Τι εξάγουμε; Ιδού τα 20 πιο εξαγώγιμα είδη της Ελλάδας για το 2015 με πρώτα τα ορυκτέλαια

Στα πιο εξαγώγιμα προϊόντα της Ελλάδας το 2015 αναφέρεται ανάλυση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων. Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται τα ορυκτέλαια πετρελαίου, τα φάρμακα και το αλουμίνιο, ενώ στην τέταρτη θέση ακολουθεί το παρθένο ελαιόλαδο το οποίο έχει ανεβεί αρκετές θέσεις από πέρυσι.

 Ανοδική τάση εμφανίζει και η κατηγορία «smart phones ή μηχανές επεξεργασίας πληροφοριών» που βρίσκονται στην 8η θέση. Ακολουθεί ο πίνακας με τα 20 προϊόντα που εξήγαγε περισσότερο η χώρα μας το 2015. 

 

Την περασμένη χρονιά, πάντως, οι εξαγωγές σημείωσαν πτώση 5,1% με αιτία κυρίως τα πετρελαιοειδή, καθώς αν εξαιρεθούν αυτά που υπόκεινται στην παγκόσμια πτώση στις τιμές, υπάρχει αύξηση της τάξης του 7,8%.

Αρνητικά πρόσημα σημειώθηκαν στις εισαγωγές, καθώς οι χαμηλότερες τιμές των καυσίμων, οι κεφαλαιακοί έλεγχοι και η αβεβαιότητα σε επίπεδο πρωτογενούς παραγωγής, βιομηχανίας και εμπορίου είχαν ως αποτέλεσμα την εκ νέου υποχώρησή τους το 2015. Ειδικότερα,την περσινή χρονιά καταγράφηκε μείωση κατά 9,8%, στα 42,5 δισ. ευρώ (έναντι 47,2 δισ. το 2014). Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης αποδίδεται στον κλάδο των πετρελαιοειδών (-26,4%), χωρίς τα οποία η υποχώρηση των εισαγωγών είναι οριακή ( -0,2% ή κατά μόλις 75,5 εκατ. ευρώ).

 

Οι εισαγωγές από την Ε.Ε. ήταν μειωμένες κατά 1,7%, κυρίως λόγω της μείωσης κατά 3,6% από τις χώρες της ευρωζώνης. Οι εισαγωγές από τις λοιπές χώρες της Ευρώπης (εκτός ΕΕ) εμφανίζουν μεγάλη μείωση της τάξης του -17,8%.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ