Θαύμα! Μια εκκλησία - «φάντασμα» αναδύθηκε από το νερό στην Κρήτη

Πριν από ένα χρόνο και πριν η εκκλησία χαθεί στο νερό, οι κάτοικοι του χωριού αποκαθήλωσαν τις εικόνες με δάκρυα στα μάτια. Πριν από λίγες μέρες, ωστόσο, η εκκλησία αναδύθηκε απροσδόκητα.

Το Σφεντύλι, θα μπορούσε να είναι γνωστό και ως το «στοιχειωμένο» χωριό της Κρήτης, αφού εδώ και 14 χρόνια πλημμυρίζει και βουλιάζει σταδιακά κάτω από το νερό. Αιτία είναι το φράγμα Αποσελέμη που κατασκευάστηκε στην περιοχή.

Περιουσίες που «βούλιαξαν»

Το Σφεντύλι στο νομό Ηρακλείου είναι κτισμένο σε υψόμετρο 210 μ., εδώ και 14 χρόνια πλημμυρίζει σιγά-σιγά αφού βρίσκεται μέσα στον ταμιευτήρα του φράγματος. Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι του χωριού είδαν τα τελευταία χρόνια τα σπίτια τους να βουλιάζουν κάτω από τη στάθμη του νερού.

Περιουσίες χάθηκαν κάτω από το νερό και οι ιδιοκτήτες τους αποζημιώθηκαν από το κράτος. Ωστόσο, δεν ξεπέρασαν ποτέ το γεγονός ότι έπρεπε να αποχωρήσουν από τον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.

Ενα χρόνο πριν οι κάτοικοι αποχαιρετούσαν το χωριό

Τον Μάρτιο του 2015, οι κάτοικοι αποχαιρετούσαν το χωριό τους γράφοντας την τελευταία σελίδα της ιστορίας του, πριν βυθιστεί ολοκληρωτικά. Με δάκρυα στα μάτια είχε γίνει η αποκαθήλωση των εικόνων και των ιερών της εκκλησίας του Αγίου Θεόδωρου, λίγο πριν χαθεί στον βυθό της λίμνης του φράγματος Αποσελέμη.

Το... θαύμα

Ωστόσο, χωρίς κανείς να το περιμένει, το ερειπωμένο χωριό, αρχισε ξαφνικά να αναδύεται τις τελευταίες ημέρες, αφού η στάθμη του νερού άρχισε να υποχωρεί. Το γεγονός γιόρτασαν οι κάτοικοι του χωριού σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης, με μια λειτουργία ανήμερα της γιορτής του Αγιου Θεοδωρου. Ηταν μια ιδιαίτερη λειτουργία, «ήθελε ο Αγιος Θεόδωρος να τον γιορτάσουμε...» έλεγαν άνθρωποι που βρέθηκαν εκεί. Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες πριν και μετά την επανεμφάνιση του ναού. 

Η υπέροχη βυζαντινή εκκλησία του 14ου αιώνα, με αναλοίωτες τοιχογραφίες των αδερφών Φωκά, αν και ήταν μισοβυθισμένη, ξαφνικά αναδύθηκε και το αξιοσημείωτο είναι ότι στέκεται ανέπαφη, ανάμεσα στα χαλάσματα του χωριού. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ