ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τι λέει σήμερα για τις αποκρατικοποιήσεις ο Δημήτρης Παρασκευάς ο super salesman των 90s κατά τους Financial Times?

Για να συμβάλουμε στην ορθή ενημέρωση των επισκεπτών του ιστότοπου μας σε σχέση με θέματα αποκρατικοποιήσεων ρωτήσαμε έναν από τους πιο ειδικούς, το Δημήτρη Παρασκευά, που:


Για να συμβάλουμε στην ορθή ενημέρωση των επισκεπτών του ιστότοπου μας σε σχέση με θέματα αποκρατικοποιήσεων ρωτήσαμε έναν από τους πιο ειδικούς, το Δημήτρη Παρασκευά, που:

 1. Υπηρέτησε ως Ειδικός Γραμματέας Αποκρατικοποίησης τριών Κυβερνήσεων (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ 1993 - 1999) και συνεργάστηκε με 18 αρμόδιους Υπουργούς/Υφυπουργούς μέλη της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής. Για το έργο του (που περιελάμβανε την πώληση των εταιρειών του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, την ιδιωτικοποίηση της Ελληνικής Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, την μεταβίβαση των μεταλλείων χρυσού στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής, κλπ. οι Financial Times τον χαρακτήρισαν Super Salesman (4 Ιουνίου 1999)

 2. Έχει συμβουλεύσει διεθνείς οργανισμούς και διεθνείς εταιρείες για ιδιωτικοποιήσεις εκτός Ελλάδος (πχ το Unido για ιδιωτικοποιήσεις στην Αφρική, μεγάλη Ελβετική εταιρεία για το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης της Λευκορωσίας, κλπ.)

 3. Έχει εμπειρία από διεθνείς συναλλαγές, κυρίως αγοραπωλησίες επιχειρήσεων, κλπ ύψους άνω των $100 δις, που περιλαμβάνουν πολλές από τις μεγαλύτερες επενδύσεις και αποεπενδύσεις στην Ελλάδα.

 

Ερωτήσεις:

 1. Πως αξιολογείτε τη μέχρι τώρα πορεία των αποκρατικοποιήσεων?

 Αναμφίβολα η πορεία τα τελευταία χρόνια είναι απογοητευτική και αυτό έχει συμβάλει στη δημιουργία της ιδιαίτερα αρνητικής εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό.

 Καταρχήν, δεν έγινε τίποτα, επεξήγησαν αρχικά άνθρωποι χωρίς καμία εμπειρία και σχετική ικανότητα, στη συνεχεία τέθηκαν ανέφικτοι στόχοι (έσοδα 50 δις Ευρώ), που παρουσιαστήκαν από εκπροσώπους της Τρόικας, διαψεύστηκαν από την τότε Κυβέρνηση, που στη συνεχεία διέψευσε τη διάψευση, καθιστώντας περαιτέρω ανυπόληπτη τη χωρά μας. Όταν η αποτυχία έγινε "κοινός τόπος" επελέγη η αντικατάσταση του μόνου που δεν έφταιγε, δηλαδή του θεσμικού πλαισίου με τη δημιουργία μιας νέας "ανεξάρτητης" κρατικής εταιρείας, ενώ παράλληλα δεν καταργήθηκε ο προηγούμενος φορέας (ειδική γραμματεία αποκρατικοποίησης) σε μια επίδειξη σπατάλης και κακοδιοίκησης. Ο καινούργιος φορέας είναι αντιγραφή του πλαισίου άλλης Ευρωπαϊκής χώρας, όπως ακριβώς γίνεται στις τριτοκοσμικές χώρες, που στη συνεχεία καλούνται να συμβιβάσουν ξενόφερτα και εγχώρια πλαίσια. Το μονό θετικό είναι ότι στη διοίκηση του επελέγησαν και αξιόλογα πρόσωπα.

 

2. Είναι η αποκρατικοποίηση μονόδρομος, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία η θα είναι ξεπούλημα?

Η αποκρατικοποίηση είναι μονόδρομος, έχει παρατηρηθεί διεθνώς ότι ιδιωτικές εταιρείες λειτουργούν πολύ καλύτερα από δημοσιές (με κάποιες εξαιρέσεις), ανεξάρτητα από το αν οι μετοχές εισηγμένων στα χρηματιστήρια ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων συνήθως συμπεριφέρονται χειρότερα από άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις, καθώς δεν είναι εύκολη η εξυγίανση σχημάτων που λειτουργούν "στραβά" για πολλά χρόνια υπό δημόσιο έλεγχο. Η αποκρατικοποίηση θα φέρει έσοδα στο κράτος, θα εξυγιάνει τον ανταγωνισμό και θα βελτιώσει την εικόνα της χώρας, που πολλοί χαρακτηρίζουν ως την τελευταία κομμουνιστική χώρα, αφού ακόμα και χώρες όπως η Κίνα λειτουργούν διαφορετικά και πιο φιλικά απέναντι στην ιδιωτική πρωτοβουλία από ότι εμείς.

 Σχετικά με το αν οι ιδιωτικοποιήσεις είναι "ξεπούλημα" εκτιμώ ότι αυτός δεν είναι καν ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να θεωρήσουν οι επενδυτές ότι η χωρά μας έχει υψηλό πολιτικό και συναλλαγματικό κίνδυνο και είναι αδιάφορη από επενδυτικής πλευράς (λήγω της χαμηλής ανταγωνιστικότητας, της δυσκολίας κλπ που εμφανίζει η αγορά της.)    

 

3. Τι θα συμβουλεύατε την Κυβέρνηση για να επιτύχει το πρόγραμμα της?

 Καταρχήν είναι θετικό πως αυτή η Κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει. Είναι επίσης θετικό πως ο κυρίως αρμόδιος Υπουργός, ο κ. Στουρνάρα έχει εμπειρία από την αποκρατικοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας, της οποίας ήταν επικεφαλής και είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε, γιατί ήμουν ο νομικός σύμβουλος στην αποκρατικοποίηση.

 Αυτό που θα συμβούλευα είναι α) να εξηγήσουμε στους Γερμανούς εταίρους μας - είχα την ευκαιρία πρόσφατα να αντιληφθώ το χάσμα αντίληψης που μας χωρίζει τόσο στην Κοπεγχάγη στο συνέδριο του IIF, όσο και στην Κωνσταντινούπολη, στο συνέδριο του IBA, διότι οι περισσότεροι δεν αντιλαμβάνονται ότι η αποκρατικοποίηση για να πετύχει πρέπει να έχει την κοινωνία σύμμαχο και δεν γίνεται να πωλήσουμε εταιρείες για 1 ευρώ, όπως μας προτρέπουν και β) να ανακτήσουμε την αξιοπιστία της χώρας. Νομίζω ότι πρέπει να γίνει ένα καινούργιο διετές πρόγραμμα με πρώτη φάση την (άμεση) βελτίωση του θεσμικού πλαισίου (φορολογικό, κλπ.), την επίδειξη αποφασιστικότητας και δύναμης της κυβέρνησης (πχ με το κλείσιμο οργανισμών, κλπ που δεν κάνουν τίποτα), την επιτυχημένη εκτέλεση δυο τριών μεγάλων και σχετικά εύκολων ιδιωτικοποιήσεων (πχ αεροδρόμιο Ελ Βενιζέλος, λαχεία, κλπ.), τη διεθνή διαφήμιση της χώρας στη βάση των πεπραγμένων (επιτέλους) και όχι των υποσχέσεων και τέλος ένα ευρύτατο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων σε περίπου 2 χρόνια από σήμερα, αφού έχει απομακρυνθεί ο πολιτικός, συναλλαγματικός κίνδυνος και αναστραφεί η αρνητική για μας εικόνα. 

 

4. Οι αποκρατικοποιήσεις θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας η θα δημιουργήσουν περισσότερη ανεργία, καθώς παραδοσιακά κρατικές εταιρείες έχουν υπεράριθμο προσωπικό?

 Η ανεργία στη χωρά μας θα συνεχίσει να αυξάνεται διότι χάσαμε το βηματισμό μας και δεν θα τον ξαναβρούμε πολύ γρήγορα, γιατί έχει γίνει πολύ μεγάλη ζημία. Ο μονός τρόπος να μειωθεί η ανεργία είναι να γίνουν επενδύσεις τόσο δημόσιες, όσο (και κυρίως) ιδιωτικές. Αυτό προϋποθέτει και πετυχημένες ιδιωτικοποιήσεις.

 Αν χάσουμε και αυτή την ευκαιρία, αν αποτύχουμε δεν θα έχει αποτύχει η Κυβέρνηση. Θα έχει αποτύχει η χώρα και η φτώχεια, αναρχία και δυστυχία, δεν θα περιγράφεται. Ελπίζω όμως ότι θα πετύχουμε και, προφανώς, όλοι οι Έλληνες οφείλουμε να δουλέψουμε σκληρά, σεβόμενοι τους νομούς του κράτους και να σώσουμε την πατρίδα μας, που κινδυνεύει.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ