Αποκλ. Made in Greece η Ploos Design: Γεωργία & Αγγέλικα ''πρέσβειρες'' μοντέρνων αναμνηστικών από την Ελλάδα της παράδοσης

Μοντέρνα αναμνηστικά με έμπνευση την Ελλάδα ξεκινούν για τον δικό τους... "Πλόο - πλέυση" σε όλο τον κόσμο.

Σχεδιάζουν με πάθος, αποφασιστικότητα και έμπνευση. Έμπνευση από κάθε μικρή λεπτομέρεια της καθημερινής ζωής. Των εικόνων, των γεύσεων, των ήχων και των μυρωδιών του πλούσιου ελληνικού τοπίου και της εξίσου πλούσιας ελληνικής κληρονομιάς.

Δύο νέα κορίτσια, η Γεωργία Οικονομοπούλου και η Αγγέλικα Νιάρχου, που σπούδασαν μαζί στο πανέμορφο νησί της Σύρου, αποφάσισαν να αψηφήσουν την απογοήτευση που επικρατεί στην Ελλάδα της κρίσης και να κάνουν μαζί ένα νέο ξεκίνημα, με έμπνευση την ίδια την Ελλάδα.

Η Ploos Design δημιουργεί υπέροχα αναμνηστικά που με αφετηρία την Ελλάδα ταξιδεύουν σε όλες τις γωνιές του κόσμου. Από κεραμικά, πορσελάνινα κύπελλα και φλιτζάνια έως κομψά μαντήλια και τσάντες, τα προϊόντα της Ploos συνδυάζουν την ελληνική παράδοση με το μοντέρνο σχέδιο.

Το eirinika.gr συνομίλησε με την Γεωργία Οικονομοπούλου η οποία μας αποκαλύπτει τα πάντα γύρω από την υπέροχη ιστορία της Ploos.

Απολαύστε τη συζήτησή μας!

Ειρήνη Νικολοπούλου: Πες μας για την ιστορία γύρω από τη δημιουργία της επιχείρησης σας;

Γεωργία Οικονομοπούλου: Η χώρα μας αποτελεί έναν από τους ομορφότερους προορισμούς ταξιδιού, ενώ η ίδια διαγράφει ένα ταξίδι στην ιστορία. Για το λόγο αυτό θελήσαμε να ταξιδέψουμε μαζί της, μέσα από τη σχεδίαση προϊόντων που συνδυάζουν την ελληνική κληρονομιά και κουλτούρα με τη μοντέρνα αισθητική. Ως σχεδιάστριες χαιρόμαστε ιδιαίτερα γιατί τα προϊόντα τα οποία  δημιουργούμε συνεχίζουν το δικό τους ταξίδι μαζί με εκείνον που επέλεξε να τα αγοράσει. Έτσι το όνομα Ploos design, που προέρχεται από τον αττικό συνηρημένο τύπο του πλόος και σημαίνει το καλό ταξίδι, εκφράζει όλη τη σκέψη μας γύρω από την Ελλάδα & τη σχεδίαση.

ΕΝ: Ποιος ή τι ήταν η έμπνευση για τη δημιουργία των Ploos  και ποια στάδια ακολούθησαν από τη στιγμή που λάβατε αυτή την απόφαση;

ΓΟ: Με τη συνεργάτιδα & φίλη μου, Αγγέλικα, γνωριστήκαμε στο Πανεπιστήμιο, στο Tμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων της Σύρου, όπου σπουδάσαμε παρέα. Το 2012, όταν τελειώναμε τη σχολή και κάναμε συζητήσεις για το επαγγελματικό μας μέλλον, η κατάσταση στην Ελλάδα ήταν αρκετά απογοητευτική. Αυτό μας πείσμωσε ακόμα πιο πολύ και βλέποντας ταυτόχρονα φιλικά μας πρόσωπα που αναζητούσαν ευκαιρίες στο εξωτερικό, αποφασίσαμε ότι εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε, και θέλουμε να το κάνουμε στην Ελλάδα.

Κάνοντας εκτενή έρευνα στους τομείς που θα μπορούσαμε να δραστηριοποιηθούμε και βλέποντας ότι ο κλάδος του τουρισμού είναι ακόμα αρκετά δυνατός στη χώρα μας, παρά την κρίση, κατανοήσαμε ότι η σχεδίασή μας πρέπει να εστιαστεί εκεί. Έχοντας ταξιδέψει και στο εξωτερικό αλλά και σχεδόν σ' ολόκληρη την χώρα, βλέπαμε πόσο η Ελλάδα υστερούσε σε όμορφα και μοντέρνα αναμνηστικά, ενώ πνιγόταν σε αντικείμενα ασιατικής παραγωγής.

Μοντέρνα, χρηστικά αντικείμενα με έμπνευση την Ελλάδα. Αυτό αποφασίσαμε ότι θα ήταν ο σωστός δρόμος.

Για πολλούς μήνες πριν κάνουμε την έναρξη ψάξαμε για τους κατάλληλους εξωτερικούς συνεργάτες. Για την παραγωγή των προϊόντων μας, τις πρώτες ύλες, την μεταφορά τους και άλλα διαδικαστικά. Στη συνέχεια πάλι έρευνα στο κομμάτι της σχεδίασης για να δημιουργήσουμε την πρώτη μας συλλογή. Ενώ ακολούθησε η ανάπτυξη του δικτύου με παρουσία σε εκθέσεις, αλλά και προσωπική παρουσίαση των προϊόντων μας σε ανθρώπους της αγοράς, διανύοντας αρκετά χιλιόμετρα σε ολόκληρη την Ελλάδα.

ΕΝ: Ποια ήταν τα δύσκολα και ποια τα εύκολα βήματα μέχρι τώρα;

ΓΟ: Σίγουρα αυτό που έχουμε μάθει με το εγχείρημα αυτό είναι ότι τίποτα δεν έρχεται εύκολα, παρά μόνο αν κοπιάσεις. Η χώρα μας δεν βοηθάει ουσιαστικά την επιχειρηματικότητα όσο θα έπρεπε, οπότε η στήριξη από τους δικούς μας ανθρώπους, που πίστεψαν σε εμάς και την ιδέα, ήταν αυτή που βοήθησε να ξεπεράσουμε αρκετές δυσκολίες. Η εύρεση των κατάλληλων εξωτερικών συνεργατών ήταν αρκετά απαιτητική και χρονοβόρα ως διαδικασία, αλλά καταλήγοντας σε ανθρώπους που υπάρχει συνεννόηση και επαγγελματισμός όλα γίνονται πιο εύκολα μετά. Επίσης, η ανάπτυξη του δικτύου ώστε να γνωρίσει περισσότερος κόσμος τη δουλειά μας απαιτεί μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά μας, μιας και ανακαλύπτουμε τη συγκεκριμένη αγορά για πρώτη φορά.

Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά αποτελούν για εμάς απλά βήματα που πρέπει να γίνουν στο ταξίδι μας, έτσι ώστε τα προϊόντα που χαιρόμαστε να σχεδιάζουμε, να φτάνουν στα χέρια περισσότερων ανθρώπων! Η πολύ θετική αντιμετώπιση του κοινού από την πρώτη κιόλας έκθεσή μας, ήταν αυτό που μας έδωσε δύναμη να προχωρήσουμε.

ΕΝ: Πώς θα προχωρήσετε και θα εξελίξετε όσα πετύχατε μέχρι τώρα;

ΓΟ: Με διαρκή έρευνα στο κομμάτι της σχεδίασης για να δημιουργούμε προϊόντα που θα αποτελούν μια διαφορετική πρόταση σε κάθε τι παρωχημένο κυκλοφορεί στην αγορά. Γνωριμία με ανθρώπους σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, μέσα από τη συμμετοχή μας σε εκθέσεις και ενδιαφέροντα events που προωθούν τη δουλειά μας. Αλλά και εστιάζοντας στα αδύναμα σημεία μας και μελετώντας πώς θα μπορέσουμε να τα βελτιώσουμε για να εξελιχθούμε.

ΕΝ: Πόσο ελληνική νιώθετε τη δική σας δημιουργία;

ΓΟ: Η Ploos design είναι μια ιδέα που ξεκίνησε στην Ελλάδα για την Ελλάδα, με στόχο τα προϊόντα που δημιουργούνται εδώ από εμάς να ταξιδέψουν σε ολόκληρο τον κόσμο, υπηρετώντας το όραμά μας. Τη διάδοση της ελληνικής κουλτούρας και ψυχής διεθνώς. Συνεργαζόμαστε με Έλληνες βιοτέχνες & τεχνίτες για την κατασκευή ή μεταποίηση των αντικειμένων της συλλογής μας για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ελέγχοντας προσωπικά την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Φυσικά, διαρκής προσπάθειά μας είναι το κάθε μας προϊόν να αποπνέει τις όμορφες ελληνικές εικόνες, τους ήχους, τις γεύσεις & τις μυρωδιές που τόσο απλόχερα μας γεμίζει η χώρα μας και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που μέχρι στιγμής τα σχόλια που λαμβάνουμε κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

ΕΝ: Πού ονειρεύεστε να φτάσουν στο μέλλον τα Ploos; Ποιούς στόχους έχετε;

ΓΟ: Θα θέλαμε η συλλογή μας να διευρυνθεί τόσο ώστε τα αντικείμενά μας να μπορούν να σταθούν και σε καταστήματα του εξωτερικού και το κοινό μας που είναι ήδη διεθνές να βλέπει τα προϊόντα μας και στη χώρα του. Στοχεύουμε στη διαρκή μας εξέλιξη στο κομμάτι της σχεδίασης & του επιχειρείν, διότι ξέρουμε ότι αν κάτι το αγαπάς πολύ με επιμονή και υπομονή έρχονται και οι πωλήσεις και η αναγνώριση της δουλειάς σου.

Επισκεφθείτε το online κατάστημα της Ploos Design: ploosdesign.com καθώς και την σελίδα τους στο Facebook: PloosDesign

Επιμέλεια: Ειρήνη Νικολοπούλου

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ