Αποστολή - Μυτιλήνη πρόσφυγες 2016: Η 17χρονη Ιρακινή στο Νews247 - Εirinika - Θα μας σκότωναν οι ISIS, φύγαμε με τις πυτζάμες & ένα πορτοφόλι

Μυτιλήνη Φεβρουάριος 2016 . Τρώω πρωινό σήμερα στο ξενοδοχείο και προσπαθώ να συνέλθω από την χθεσινή "απόβαση"... 

 

τα ξημερώματα στην Βόρεια Λέσβο με τις εικόνες των εκατοντάδων Σύρων να φτάνουν με δάκρυα χαράς και να φιλούν το χώμα της Ελλάδας , όντας σώοι και όλοι μαζί.

Θα είναι πιο ήσυχη η ημέρα .... αναλογίστηκα προς στιγμήν.  Κοιτάζω έξω από το παράθυρο . Βγαίνω αμέσως έξω στο δρόμο . 

Δεκάδες μετανάστες , " μπουλούκια " προσφύγων πάνω στο πεζοδρόμιο. Παιδάκια παντού, έφηβοι και κοπέλες το πολύ έως 20 χρονών . Οι μανάδες τους γυναίκες της ηλικίας μου ή πολύ μκρότερες μοιάζουν γριές από την κακουχία. Πατεράδες με την ανησυχία ζωγραφισμένη στο μελαμψό τους πρόσωπο.

 Σακούλες και πρόχειρα σακβουαγιάζ σε σωρό το ένα πάνω στο άλλο πάνω στο πεζοδρόμιο της  Μυτιλήνης πίσω από το λιμάνι . Το λιμάνι της αγωνίας και της χαράς.

 Περιμένουν στο πεζοδρόμιο ως τις 6 . Τότε θα επιβιβαστούν  στο πλοίο που θα τους πάει στην Αθήνα: (Ποιός Πειραιάς , οι άνθρωποι ταξιδεύουν χωρίς πυξίδα είναι κυνηγημένοι από τους ISIS, μου λένε )
 Βγήκαν από την πίσω πόρτα του σπιτιού τους, την ώρα που από την είσοδο ορμούσαν οι τζιχαντιστές για να τους σκοτώσουν. Έφυγαν σχεδόν γυμνοί με ένα πορτοφόλι, όσοι πρόλαβαν,  με τις πυτζάμες οι άλλοι . Αγόρασαν κάποια  ρούχα όταν έφτασαν στην Τουρκία. Όλη τους η περιουσία . 

Αρχίζω " δουλειά".... Από που είσθε; Από το Ιράκ .Ευτυχώς κάποια υποτυπώδη αγγλικά . "Ηρθαμε από την Μοσούλη .Ταξιδεύουμε 20 μέρες τώρα . Φάγαμε πολύ ξύλο στην Τουρκία".
Ωχ Ωχ . Είναι η πολλοστή φορά που ακούω από τους πρόσφυγες που συνάντησα εδώ στην Λέσβο ότι οι Τούρκοι της ακτοφυλακής τους πλακώνουν στο ξύλο ζητώντας λεφτά για να τους αφήσουν να περάσουν απέναντι στην Ελλάδα.

Τρέχω παίρνω κάποια κρουασάν από το μπουφέ και δίνω στα μικρά και αρχίζουμε την κουβέντα με την μικρή πανέξυπνη κόρη της μίας οικογένειας 

Να τι είπαμε  - Να τι μου επανάλαβε πολλές φορές...

"Φύγαμε από το σπίτι μας χωρίς τίποτε... Μόνο ένα πορτοφόλι , μια τσάντα και δρόμο. Έξω από το σπίτι μας στη Μοσούλη ήταν έτοιμοι οι ISIS να μπουν και να μας σκοτώσουν Το σκάσαμε την ώρα που ορμούσαν. Έτσι γλυτώσαμε " 

"Ταξιδεύαμε επί 20 μέρες,,, Στην Τουρκία ήταν επικίνδυνα - Μας χτυπούσαν και δεν μας άφηναν να έρθουμε στην Ελλάδα. Ήταν κακοί άνθρωποι." 

"Θα πάμε στην Γερμανία - Θα ζήσουμε και θα σπουδάσουμε εκεί

Αποχαιρέτησα την οικογένεια των Ιρακινών που είδε τον χάρο με τα μάτια της που δραπέτευσε την τελευταία στιγμή από το ίδιο της το σπίτι την ώρα που χτυπούσαν την πόρτα οι ISIS . Μου χαμογελούν ανακουφισμένοι. Είναι έτοιμοι για τη νέα τους ζωή, όποια κι αν είναι αυτή. Η σύγκριση ήταν απλώς ο θάνατος, ο αποκεφαλισμός . Τι τους περιμένει; Ξέρω γω; 

Με τον Στρατή Μπαλάσκα στην άφιξη των προσφύγων

Κατεβαίνω στο λιμάνι . Με ειδοποιεί ο καλός μου συνάδελφος ο Μυτιληνιός Στρατής Μπαλάσκας ότι υπάρχει άφιξη . Τρέχω κι εγώ . Μοιάζει να έχουν πια μπει πολλά σε τάξη εδώ . Oi άνθρωποι της Frontex με  τα σούπερ σκάφη η το ολοκαίνουργιο εξαιρετικό του Ελληνικού λιμενικού,  τους παραλαμβάνουν από τα σαπιοκάραβα των δουλεμπόρων στην μέση του Αιγαίου. Αμέσως μετά κατευθύνονται για το λιμάνι της Μυτιλήνης η της Πέτρας η του Μόλυβου και φτάνουν σε καλή κατάσταση οι περισσότεροι Αφήνουν πίσω τους την κόλαση. 

Μίλησα με μία όμορφη Σύρια που την περιμένει ο καλός της στην Νορβηγία. Προηγήθηκε τους άνοιξε τον δρόμο και τώρα πεθερά σύζυγος και τα δύο αδέρφια της συζύγου πετάνε για Νορβηγία.


Θα κλείσουν τα σύνορα λένε οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα.Δεν αντέχουμε άλλους λένε οι Γερμανοί .Δεν ξέρω ,δεν είδα ,συμπληρώνουν ,σφυρίζοντας αδιάφοροι οι Αμερικάνοι. Μα αν δεν κάνω λάθος,  εκείνοι δεν τα έκαναν μπάχαλο στο Ιράκ και τώρα μας στέλνουν τους απελπισμένους κατά δώ; Κάνω λάθος; Eκλαϊκεύω; Yπεραπλουστεύω; Όχι είναι έτσι ακριβώς Mr Bush . Ετοιμαστείτε και για τον κύριο Trump.

Διαβάστε επίσης: 

Αποκλ. News247 – eirinika.gr: Η συγκλονιστική άφιξη των Σύριων στην Λέσβο: Σώθηκε ένα νεογέννητο – Όλη η οικογένεια Αμπντάλα – ‘’Είμαι ευτυχισμένος, δεν ακούω πόλεμο’’

Προσφυγικό 2016: Ξεκινά η αποστολή του Eirinika με news247 και Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

To Eirinika με το News247 στον Ελαιώνα - Οι ιστορίες 4 νέων ανθρώπων: Ο "Μέσι" από το Μάλι, ο "Ρουβάς" του Ιράν, ο CEO της Συρίας

Το news247 & το eirinika στην Λέσβο: Πρόσφυγες -Μόρια 2016: Ο 20χρονος Αφγανός, η όμορφη Μυτιληνιά εθελόντρια - Το σφιχταγκάλιασμα

Follow us: 

EirinikaFacebook / Facebook / Twitter / Linkedin 

News247Facebook / Twitter

Φωτό - Ρεπορτάζ: Ειρήνη Νικολοπούλου

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ