Αποκλ. οι απόλυτες Top Women: Σοφία 22, Δέσποινα 19 δημιουργοί του Knit2lead! Αν τα όνειρα σου δεν είναι μεγάλα, κάνεις λάθος!

 «Έχουμε ως στόχο μέχρι τον Ιούνιο του 2016 να έχουμε βοηθήσει 30 γυναίκες και έπειτα να δημιουργήσουμε μια μικρή κοινότητα με τις γυναίκες που έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμά μας και να επικοινωνούμε μαζί τους, να μαθαίνουμε την πρόοδο τους, τα νέα τους, ώστε να μην χάσουμε την επαφή μαζί τους»!!! 

Με τη μόδα ως εργαλείο, επισκέπτονται ευάλωτες ομάδες γυναικών - όπως κακοποιημένες, θύματα trafficking, φυλακισμένες, γυναίκες που αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές - και τις διδάσκουν ράψιμο αλλά και με ποιον τρόπο να δημιουργούν καινούργια πράγματα με χρησιμοποιημένα υλικά.

Δύο πολύ νέες φοιτήτριες Νομικής τα σκέφτηκαν όλα αυτά και όσα πολλά θα δείτε παρακάτω με πηγή μας το site τους:  Η 22χρονη φοιτήτρια Νομικής σχολής του ΑΠΘ Σοφία Καραγιάννη και η συμφοιτήτριά της, η 19χρονη Δέσποινα Σουροβίκη  δημιούργησαν το δίκτυο «Knit2lead».

Με τη μόδα ως εργαλείο, επισκέπτονται ευάλωτες ομάδες γυναικών - όπως κακοποιημένες, θύματα trafficking, φυλακισμένες, γυναίκες που αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές - και τις διδάσκουν ράψιμο αλλά και με ποιον τρόπο να δημιουργούν καινούργια πράγματα με χρησιμοποιημένα υλικά.

Τι θα  έκανες αν δεν φοβόσουν; Σίγουρα κάτι που θα ανέβαζε την αδρεναλίνη σου και θα ήταν περιπετειώδες. Τις περισσότερες φορές όμως η περιπέτεια μπορεί να ξεκινήσει από μια πολύ απλή και συνηθισμένη διαδρομή: στην περίπτωση του Knit2Lead ξεκινά απο το ράψιμο.

Πώς γεννήθηκε όμως αυτή η ιδέα; Η Σοφία Καραγιάννη μίλησε στο eirinika.gr και μας έδωσε την απάντηση: 

Μαχάτμα Γκάντι έλεγε 'Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο΄. Μια αλλαγή που τόσο για εμένα όσο και για τη Δέσποινα θε ερχόταν μέσα από την δικαιοσύνη.Ωστόσο,κατά την πορεία της φοιτητικής μας ζωής, διαπιστώσαμε ότι η δικαιοσύνη ορισμένες φορές δημιουργούσε περισσότερες ανισότητες από αυτές που επέλυε.Μια επίσκεψη στις γυναικείες φυλακές ήταν αρκετή για να μας πείσει: Εκείνη τη στιγμή σκεφτήκαμε και οι 2 πως το καλύτερο μέσο για να επανενσωματώσουμε στην κοινωνία γυναίκες που διαβιούν σε δύσκολες καταστάσεις,είναι ένα κοινό ενδιαφέρον γένους θυληκού: Η μόδα.

Η Δέσποινα ως καλλιτεχνική φύση σκέφτηκε πώς θα μπορούσαν να περνούσαν το χρόνο τους δημιουργικά,ξεπερνώντας την πρόκληση να φτιάξουν ένα αντικείμενο απο άχρηστα υλικά (σακούλες,σεντόνια),εγώ ως καλλιτεχνικά απαίδευτη σκέφτηκα πώς μπορούμε μέσω αυτής της ασχολίας να ενδυναμώσουμε αυτές τις γυναίκες και να τις μάθουμε πώς να προωθούν τον εαυτό τους."

Ποιός είναι άραγε ο σκοπός αυτής της προσπάθειας;

Σκοπός μας είναι μέσω μιας καθαρά “γυναικείας” κατά τα παραδοσιακά πρότυπα ενασχόλησης να μάθουμε σε νέες γυναίκες πως να φτιάχνουν τα δικά τους ρούχα χωρίς κόστος και ύστερα να τα μεταπωλούν – ας σημειωθεί πως υπάρχουν πλατφόρμες πώλησης χειροποίητων πραγμάτων σε εξωφρενικές τιμές!

Σκοπός μας είναι να καλλιεργήσουμε το επιχειρηματικό πνεύμα που ήδη διαθέτεις, να αναπτύξεις μια νέα δεξιότητα και να νιώσεις την ικανοποίηση της προσωπικής δημιουργίας.

Σκοπός είναι επίσης να φέρουμε στην ομάδα μας και γυναίκες που λόγω των περιστάσεων-θύματα κακοποίησης, φυλακισμένες – δεν μπορούν να καλλιεργήσουν το δυναμικό που διαθέτουν, γυναίκες που αποτελούν ένα ξεχασμένο κομμάτι της κοινωνίας που πρέπει να επανακινητοποιηθεί.

Σκοπός μας είναι να ομορφύνουμε τον κόσμο με της δημιουργίες όλων μας και να κάνουμε περήφανη την κάθε φεμινίστρια που κρύβουμε μέσα μας! Ας πιάσουμε τις βελόνες γρήγορα,έχουμε κι έναν κόσμο να αλλάξουμε!


Πως δουλεύουν και πως διδάσκουν; 

Το Knit2Lead είναι ένα δίκτυο αποτελούμενο από γυναίκες κάθε ηλικίας και επαγγέλματος.

Ο τρόπος λειτουργίας μας χωρίζεται σε δύο επίπεδα:

Α) στα εργαστήρια εκμάθησης (workshops)
Β) στο δίκτυο διανομής των προϊόντων των μελών μας

Έτσι σε πρώτη φάση «διδάσκουμε» τις γυναίκες που δεν είχαν καμία επαφή με το ράψιμο και το design στο παρελθόν, να μάθουν να χρησιμοποιούν τη ραπτομηχανή, να κόβουν πατρόν, έξυπνα κόλπα και τεχνοτροπίες όσον αφορά την κατασκευή ενός ρούχου και γενικότερα οτιδήποτε συνεπάγεται η ικανότητα του να μπορείς να ράψεις εξ ολοκλήρου μόνη σου ένα ρούχο. Τα εργαστήρια γίνονται και ζωντανά ώστε να αλληλεπιδρούμε όλες μαζί, αλλά και μέσω Skype για τις κοπέλες που μένουν σε άλλες πόλεις. Βίντεο με οδηγίες και συμβουλές ανεβαίνουν επίσης στο site σε εβδομαδιαία βάση. Τα ρούχα που κατασκευάζουμε στο Knit2Lead ωστόσο δεν είναι συνηθισμένα ρούχα.

Αντί για υφάσματα αυτά που χρησιμοποιούμε ως πρώτες ύλες είναι λευκά είδη, ξεχασμένα στις ντουλάπες και τα συρτάρια μας χωρίς καμία πια πρακτική χρησιμότητα. Είμαστε λοιπόν εδώ για να σας δείξουμε, όσο παράλογο και αν ακούγεται, ότι οι παλιές σας κουρτίνες, τα σεντόνια, τα τραπεζομάντιλα, ακόμα και οι περιβόητοι σεμέδες της γιαγιάς , μπορούν να μεταποιηθούν και να μεταμορφωθούν σε μοδάτα ρούχα , που κανείς δεν θα πιστεύει ή θα υποπτεύεται καν από τι είναι φτιαγμένα. Το να μετατρέψετε ένα σεντόνι σε ένα φόρεμα που θα φορούσατε για να βγείτε έξω είναι μια πρόκληση που σας παροτρύνουμε να αποδεχτείτε!

Όταν λοιπόν περάσουμε στη δεύτερη φάση της δουλειάς μας, που είναι η διανομή των ρούχων στο καταναλωτικό κοινό θα έχουμε πετύχει τους εξής στόχους:
Αφενός θα έχουμε καλύψει τη βασική ανάγκη κάθε γυναίκας, που δεν είναι άλλη από την αίσθηση του ότι είναι μοναδική, καθώς τα ρούχα αυτά θα φτιάχνονται μία φορά και λόγω έλλειψης της ίδιας πρώτης ύλης δεν θα μπορούν να ξανάφτιαχτούν.

Αφετέρου, η ίδια η γυναίκα δεν θα έχει δαπανήσει καθόλου χρήματα για τα ρούχα αυτά ενώ ταυτόχρονα θα έχει αξιοποιήσει υλικά που μέχρι πρότινος απλά έπιαναν χώρο στη ντουλάπα της.

Στο δεύτερο λοιπόν στάδιο, μέσα από το δίκτυο του Knit2Lead έχετε τη δυνατότητα να πουλήσετε τα ρούχα που φτιάξατε , να έρθετε σε επαφή με άλλες γυναίκες από όλη την Ελλάδα και να ανταλλάξετε μαζί τους χρήσιμες συμβουλές, ιδέες και τεχνογνωσία.

Τα εργαστήρια γίνονται κατά τις επισκέψεις των δύο νεαρών κοριτσιών στους χώρους φιλοξενίας των γυναικών, αλλά και μέσω Skype για όσες γυναίκες μένουν σε άλλες πόλεις. Για την κατασκευή των ρούχων στο Knit2Lead, χρησιμοποιούνται υφάσματα που είχαν άλλη χρήση (π.χ. λευκά είδη) αλλά δεν αξιοποιούνται πια. «Αυτό μαθαίνουμε στις γυναίκες. Ότι μπορούν να δούνε ένα υλικό που δεν το έχουν σκεφτεί και να δημιουργήσουν πολλά διαφορετικά πράγματα

Εσύ τι έχεις να χάσεις; Γίνε μέλος μας τώρα και ανακάλυψε μια νέα πτυχή του εαυτού σου!

Σοφία Καραγιάννη 

Γεια σας! Με λένε Σοφία,είμαι 22 ετών και είμαι τελειόφοιτος νομικής.Τα τελευταία τέσσερα χρόνια,αποφάσισα πως η νομική ως επιστήμη με προτρέπει αντί της εμβάθυνσης στον αστικό κώδικα να δημιουργήσω έναν κόσμο ομορφότερο:αυτόν τον κόσμο που για μένα είναι μια συνιστώσα θυληκού φύλου,μόδας και επιχειρηματικότητας.

Δέσποινα Σουροβίκη 

Γεια σας! Με λένε Δέσποινα, είμαι 19 χρονών και μόλις ολοκλήρωσα το δεύτερο έτος των σπουδών μου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ. Από μικρή ήμουν ανήσυχο πνεύμα και καλλιτεχνική φύση. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, έφτιαχνα πράγματα! Πρόσφατα αποφάσισα να μοιραστώ την καλλιτεχνική αυτή ανησυχία μου και μαζί σας, και να φτιάξουμε μαζί κάτι καινούργιο. Να ξεπεράσουμε τις προκαταλήψεις μας και να δημιουργήσουμε έναν κόσμο καλύτερο, γεμάτο χρώματα, σκέψεις , ιδέες και όμορφους ανθρώπους. Να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό δίκτυο φτιαγμένο από γυναίκες για γυναίκες, γιατί ένα ταξίδι εκατοντάδων χιλιομέτρων, ξεκινάει από ένα και μοναδικό βήμα. Ακολουθήστε μας, και ανακαλύψτε μια άλλη πλευρά του εαυτού σας!

Θέλετε να γίνετε μέλος; 

Είσαι γυναίκα και σου αρέσει η μόδα; Θέλεις να μάθεις να φτιάχνεις τα ρούχα σου μόνη σου; Θέλεις να αναπτύξεις τις προσωπικές σου ικανότητες και τη φαντασία σου; Είσαι δημιουργική και σ’ αρέσουν οι προκλήσεις; Δεν πιστεύεις αρκετά στον εαυτό σου και αμφιβάλλεις για αυτά που μπορείς να καταφέρεις;

Είσαι ο άνθρωπος που ψάχνουμε! Μπες στην ομάδα του Knit2Lead , μια ομάδα που φτιάχτηκε από γυναίκες για γυναίκες και:

  • Μάθε να σχεδιάζεις και να ράβεις τα ρούχα σου
  • Αξιοποίησε υλικά που μέχρι στιγμής απλά πιάνουν χώρο στο σπίτι σου και δεν θα μπορούσες ποτέ να φανταστείς ότι θα μπορούσαν να γίνουν ρούχα που να φοριούνται (εξέπληξε τον ίδιο σου τον εαυτό!)
  • Ανάπτυξε τις δεξιότητες και την προσωπικότητα σου
  • Φτιάξε το δικό σου κοινωνικό δίκτυο
  • Ξεπέρασε τον εαυτό σου και τις προκαταλήψεις σου
  • Αξιοποίησε δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο σου
  • Καλλιέργησε τις επιχειρηματικές σου ικανότητες
  • Εξοικονόμησε και κέρδισε χρήματα
  • Στείλε μας email με τα προσωπικά σου στοιχεία ή έλα σε ένα από τα σεμινάρια που διοργανώνουμε και γίνε και εσύ κομμάτι της μεγάλης μας παρέας.

 

Δείτε ορισμένα από τα σχετικά projects της Knit2Lead:

Μαύρο φόρεμα από σακούλες σκουπιδιών, συρραπτικό & μαύρα κορδόνια

Μπεζ – καρό φόρεμα από τσουβάλι και τραπεζομάντηλο

Μαύρο – μπέζ φόρεμα από σεμεδάκι & παλιές τσάντες

Άσπρο φόρεμα από κουρτίνα

Κόκκινο φόρεμα από σεντόνι

Κολιέ από παλιό μπλουζάκι

'Επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα της Knit2lead: www.knit2lead.com

Επιμέλεια: Ειρήνη Νικολοπούλου

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ