Νόστιμες λιχουδιές & όμορφη ατμόσφαιρα: Ιδού τα πιο ξεχωριστά μέρη στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης

Η «πιάτσα» της Πλατείας Αγίας Ειρήνης έκανε δυναµικά εδώ και περίπου τρία χρόνια την εµφάνισή της, όταν το κέντρο της Αθήνας φαινόταν ότι βρίσκεται σε µια µη αναστρέψιµη κάµψη.

Πάνω στην οδό Αιόλου, µια «ανάσα» από το Μοναστηράκι αλλά και από την Κολοκοτρώνη και την Ερµού, έδειξε αρχικά ένα εναλλακτικό πρόσωπο, στηρίχθηκε από τη νεολαία για να επεκταθεί σύντοµα και σε άλλες κατηγορίες µαγαζιών, που καλύπτουν πλέον µια µεγάλη γκάµα από προτιµήσεις...

School Pizza Bar

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ 8, Τ. 210 3251444

Οι τρεις ιδιοκτήτες εµπνεύστηκαν ένα καινοτόµο θεµατικό µπαρ και υλοποίησαν το concept σε ένα χώρο 4 επιπέδων, όπου τα πάντα, σύµφωνα και µε το όνοµά του, θυµίζουν σχολείο... Στην πολυσύχναστη Πλ. Αγίας Ειρήνης, λοιπόν, εδώ και δύο χρόνια το School pizza bar... παραδίδει µαθήµατα αυθεντικών ιταλικών γεύσεων και όχι µόνο! To ευφάνταστο décor συνθέτουν αµερικάνικα θρανία, καθίσµατα-«ξύστρες», σχολικές καρέκλες, ένας µαυροπίνακας, αναλόγιο, χάρτης, ένα µεγάλο τραπέζι-«βιβλίο» και άλλες λεπτοµέρειες, που εκτός του ότι παραπέµπουν άµεσα σε σχολική τάξη, αποτελούν ένα άκρως καλαίσθητο περιβάλλον που ξυπνάει µνήµες και νοσταλγία στους µεγαλύτερους και οικεία αίσθηση στους νεότερους! Σε αυτή, λοιπόν, την ατµόσφαιρα θα απολαύσετε από νωρίς αρωµατικά ροφήµατα και καφέ, αλλά και τις προτάσεις του εξαιρετικού -τόσο στη γεύση όσο και στην παρουσίαση- µενού, επιµέλειας της οµάδας Food Gang, µε ορεκτικά, σαλάτες, pasta, ριζότο και φυσικά pizza, για την οποία άλλωστε φηµίζεται - δοκιµάστε οπωσδήποτε την ιδιαίτερη Βianca, µε λευκή τρούφα, αλλά και τη Mushroom. Μετά το φαγητό, σειρά έχουν τα περιποιηµένα ποτά και τα exclusive χρωµατιστά cocktails, υπό τους ήχους ψαγµένων lounge µουσικών των Djs sets! Extra: Το απολαυστικό brunch κάθε Κυρ. 10:30-17:00! Καθηµερινά, 09:00-03:00 & Παρ.-Σαβ. 09:00-04:00.

Rock & Balls

ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ 2, ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ, Τ. 210 3211112, WWW.ROCKNBALLS.GR

Στην ολοζώντανη πλατεία της Αγ. Ειρήνης, σε ένα ιστορικό κτήριο του 1918 στεγάζεται περίπου εδώ και δύο χρόνια το καινοτόµο all day long, νεοϋορκέζικης ατµόσφαιρας Rock & Balls. Ο ενιαίος τεράστιος χώρος -ο µισός ενσωµατώθηκε πριν από λίγους µήνες- παραπέµπει σε γειτονιά του Manhattan, είναι εµπνευσµένης και urban αισθητικής, µε την υπογραφή των K-Studio, και συστήνει µια new age φιλοσοφία. Αµιγώς industrial design, µπετόν στο ταβάνι, βιοµηχανικό πάτωµα, custom made µεταλλικές λεπτοµέρειες, graffiti, full open kitchen µε µπαρ περιµετρικά, cafe-cocktail bar στο κέντρο -για καφέ, ποτό και, φυσικά, τη λίστα µε τα signature cocktails, από βραβευµένους bartenders-, το τρίτο -εξίσου επιβλητικό- sushi bar, αλλά και τα εξωτερικά τραπεζάκια, που δείχνουν σαν φυσική προέκταση της πλατείας... Αυτό που εδώ ξεχωρίζει είναι το πρωτότυπο και ενδιαφέρον concept, ουσιαστικά αυτό που αποκαλύπτει και το όνοµα: αφράτοι φουρνιστοί κεφτέδες, που συνδυάζουµε µε σάλτσα και γαρνιτούρα της αρεσκείας µας, ή, εναλλακτικά, sandwiches µε κεφτέδες, τυρί και sauce, επίσης επιλογής µας, σε κάποιον από τους τρεις τύπους ψωµιού. Το µενού περιλαµβάνει, επίσης, πέντε προτάσεις του chef, τρία πιάτα pasta (το ένα ηµέρας) και ριζότο, δροσερές σαλάτες και σούπα ηµέρας. Εκτός όµως από τα εξαιρετικά balls του µενού, βρίσκουµε και rolls,... εκλεκτές προτάσεις sushi, από τον πιο απλό συνδυασµό maki µέχρι τον πιο ευφάνταστο! Για το τέλος, αφήνουµε χώρο για ένα sandwich... γλυκό! Φτιάχνουµε τον δικό µας εκρηκτικό συνδυασµό, µε handmade παγωτό, µπισκότα και σος... Η επιλεγµένη µουσική, από την άλλη, κυρίως σε rock ρυθµούς, ολοκληρώνει µια πραγµατική εµπειρία! Καθηµερινά 09:30-02:00, Παρ.-Σάβ. 09:30-03:30 (η κουζίνα 12:00-00:30 / 12:00-01:30).

Μάνας Κουζίνα-Κουζίνα

ΑΙΟΛΟΥ 27, ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ, Τ. 210 3252335, WWW.MANASKOUZINAKOUZINA.GR

Αναβιώνοντας µνήµες παλιές, γεύσεις και µυρωδιές από την Ελληνίδα µάνα, το Μάνας Κουζίνα-Κουζίνα είναι ένα παραδοσιακό µαγειρείο νέας γενιάς. «Προσγειώθηκε» σχετικά πρόσφατα στην Πλ. Αγίας Ειρήνης, προτείνοντας σπιτικό, ποιοτικό και τίµιο φαγητό, µε σκοπό να αναδείξει προϊόντα και τοπικές γεύσεις από όλη την Ελλάδα. Ο ζεστός χώρος, στηµένος σαν παλιό µπακάλικο, η νεανική µατιά και η φιλική, ανεπιτήδευτη εξυπηρέτηση κερδίζουν στα σηµεία. Καθηµερινά στις βιτρίνες του ποζάρουν µαµαδίστικες, ξεχασµένες αλλά και γνώριµες συνταγές, από τους τόπους καταγωγής τους, µε την επιµέλεια και το µεράκι του chef Δηµήτρη Αϊβαλιώτη. Ξεκινάει το πρωί στις 08:00 µε πρωινό µπουφέ, αλλάζει την κουζίνα του στις 12:00 µε µαγειρέµατα κατσαρόλας και φούρνου και από τις 19:00 για το βραδινό µε χωριάτικα φαγητά γάστρας και µοναστηριακά στον νταβά! Τις Κυριακές 10:30 µε 13:30 σερβίρει δεκατιανό -µια πρωτότυπη version του ξενόφερτου brunch-, που µας προτείνει χωριάτικο ψωµί, αυγά καγιανά, σφακιανή πίτα µε µέλι, πορτοκαλόπιτα και ελληνικό,... σπαρτιάτικο καφέ! Όλα τα προϊόντα είναι ελληνικά, τα αναψυκτικά επίσης, οι µπύρες µικροζυθοποιίας είναι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως και τα κρασιά, τα τσίπουρα, τα ούζα, η κρητική ρακή και ρακόµελο. Το Μάνας Κουζίνα-Κουζίνα επαναφέρει τη φιλοσοφία της σπιτικής γαστρονοµίας και της αυθεντικής ελληνικής κουλτούρας στη διατροφή και την εστίαση!

Μελίλωτος

ΚΑΛΑΜΙΩΤΟΥ 19, ΑΘΗΝΑ, Τ. 210 3222458 & 498, WWW.MELILOTOS.GR

Όταν το 2008 το αυθεντικό µαγειρείο Μελίλωτος (µε όνοµα που παραπέµπει σε ελληνικό βότανο) άνοιξε σε ένα χώρο µόλις 30 τ.µ. στην Ξενοφώντος, κανείς από τους εµπνευστές του δεν περίµενε τη σηµερινή επιτυχία. Πριν από τρία χρόνια µπορεί να µεταφέρθηκε στον... αστικό πεζόδροµο της Καλαµιώτου, σε µια άνετη και προσεγµένη σάλα, µε στοιχεία παραδοσιακού παντοπωλείου και ένα φωτεινό και ήσυχο πατάρι, όµως παραµένει πιστό στην αρχική φιλοσοφία, να προσφέρει τίµιο και φρεσκοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό στα στενά του κέντρου, ένα βήµα από την ανερχόµενη πιάτσα της Αγ. Ειρήνης. Στο γνωστό για την... ασυµβίβαστη κουζίνα του εστιατόριο -καθώς δεν συµβιβάζεται µε έτοιµα µείγµατα και φούρνους µικροκυµάτων-, η έµφαση δίνεται στις αγνές πρώτες ύλες από Έλληνες µικρούς παραγωγούς, αλλά και στην υγιεινή διατροφή, ενώ, µε τον chef και ιδιοκτήτη Κώστα Σιωπίδη στο τιµόνι, το µενού, εκτός από κάποια κλασικά πιάτα, «πειραµατίζεται» διαρκώς προτείνοντας καθηµερινά νέες, ιδιαίτερες και πλούσιες γεύσεις. Δίπλα, λοιπόν, στα all time classic σνίτσελ, τα σιουφιχτά µε κοτόπουλο και µανιτάρια αλλά και το σολοµό στη... λαδόκολλα, έρχονται να προστεθούν πιάτα ηµέρας όπως κεφτεδάκια µόσχου µε παπαρδέλες, βελουτέ σούπες αλλά και σαρδέλες µε ταµπουλέ παντζαριού. Ξεχωριστή αναφορά αξίζουν οι ενδιαφέρουσες σαλάτες, όλες µε κάποια ιδιαίτερη πινελιά, αλλά και η βουκολική (φρυγανισµένο ζυµωτό ψωµί µε χόρτα εποχής, γιαούρτι και βιολογικά αυγά), σπεσιαλιτέ από τις λίγες! Θα συνοδεύσετε µε καλό χύµα κρασί ή τσιπουράκι. Για το τέλος, όπως αναφέρει το athensmagazine.gr, αφήστε χώρο για µια λαχταριστή σοκολατόπιτα. Και delivery. Από €10/άτοµο. Καθηµερινά 12:00-01:00.

Mama Roux

ΑΙΟΛΟΥ 48, Τ. 213 0048382

H πολυσυλλεκτική, γοητευτικά «μπερδεμένη» ethnic all day πρόταση στην Αιόλου. Γεύσεις που αγαπήσαμε αμέσως, όπως το γευστικότατο φαλάφελ (από Σύρο μάγειρα), πεντανόστιμα tacos και burittos και ζεστό cocktail πράσινο τσάι με lime gin. Δυνατό σημείο τα πρωινά που ομορφαίνουν τα Σαββατοκύριακά μας με beggels, muffins, σπιτικές μαρμελάδες και χειροποίητη Nutella, αλλά και το κυριακάτικο brunch. Καθημερινά από 08:00.

Lukumaδες

ΑΙΟΛΟΥ 21 & ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ, Τ. 210 3210880

Στην οδό Αιόλου το LUKUMΑΔΕΣ, προσφέρει μέσα σε ένα μοντέρνο χώρο με αυθεντικά στοιχεία, τραγανούς λουκουμάδες και μοναδικές γεύσεις παγωτών. Οι αυθεντικοί λουκουμάδες που όλοι αγαπήσαμε από παιδιά, ετοιμάζονται σε ανοιχτή κουζίνα, φρεσκοτηγανίζονται μπροστά στα μάτια σας σε εστίες γκαζιού μέσα σε μεγάλα καζάνια με φρέσκο, διαρκώς ανανεώσιμο ποιοτικό λάδι και σερβίρονται αμέσως ζεστοί. Καθημερινά από τις 08.00, Κυρ. από τις 09.00

Falafellas

ΑΙΟΛΟΥ 51, Τ. 210 3239809

Πιασάρικο όνομα διαθέτει. Σε περιοχή που συζητιέται αρκετά τον τελευταίο καιρό είναι. Εξαιρετικά snack φυσικά και διαθέτει, οπότε δικαιολογημένα το Falafellas φιγουράρει σχεδόν σε όλα τα μέσα, αποτελώντας μια τρομερή λύση για φαγητό στο χέρι, στο κέντρο της πόλης. Τραγανός φρεσκοτηγανισμένος ρεβυθοκεφτές σε αράβικη πίτα «τσέπης» ή «γίγας» που... συναντά ταχίνι, λάχανο, μαρούλι, μελιτζάνα, ντομάτα, αγγουράκι και σος γιαουρτίου είναι μια γρήγορη και νόστιμη λιχουδιά και μάλιστα αρκετά προσιτή (€2,50 - €3,50), στη μικρή γωνιά της Αιόλου που... μυρίζει Μέση Ανατολή!

Μελίαρτος

ΕΡΜΟΥ 65

Ένα από τα... γευστικά μέρη της Αθήνας που συμπεριέλαβαν στο βίντεο - αφιέρωμα για την Αθήνα οι New York Times ήταν και ο Μελίαρτος. Μυρωδιές από το Κυριακάτικο τραπέζι με παραδοσιακές ελληνικές πίτες, φρέσκιες κι ανοιγμένες στο χέρι με ελαιόλαδο, γλυκά, τσουρέκια, γιαούρτι και φρέσκο παγωτό. Mην αναρωτιέσαι που θα τα βρεις όλα αυτά καθώς η απάντηση βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας και το σπίτι του Μελίαρτου στη γωνία της Ερμού με την Αιόλου. Ξεκινώντας το πρωί από το Καφενείο μπορείτε να απολαύσετε τον παραδοσιακό ελληνικό καφέ ζεστό ή κρύο και οι άνθρωποι του Μελίαρτου θα σας κεράσουν φρέσκα βουτήματα για να τον συντροφεύσετε...

Κώστας

ΠΛ. ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ 2, Τ. 210 3232971

Μια... επίσκεψη στην πλατεία Αγίας Ειρήνης δε μπορεί να θεωρηθεί πλήρης αν δεν... χτυπήσεις ένα σουβλάκι στον «Κώστα» (με παράδοση από το 1946). Να ζητήσεις και την καυτερή κόκκινη σάλτσα! (Τιμή: €2). Δευτ.-Παρ. 12:00-17:00.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ