100 βυθισμένα σκάφη στις ακτές της Μικράς Ασίας: 1 Μινωικό στο βυθό ανάμεσα σε Κω & Ρόδο

Πιθανότατα στην αρχαία Κνίδο, της Δωρικής Εξάπολης, που, όπως ξέρουμε από τα αρχαιολογικά της ευρήματα, ήταν κατοικημένη ήδη από τα χρόνια του μινωικού πολιτισμού.
 

Ισως δεν αποκαλυφθεί ποτέ ο προορισμός του, αλλά με το ίδιο το σκαρί του και με το φορτίο του, οι επιστήμονες θα λάβουν πολλές πληροφορίες για την εποχή του.

Δεν είναι πολλά τα μινωικά ναυάγια που έχουν εντοπιστεί. Εκτός από αυτό στη μικρασιατική ακτή έχουμε ένα ακόμα που ερευνά η Ελπίδα Χατζιδάκη στην Κρήτη, κοντά στο νησάκι Ψείρα και έχει χρονολογηθεί το 1800 π.Χ.


Την έρευνα στις ακτές της Μικράς Ασίας διεξάγει εδώ και χρόνια το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης Dokuz Eylul και συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο Θαλασσίων Επιστημών και Τεχνολογίας. Ο δρ Αμπντουραχμάν Ααρόν Οζντάς που προΐσταται των ανασκαφών, τονίζει πως το πρόγραμμα στη Μαρμαρίδα ξεκίνησε από το 2007 και διαρκεί τέσσερα χρόνια. Αυτό, είναι το αρχαιότερο πλοίο που έχει βρεθεί στην περιοχή της Μούγλας και της αρχαίας Αλικαρνασσού (Μπόντρουμ).

Ο συνολικός αριθμός των βυθισμένων σκαφών που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα, κινείται στα 100. Από αυτά, έχουν ερευνηθεί περί τα 25 και ισάριθμα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, που ως φαίνεται ανήκαν σε λιμενικές εγκαταστάσεις και τμήματα των ίδιων των λιμανιών.

Εκτείνονται από την Εποχή του Χαλκού έως την Οθωμανική Περίοδο. Στα ευρήματα συγκαταλέγονται αμφορείς, πλακάκια, τούβλα, κίονες, προϊόντα με γυαλί και λίθοι. Ανάμεσά τους, και 400 άγκυρες. Τα πλοία δεν ήταν μόνο εμπορικά, ήταν και πολεμικά.

Το μινωικό βυθισμένο σκαρί έφτασε σε βάθος 40 μέτρων, όπου και ο πυθμένας της θάλασσας, και εκεί έμεινε επί αιώνες. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το αποτύπωμά του στην άμμο και το φορτίο του το οποίο ήταν από την Κρήτη της μινωικής περιόδου. Η πρώτη μελέτη διήρκεσε ενάμιση μήνα και μετά την ολοκλήρωσή της έγιναν οι πρώτες ανακοινώσεις. Θα ακολουθήσει νέος κύκλος, που θα επιτρέψει την ακριβή χρονολόγηση.

Η συντήρηση των ευρημάτων γίνεται από την ανασκαφική ομάδα στο Μουσείο της Αλικαρνασσού. Ταυτοχρόνως καταρτίζεται ένας χάρτης με όλα τα υποβρύχια ευρήματα στη συγκεκριμένη περιοχή. Η έρευνα θα συνεχιστεί και φέτος.


Η Κρήτη, λόγω της θέσης της, είχε γίνει γρήγορα μεγάλη ναυτική και εμπορική δύναμη. Πολλά λιμάνια υπήρχαν στο νησί κι αμέτρητα κρητικά καράβια διέσχιζαν το Αιγαίο. Ταξίδευαν σε όλες τις Κυκλάδες κι έφταναν μέχρι την Ανατολή, την Αίγυπτο, την Τροία και την Κύπρο. Οι Μινωίτες πουλούσαν εκεί τα προϊόντα τους, λάδι, μέλι και κρασί, αγγεία, κοσμήματα και σφραγίδες κι έφερναν στην Κρήτη χαλκό, ασήμι, χρυσάφι, ελεφαντόδοντο και πολύτιμες πέτρες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ