Ο φημισμένος γλύπτης Ai Weiwei ποζάρει σαν τον μικρό Aylan σε παραλία της Λέσβου "ξυπνώντας" συνειδήσεις

Ο Κινέζος καλλιτέχνης έκλεισε τα μάτια και ξάπλωσε μπρούμυτα σε μια παραλία του νησιού αναπαριστώντας το μικρό τρίχρονο αγόρι...

Το συγκεκριμένο στιγμιότυπο - αναπαράσταση του Aylan Kurdi από τη Συρία του οποίου το νεκρό κορμάκι ξεβράστηκε σε μια τουρκική ακτή, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό India Today και πρωταγωνιστεί σε μια έκθεση στην Ινδία με τίτλο "The Artists" αυτό το Σαββατοκύριακο.  

Ο Ai Weiwei και η ομάδα του "μας βοήθησαν ενεργά να στήσουμε την φωτογραφία" λέει ο Rohit Chawla, φωτογράφος στο India Today, που ταξίδεψε μέχρι τη Λέσβο. "Είμαι σίγουρος πως δεν ήταν πολύ άνετο να ξαπλώνεις έτσι πάνω στα βότσαλα. Αλλά το "απαλό βραδινό φως έπεφτε πάνω στο πρόσωπό του όταν ξάπλωσε κάτω" σημειώνει. 

Η ουρά των φιλότεχνων και των ιδιοκτητών γκαλερί μπροστά στην ασπρόμαυρη φωτογραφία είναι πρωτοφανής, λένε οι διοργανωτές της Art Fair. "Πρόκειται για μια εμβληματική εικόνα γιατί είναι πολύ ανθρώπινη, πολιτική και περιλαμβάνει έναν εξαιρετικά σημαντικό καλλιτέχνη όπως ο Ai Weiwei" σχολιάζει ο Sandy Angus, συνιδιοκτήτης της Art Fair. "Η εικόνα σε στοιχειώνει και αντιπροσωπεύει ολόκληρη την προσφυγική κρίση και την απελπισία των ανθρώπων που προσπάθησαν να ξεφύγουν από το παρελθόν τους για ένα καλύτερο μέλλον" προσθέτει. "Όταν του είπα να συναντηθούμε στο studio, o Ai Weiwei μου απάντησε, 'η ακτή είναι το στούντιό μου'" λέει ο Gayatri Jayaraman, ο αρχισυντάκτης του περιοδικού, ο οποίος και πήρε τη συνέντευξη στον Κινέζο καλλιτέχνη.    

Σχετικό άρθρο: Ο διασημότερος γλύπτης του κόσμου Αϊ Γουέι Γουέι στην Μυτιλήνη: Εκθειάζει τους Ελληνες για το πώς υποδέχονται τους πρόσφυγες- στέλνει παγκόσμιο μήνυμα για την τραγική καταστάση & ετοιμάζει έργο - αφιέρωμα

Ο ίδιος θυμάται πως ο Ai στεκόταν στην ακτή περιμένοντας τις βάρκες που έφταναν γεμάτες πρόσφυγες για τους βοηθήσει καθώς θα κατέβαιναν. Ταυτόχρονα συνέλεγε και πλαστικά κομμάτια από τις βάρκες για μια καλλιτεχνική εγκατάσταση που ετοιμάζει. "Είναι τόσο σπουδαίος καλλιτέχνης, αλλά για μένα είναι κάτι σαν τον Mahatma Gandhi" λέει ο Jayaraman. "Είναι πολύ ζεστός και ταπεινός, αλλά η ίδια του η παρουσία εκεί σε όλη αυτήν την κατάσταση της άφιξης των κουρασμένων, βρεγμένων και κρυωμένων προσφύγων ήταν κολοσσιαία. Και πολύ πολιτική" καταλήγει. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ