H αξεπέραστη συνταγή για Τάρτα με ψητό κυδώνι & καραμελωμένο φύλλο της Αργυρώς

Κυδώνι σαν ρουμπίνι με αρώματα εσπεριδοειδών και επίγευση ροδάκινου, σε συνδυασμό με κριτσανιστό πολίτικο φύλλο κρούστας. Η απόλυτη μαγεία της απλότητας!

Υλικά συνταγής
4 φύλλα κρούστας Πολίτικο της alfa λίγο λιωμένο βούτυρο 1-2 κ.σ. ζάχαρη 5 μέτρια κυδώνια 2-1/2 φλ. ζάχαρη 4 φλ. νερό το χυμό από μισό λεμόνι φλούδα πορτοκαλιού 1 κλωνάρι αρμπαρόριζα γιαούρτι για το σερβίρισμα

Ευχαριστούμε την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση
 Για τα ρουμπινί κυδώνια 
Πλένουμε σκουπίζουμε και κόβουμε στα 4 τα κυδώνια. Καθαρίζουμε τη φλούδα και την καρδιά. Τα βάζουμε όλα σε κατσαρόλα μικρή με τη ζάχαρη και το νερό και αφήνουμε να πάρουν βράση. Χαμηλώνουμε την φωτιά ίσα που να κοχλάζει το σιρόπι και βράζουμε για περίπου 2 ώρες. Σε αυτή τη φάση έχει αρχίσει να παίρνει ελαφρύ κόκκινο χρώμα. Προσθέτουμε τον χυμό λεμόνι, τη φλούδα πορτοκάλι και την αρμπαρόριζα. Δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να κοκκινίσουν τα κυδώνια και να δέσει το σιρόπι. Αφαιρούμε αρμπαρόριζα και φλούδα. 
Για την τάρτα
Σε ταψάκι βουτυρωμένο ή φόρμα δαχτυλίδι 24 εκ. ντύνουμε λαδόκολλα να εξέχει στα πλαϊνά. Αδειάζουμε μέσα τα κυδώνια στήνοντας σε σειρές με την καμπύλη πλευρά να ακουμπάει στην λαδόκολλα. Φροντίζουμε να καλυφτεί η βάση με φρούτα χωρίς να μείνει πουθενά κενό. Περιχύνουμε με λίγο σιρόπι. Αν θέλουμε ρίχνουμε 2-3 κομματάκια μικρά βούτυρο για περισσότερη νοστιμιά. 
Ανοίγουμε τα φύλλα στον πάγκο. Ένα ένα τα βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε λίγη ζάχαρη. Τα τσαλακώνουμε και τα βάζουμε αφράτα τσαλακωμένα στην επιφάνεια. Ψήνουμε στους 180ºC σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για περίπου 30', να ροδίσει το φύλλο. 
Αφήνουμε να σταθεί το γλυκό για 10' κι έπειτα αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. 
Σερβίρουμε με γιαούρτι ή χτυπημένη κρέμα. Απολαύστε το σχεδόν ζεστό, είναι μαγεία οι υφές οι γεύσεις και τα αρώματα. Απλό, οικονομικό και πολύ εντυπωσιακό. 
Για να γίνουν τα κυδώνια κόκκινα πρέπει να σιγοβράσουν για αρκετή ώρα. 
Είναι σημαντικό τα φρούτα να είναι ώριμα, σφιχτά και χωρίς χτυπήματα. Αποφύγετε τα μαλακά κυδώνια γιατί υστερούν σε γεύση, υφή και αρώματα. 

Who is Who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Αθήνα. Bραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα.» Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου «Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ