιοπιστία της. Αποσύρει το ασφαλιστικό και ξεκινάμε από μηδενική βάση. Δεν θα συμφωνήσουμε με το θάνατό μας. Δεν μπορούμε να συζητήσουμε με το προσχέδιο. Από μηδενική βάση μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα”, ήταν αυτό που υποστήριξαν δείχνοντας πως είναι ανυποχώρητοι.

Ο κ. Τσίπρας ολοκλήρωσε την ομιλία του δεχόμενος θερμό χειροκρότημα από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ