Απήγαγε & βίασε 26χρονη διάσημη δημοσιογράφο: Την παράτησε δεμένη & γυμνή στο δρόμο - Η ώρα της πληρωμής

Σε κάθειρξη 11 ετών για την απαγωγή και τον βασανισμό μιας διάσημης δημοσιογράφου καταδικάστηκε ένας Κολομβιανός πρώην παραστρατιωτικός, όπως ανακοίνωσαν οι εισαγγελικές αρχές.

Ο Αλεχάντρο Κάρδενας γνωστός και ως «J.J.», πρώην μέλος ακροδεξιάς παραστρατιωτικής οργάνωσης, καταδικάστηκε επίσης να καταβάλει πρόστιμο ύψους περίπου 16.800 ευρώ.

«Το δικαστήριο έλαβε αυτή την απόφαση αφού ο επονομαζόμενος "J.J." είχε ομολογήσει την 6η Σεπτεμβρίου 2011 ενώπιον εισαγγελέα (...) ότι διέπραξε τα κακουργήματα της απαγωγής και του βασανισμού», διευκρινίζεται σε ανακοίνωση της εισαγγελίας. Η Τζινέτ Μπεντόγια, η οποία ήταν 26 ετών όταν απήχθη, το 2000, ερευνητική δημοσιογράφος που δούλευε τότε για την εφημερίδα El Espectador, βασανίστηκε και βιάστηκε κατά τη διάρκεια της ομηρίας της. Κατόπιν αφέθηκε, γυμνή και δεμένη, σε έναν σκουπιδότοπο.

Ο Κάρδενας διαψεύδει τον βιασμό, αλλά η εισαγγελία ανέφερε πως η έρευνα για την συγκεκριμένη πτυχή της υπόθεσης θα συνεχιστεί. Η ομολογία του «J.J.», την οποία αργότερα ανακάλεσε, είχε γίνει στο πλαίσιο ενός νόμου για «τη δικαιοσύνη και την ειρήνη», που προέβλεπε την επιβολή ελαφρύτερων ποινών σε παραστρατιωτικούς που ομολογούσαν εγκλήματα που είχαν διαπράξει. Στις ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις, οι οποίες γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1980 και έδρασαν εναντίον των αριστερών ανταρτών της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) και της οργάνωσης Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), αποδίδονται πολλές σφαγές αμάχων, σε ορισμένες περιπτώσεις σε συνεργασία με τον στρατό. Επισήμως, διαλύθηκαν από το 2003 έως το 2006.

Το μαρτύριο της Μπεντόγια είχε σοκάρει την Κολομβία και η υπόθεσή της έγινε συνώνυμη της σεξουαλικής βίας σε βάρος των γυναικών που ασκήθηκε συστηματικά κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Το Κέντρο για την Ιστορική Μνήμη της Κολομβίας έχει καταγράψει 1.754 υποθέσεις σεξουαλικής βίας από το 1985 ως το 2010, από τις οποίες οι 344 καταλογίζονται στις ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις. 

Η κυβέρνηση του προέδρου της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος και οι FARC, η μεγαλύτερη οργάνωση ανταρτών της χώρας, διαπραγματεύονται από το 2012 μια συμφωνία ειρήνης κι έχουν δεσμευθεί ότι θα την υπογράψουν ως την 23η Μαρτίου, κάτι που θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για τον τερματισμό του πολέμου, ο οποίος σύμφωνα με επίσημα στοιχεία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 260.000 ανθρώπους. Άλλοι 45.000 θεωρούνται «αγνοούμενοι».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε χθες Πέμπτη ότι μπορεί να συναντηθεί με συμμετέχοντες στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις τις προσεχείς ημέρες, «αναλόγως με το πώς θα πάνε τα πράγματα». «Υπάρχουν ακόμη ορισμένα δύσκολα ζητήματα να διευθετηθούν στο πλαίσιο της (διαπραγμάτευσης για την επίτευξη της οριστικής) συμφωνίας κι ενθαρρύνουμε τη διαδικασία», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ