Αποκλ. Made in Greece o Άγγελος Μακρής ο φωτογράφος που εμπνέει για το Σύμπαν με τον έναστρο ουρανό της Ελλάδας

Ένας Έλληνας φωτογράφος μας ταξιδεύει με τις μοναδικές λήψεις του στα άγνωστα μονοπάτια του Σύμπαντος.

Οι φωτογραφίες του, από τον νυχτερινό έναστρο ουρανό της Ελλάδας, «κόβουν την ανάσα». H δουλειά του κατάφερε να ταξιδέψει στα σημαντικότερα αστρονομικά και φωτογραφικά περιοδικά και sites. Με τα εκπληκτικά του στιγμιότυπα εμπνέει τα νέα παιδιά να αγαπήσουν την Αστρονομία και το Σύμπαν.

Ο Αγρινιώτης Άγγελος Μακρής, καθηγητής Φυσικής το πρωί και αστροφωτογράφος τα βράδια, μοιράζεται μαζί μας την αγάπη του για τον ουρανό, μας παρουσιάζει το πώς ξεκίνησε αυτό το υπέροχο «ταξίδι» στον κόσμο της αστροφωτογραφίας και μας αποκαλύπτει τα μελλοντικά του όνειρα, σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο eirinika.gr και την Ειρήνη Νικολοπούλου.

Ειρήνη Νικολοπούλου: Κύριε Μακρή, πώς ξεκίνησε η αγάπη σας για την φωτογραφία;

Άγγελος Μακρής: Η πρώτη φορά που έπιασα μια μηχανή DSLR στα χέρια μου ήταν πριν δυο χρόνια περίπου, όταν η σύντροφος μου ήταν έγκυος στο πρώτο μας παιδί. Επίσης, από τα φοιτητικά μου χρόνια ασχολούμαι ερασιτεχνικά με την Αστρονομία, με παρατήρηση του ουρανού μέσω τηλεσκοπίου.

Έτσι, ένα βράδυ μετά τη δουλειά σκέφτηκα να συνδυάσω αυτά τα δυο: Τοποθέτησα την κάμερα πάνω σε ένα τρίποδο και την έστρεψα προς τον έναστρο ουρανό. Μόλις εμφανίστηκε αυτή η πρώτη λήψη στην οθόνη της κάμερας, αμέσως «κόλλησα»!

Ε.Ν: Το πρωί διδάσκετε Φυσική, ενώ το βράδυ φωτογραφίζετε τη μαγεία του έναστρου ουρανού όπως ο ίδιος έχετε πει... Πόσο εύκολα συνδυάζονται αυτά τα δύο;

Α.Μ: Η «κανονική» μου εργασία είναι κυρίως απογευματινή, καθώς εργάζομαι ως Φυσικός σε Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης. Αυτό μου δίνει το προνόμιο να μπορώ να κοιμηθώ λίγο παραπάνω τα πρωινά. Έτσι, πολλά βράδια μετά τη δουλειά, έχω έτοιμο τον φωτογραφικό εξοπλισμό στο αυτοκίνητο, και εξορμώ απευθείας σε κάποιο προορισμό για να αστροφωτογραφίσω ένα τοπίο.

Βέβαια, από τη γέννηση της κόρης μου και ύστερα, το προνόμιο του πρωινού ύπνου έχει περιοριστεί, αφού μόλις ξυπνά με τραβά να σηκωθώ από το κρεβάτι για να παίξουμε!

Πρέπει πάντως να αναφέρω και ότι πολλοί μαθητές μου ενδιαφέρονται για την Αστρονομία, και συνεχώς με ρωτούν για το Σύμπαν και τη μαγεία του. Βρίσκω λοιπόν κι εγώ την ευκαιρία μέσα από τις αστροφωτογραφίες μου να απαντήσω στις ερωτήσεις τους.

Ε.Ν:  Αν και έχετε κάνει σπουδαία βήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό, η φωτογραφία δεν είναι το βασικό σας επάγγελμα. Είναι λόγω της οικονομικής κρίσης και αν όχι, τότε γιατί; 

Α.Μ: Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με την αστροφωτογραφία το έκανα καθαρά ερασιτεχνικά, ως κάτι που με ξεκουράζει ψυχικά στον ελεύθερό μου χρόνο. Σιγά σιγά όμως το όλο θέμα πήρε ευχάριστες διαστάσεις και αυτή τη στιγμή συνεργάζομαι τακτικά με την Canon Europe και το ταξιδιωτικό περιοδικό «Ελληνικό Πανόραμα».


  
Η απογευματινή μου εργασία ως Φυσικός με ευχαριστεί πολύ, και πιστεύω ότι ίσως αν ασχοληθώ αποκλειστικά με την αστροφωτογραφία για βιοπορισμό, αυτό θα επιφέρει χρονοδιαγράμματα, άγχος κ.α. σε μια ενασχόληση η οποία ως τώρα μου έχει χαρίσει μόνο μαγικές στιγμές. Εκτός από αυτό, ειλικρινά δεν γνωρίζω αν υπάρχει το περιθώριο να ζήσει κάποιος αποκλειστικά από την αστροφωτογραφία στην Ελλάδα σήμερα. Στο εξωτερικό σίγουρα τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Ε.Ν: Ποια ήταν τα δύσκολα και ποια τα εύκολα βήματα μέχρι τώρα;

Α.Μ: Νομίζω ότι το πιο δύσκολο βήμα στην ενασχόληση αυτή ήταν να ξεπεράσω τον φόβο μου να είμαι μόνος στην ύπαιθρο τη νύχτα. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής αδίκως μας έχει απομακρύνει από το να περνάμε χρόνο στη φύση το βράδυ και αυτό φυσικά μάς στερεί εμπειρίες που είναι ανεκτίμητες: Η νυχτόβια ζωή (έχω συναντήσει λαγούς, ασβό, κουκουβάγιες, αλεπούδες, νυφίτσες κ.α.) , οι ήχοι της φύσης, οι μυρωδιές, ο χρόνος κάτω από τα αστέρια περιτριγυρισμένος από το φυσικό περιβάλλον.

Εμπειρίες, που ήταν η καθημερινότητα των παπούδων μου όταν ήταν μικροί αφού την άνοιξη και το καλοκαίρι κοιμόταν έξω, στα χωράφια με κουβέρτα τον νυχτερινό ουρανό.

Ο φόβος εν τέλει ξεπερνιέται, και εκεί ακολουθούν τα εύκολα: το διαδίκτυο είναι μια αστείρευτη πηγή γνώσης και με έχει βοηθήσει πολύ ως αυτοδίδακτο φωτογράφο να μάθω τεχνικές λήψεων, επεξεργασίας κτλ. Όλα πλέον εξαρτώνται από τη δική σου όρεξη να ασχοληθείς και να φτάσεις στο επιθυμητό σου αποτέλεσμα.

ΕΝ:  Ξεκινήσατε την αστροφωτογράφιση τοπίων το 2014 και μόλις 2 χρόνια μετά, έχετε καταφέρει οι φωτογραφίες σας να έχουν φιλοξενηθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, σε εφημερίδες, αστρονομικά , φωτογραφικά και ταξιδιωτικά περιοδικά, ημερολόγια και σελίδες όπως το Fine Art Photography, Earth Sky (cover photo), Earth Science Photo of the Day (NASA), Bored Panda κ.α... Πώς θα προχωρήσετε και θα εξελίξετε όσα έχετε πετύχει μέχρι στιγμής;

Α.Μ: Όταν ξεκίνησα να αστροφωτογραφίζω τοπία ειλικρινά δεν περίμενα η ενασχόληση αυτή να έχει τέτοια απήχηση. Πριν από περίπου 8 μήνες δημιούργησα την φωτογραφική μου σελίδα στο facebook και σιγά σιγά υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον. Τον τελευταίο καιρό ασχολούμαι με την ανανέωση της ιστοσελίδας μου και με την προετοιμασία διοργάνωσης σεμιναρίων αστροφωτογραφίας το ερχόμενο καλοκαίρι.

Παράλληλα, δοκιμάζω συνεχώς νέες τεχνικές αστροφωτογράφισης σε μια διαρκή αναζήτηση όλο και καλύτερου αποτελέσματος. Ευτυχώς οι τεχνικές και τα τοπία περιορίζονται μόνο από την όρεξη και τη φαντασία του φωτογράφου!

Ε.Ν:  Τι να περιμένουμε από εσάς μελλοντικά; Ποια είναι τα σχέδια σας;

Α.Μ: Ο κυριότερος στόχος που έχω στην ενασχόληση αυτή, είναι να εκπληρώσω τρία ταξίδια που σκέφτομαι και προγραμματίζω από χρόνια: Η φωτογράφιση της ολικής έκλειψης Ηλίου στις ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2017, η φωτογράφιση του Βόρειου Σέλαος και η φωτογράφιση των αστερισμών του Νοτίου ημισφαιρίου.

Ελπίζω επίσης, όταν κάποια στιγμή θα έχω επαρκές υλικό και βρω την κατάλληλη υποστήριξη, να καταφέρω να πραγματοποιήσω μια έκθεση με αστροφωτογραφίες μου. 

* Διαβάστε επίσης: Ο νυχτερινός ουρανός της Ελλάδας πρώτο θέμα στο διεθνές site Bored Panda - Δείτε τα απίθανα κλικς του Άγγελου Μακρή

* Περισσότερες φωτό & Infos για τον Άγγελο Μακρή μπορείτε να βρείτε στο aggelosmakris.com

Επιμέλεια: Ειρήνη Νικολοπούλου

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ