Όταν στις 20/2/2000 ο Νίκος Κακλαμανάκης, ο θρύλος του wind surf, κατακτούσε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοσανίδας

Ο Έλληνας πρωταθλητής Νίκος Κακλαμανάκης είναι ένας από τους μεγαλύτερους εν’ ζωή, αθλητές που έχει “γεννήσει” αυτός ο τόπος.!

Το 2000, μια μέρα σαν σήμερα, ο Νίκος Κακλαμανάκης κατακτούσε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοσανίδας τύπου Mistral, στο Μαρ ντελα Πλάτα της Αργεντινής. Δεύτερος ανακηρύσσεται ο Αυστραλός Macintosh και τρίτος ο Αργεντινός Espinola.

Ο Έλληνας πρωταθλητής, με χρυσά μετάλλια σε Εθνικά , Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα να “κοσμούν” την ιστοσανίδα του χάρισε εκατοντάδες όμορφες στιγμές σε όλους μας με τα χρώματα της “γαλανόλευκης ”.  

Ο Νίκος Κακλαμανάκης αποτελεί πρότυπο αθλητή στο χώρο της παγκόσμιας ιστοπλοίας, και “φαινόμενο” αφού είναι ο μοναδικός αθλητής στον κόσμο που κατάφερε επί συναπτά έτη να  βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των Παγκοσμίων πρωταθλημάτων της Ολυμπιακής κατηγορίας ιστιοσανίδων!

Η μεγαλειώδης πορεία του ξεκίνησε πριν το 1981, όταν βγήκε πρώτος στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα νέων σε ηλικία μόλις 13 ετών, ενώ το 1985  σε ηλικία 17 ετών κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδος ενώ το 1986 ήρθε τρίτος στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων.

Και αυτό ήταν μόνο η αρχή αφού την εικοσαετία που έρχονταν και με αποκορύφωμα το χρυσό στους Ολυμπιακούς αγώνες της Ατλάντα ο “Nick the Greek” του παγκόσμιου wind suring  σάρωνε όλα τα πρωταθλήματα του κόσμου.

Στο παλμαρέ των επιτυχιών του έχει αμέτρητες διακρίσεις και μετάλλια σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις που έχει λάβει μέρος. Πρωταγωνιστικό ρολό κατέχουν τα δυο Ολυμπιακά μετάλλια που έχει κατακτήσει – πρώτος το 1996 στην Άτλαντα, δεύτερος το 2004 στην Αθήνα – ενώ καταταγεί ένατος στην πρώτη του συμμέτοχη το 1992 στη Βαρκελώνη και έκτος το 2000 στο Σιδνεϊ. Την τροπαιοθήκη του κοσμούν ακόμη τρία χρυσά μετάλλια στα Παγκόσμια πρωταθλήματα “Μιστραλ” το 1996 στο Ισραήλ, το 2000 στην Αργεντινή και το 2001 στην Ελλάδα, ενώ κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο δυο φόρες στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1995 στη Νότιο Αφρική και του 2003 στην Ισπανία. Το 1994 στέφτηκε πρώτος νικητής στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διεξήχθη στην Ελλάδα, προσθέτοντας τέσσερα ακόμα χάλκινα μετάλλια στα πρωταθλήματα των 1992, 1993 1995 και 1998. Υπήρξε Μεσογειονίκης στους αγώνες της Γαλλίας το 1993 και επί 2 συναπτά έτη, 1995-1996, ήταν πρώτος στην Παγκόσμια κατάταξη της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Το 1997 τόλμησε και επέτυχε ένα εγχείρημα πρωτοποριακό που σχεδίαζε χρόνια, να εκτελέσει το διάπλου Αιγαίου, από Σούνιο-Κρήτη μέσα σε 2 ήμερες.

Εκτός από τις κατακτήσεις των μεταλλίων, υπάρχουν αμέτρητες στιγμές που θα μείνουν ανεξίτηλες στη μνήμη του Νίκου Κακλαμανάκη αλλά και όλων των Ελλήνων. Το 1996 μαζί με την Νίκη Μπακογιάννη ήταν οι τελευταίοι λαμπαδηδρόμοι επί ελληνικού εδάφους. Δυο φορές υπήρξε σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής σε Ολυμπιακούς αγώνες. Στην τελετή λήξης στην Ατλάντα το 1996 και στην τελετή έναρξης στο Σιδνεϊ το 2000.

Η μέγιστη όμως τιμή  στην καριέρα του, -σύμφωνα με τον ίδιο- του  έγινε από την Οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας το 2004, όταν επιλέχτηκε ως ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος που άναψε τον βωμό στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας κηρύσσοντας την έναρξη των αγώνων στην πατρίδα του.  Μια φλόγα που θα μείνει στην καρδιά μας πάντοτε ως η πιο συγκινητική στιγμή.. Ένα ταξίδι αλήθειας, αγνότητας και γλυκιάς προσδοκίας.

Σήμερα περνά την ζωή του στην Κρήτη, πλάι στη σύζυγό του, Νανούγια, και την μικρή κόρη τους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ