Καυστικό άρθρο του Spiegel: Πώς ο Τσίπρας από ήρωας των αγροτών έγινε αντίπαλός τους

Το γερμανικό περιοδικό εξηγεί πώς ο Ελληνας πρωθυπουργός έγινε από ήρωας των αγροτών, αντίπαλος, μέσα από μία αναδρομή στο παρελθόν.

Με τις απεργίες στην Ελλάδα ασχολείται το Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση γράφοντας «κάποτε ήταν ο ήρωάς τους. Τώρα είναι ο αντίπαλός τους. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Τσίπρας θέλει να περικόψει τα προνόμια των αγροτών και να αυξήσει τη φορολογία».

Το άρθρο αναφέρεται στη δημοτικότητα που είχε ο Αλέξης Τσίπρας το 2013: «Τότε ο Τσίπρας ήταν μια ηγετική φιγούρα της αριστερής αντιπολίτευσης, ένας θερμόαιμος που υποσχόταν να αγωνιστεί για το δίκαιο των αγροτών. Σήμερα ως επικεφαλής της κυβέρνησης θέλει να περάσει νόμο που περικόπτει τα προνόμια των αγροτών, διπλασιάζει τη φορολογία και τριπλασιάζει τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία».

Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος επισημαίνει ότι τα περιθώρια του Έλληνα πρωθυπουργού είναι στενά. «Πώς θα αντιδράσει ο Τσίπρας στις μαζικές κινητοποιήσεις; Ο πρωθυπουργός είναι ανοιχτός σε συζήτηση με τους αγρότες. Όμως συμφωνία δεν διαφαίνεται. Ο Τσίπρας δεν μπορεί να προχωρήσει σε συμβιβασμούς που θα θέσουν σε κίνδυνο τη θετική αξιολόγηση των δανειστών όσον αφορά την υλοποίηση του συμπεφωνημένου προγράμματος λιτότητας».

Οπως γράφει και η DW, και άλλα γερμανικά Μέσα ασχολούνται με τον αναβρασμό στην Ελλάδα. «Αγρότες και δικηγόροι, ενωμένοι και οργισμένοι» είναι τίτλος της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung. Στο συγκεκριμένο άρθρο γίνεται εκτενής αναφορά στις απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών: «Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει εκείνους που ζητούν τον αποκλεισμό της χώρας από τη ζώνη Σένγκεν, πλησιάζει ήδη η επόμενη δοκιμασία. Εδώ και μέρες το κύμα των απεργιών και διαμαρτυριών έχει παραλύσει τον δημόσιο βίο» γράφει χαρακτηριστικά και σχολιάζει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πρωθυπουργός: «Οι διαμαρτυρίες κατά της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού φέρνουν τον Ελληνα πρωθυπουργό Τσίπρα σε δύσκολη θέση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ