Είπαν τα Funds στον Τσίπρα: Είμαστε μακροπρόθεσμοι επενδυτές αξίας με ισχυρή πίστη στην ελληνική οικονομία

Οι τρείς εκπρόσωποι διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, μεταξύ των οποίων ο Πρεμ Γουάτσα, ο Τζον Πόλσον και ο Ουίλμπουρ Ρος, πέρασαν σήμερα Παρασκευή το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου.

Οι επενδυτές με επενδύσεις και σε ελληνικές τράπεζες, ζήτησαν από την κυβέρνηση να κάνει μεταρρυθμίσεις με συνέπεια έτσι ώστε να διατηρήσουν και εκείνοι τα κεφάλαιά τους στην χώρα μας. Ο Πρεμ Γουάτσα Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Fairfax Financial Holdings, δήλωσε:

«Είχαμε μια πολύ γόνιμη συζήτηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η οποία επικεντρώθηκε στην ελληνική οικονομία και τις επικείμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Εκφράσαμε την αισιοδοξία μας για τον μακροπρόθεσμο ρόλο της Ελλάδας μέσα στη ζώνη του ευρώ και επιβεβαιώσαμε τη στήριξή μας στις προοπτικές της χώρας. Η Fairfax διακρίνει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα εφαρμόζονται με συνέπεια και μέσα σε ένα περιβάλλον κοινωνικής και οικονομικής σταθερότητας. Είμαστε μακροπρόθεσμοι επενδυτές αξίας με ισχυρή πίστη στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και στις ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού της. Συνεχίζουμε να επενδύουμε στην Ελλάδα, όχι μόνο μέσω της συμμετοχής μας στη Eurobank, την οποία και αυξήσαμε με την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, και των επενδύσεών μας στην Grivalia, την Praktiker και άλλες εταιρείες, αλλά επιπλέον με την εξαγορά της ασφαλιστικής εταιρείας Eurolife, μπαίνοντας έτσι σε έναν κλάδο όπου έχουμε μεγάλη εμπειρία και βλέπουμε σπουδαία προοπτική».

Από το Μέγαρο Μαξίμου τονίστηκε ότι αντικείμενο της συνάντησης ήταν η πορεία της πρώτης αξιολόγησης, ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της κυβέρνησης, και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για δημιουργία φιλικού επενδυτικού κλίματος

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους επενδυτές σχετικά με τις κυβερνητικές θέσεις και πρωτοβουλίες, προκειμένου να επιβληθεί σταθερό φορολογικό σύστημα, να αντιμετωπιστούν η γραφειοκρατία και η διαφθορά, και να πολλαπλασιαστούν οι επενδυτικές ευκαιρίες μέσα από την εδραίωση της πολιτικής σταθερότητας. Συζητήθηκαν επίσης τα οικονομικά δεδομένα που στοιχειοθετούν εικόνα ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία, με κύριους συντελεστές, την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την υπέρβαση των προϋπολογισμένων εσόδων κατά περίπου 2 δισ. ευρώ για το 2015 και την σταθεροποίηση της οικονομίας, με βραχυπρόθεσμη προοπτική επιστροφής σε ρυθμούς ανάπτυξης. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα είναι μια αλλαγή σελίδας για την Ελλάδα.

Ποιούς είδε σήμερα ο κ. Τσίπρας:

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε σήμερα με τους: Prem Watsa (Fairfax Financial Holdings Ltd), John Paulson (Paulson & Co), Stephen Johnson (Wilbur Ross & Co), Jonathan Haick (Brookfield Capital Partners Ltd), Samir Parekh (Capital Research & Management Company), Ben Watsa ( Lissom Investments), Lawrence Chin (Mackenzie Cundill), Jamie Lowry (Schroder’s Investment Management), Daniel Pozen (Wellington Management Company), Νικόλαος Καραμούζης και Φωκίων Καραβίας (Eurobank).

Που έχουν επενδύσει

Η Fairfax του Πρεμ Γουάτσα, διαθέτει συμμετοχή στην Eurobank, στην Grivalia, στην Praktiker Ελλάδας και στον Όμιλο Μυτιληναίου. Πρόσφατα επένδυσε και στον ασφαλιστικό όμιλο Eurolife, μετά την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Eurobank και της Fairfax, με βάση την οποία το 80% των μετοχών της Eurolife ERB Insurance Group Ανώνυμος Εταιρεία Συμμετοχών θα μεταβιβαστεί από τη Eurobank στο νέο μέτοχο, με την Eurobank να διατηρεί το 20%. Μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών η Fairfax αύξησε το ποσοστό της στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank στο 17% περίπου, από 12% περίπου πριν από την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση.

Η Paulson & Co, του Τζον Πόλσον, διαθέτει συμμετοχές στην Τράπεζα Πειραιώς, με ποσοστό περίπου 9%, μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, στην Alpha Bank με περίπου 7%, καθώς και στην ΕΥΔΑΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής του καναδικού fund Πρεμ Ουάτσα, ήδη συναντήθηκε με την διοίκηση της Eurobank όσο και της Grivalia, επισημαίνοντας την ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας, ώστε να αποσταλεί μήνυμα σταθερότητας προς την διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ