Ένα συναρπαστικό βιβλίο από μια γυναίκα για τις γυναίκες: Η Άννα Καραμάνου έγραψε "ιστορία" για τα δικαιώματα των γυναικών

Το βιβλίο της Άννας Καραμάνου, μέσα από μια συναρπαστική ιστορική διαδρομή...

Από τον 19o αιώνα μέχρι σήμερα, εξετάζει, αναλύει και συγκρίνει την επίδραση του ευρωπαϊκού συστήματος στην οικοδόμηση του έθνους κράτους και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των γυναικών, σε δύο χώρες που δεν συμμετείχαν στην Αναγέννηση και τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό. Ερευνώνται  ιστορικές πηγές, γεγονότα, αντιδράσεις, μύθοι, πολιτικά, νομικά και πολιτισμικά στοιχεία που διαπλέκονται με τα στερεότυπα της πατριαρχικής / βαλκανικής / μεσογειακής κουλτούρας. Εξετάζονται οι θέσεις, οι αντιδράσεις και τα «άβατα» των πολιτικών συστημάτων και των κυρίαρχων θρησκειών, της Ορθοδοξίας στην Ελλάδα και του Ισλάμ στην Τουρκία.

 

Η Ελλάδα και η Τουρκία, παρά το γεγονός ότι έχουν μεγάλες πολιτισμικές διαφορές και ιστορικές σχέσεις κατακτητή και κατακτημένου, παρουσιάζουν αξιοσημείωτες ομοιότητες και παράλληλες πορείες: πρώιμος ευρωπαϊκός προσανατολισμός και φιλοδυτική πολιτική, επιδίωξη απόκτησης της ευρωπαϊκής ταυτότητας, γεωγραφική εγγύτητα, πολιτισμικός δυισμός, συγκεντρωτικό κράτος, καθυστερημένες οικονομικές και κοινωνικές δομές, διακρίσεις και βία κατά των γυναικών και αδυναμία εμπέδωσης μιας σύγχρονης, ώριμης δημοκρατίας.

Εξετάζονται, δηλαδή, και συγκρίνονται, σε ιστορικό, πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο, δύο υβριδικά συστήματα που προσπαθούν να εξισορροπήσουν την κουλτούρα της Ανατολής με την εξέλιξη στις ιδέες, την επιστήμη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την δικαιοσύνη των φύλων και τη σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτική.

 

Το βιβλίο της Άννας Καραμάνου είναι εξαιρετικό, γιατί συνδυάζει την πρωτογενή έρευνα και την πολιτική ανάλυση με  τη γλαφυρότητα στη γραφή. Είναι ένα βιβλίο που συγκεντρώνει πλήθος δυσεύρετων πραγματολογικών στοιχείων, διαβάζεται ευχάριστα, παράγει επιστημονική γνώση και διατυπώνει σημαντικά ερωτήματα για περαιτέρω έρευνα. Για όσους/ες το διαβάσουν γίνεται εργαλείο κοινωνικής αλλαγής και αντίληψης των διεθνώνσχέσεων πέρα από τα εθνικά στερεότυπα.

 

Όπως σημειώνει στον πρόλογο η καθηγήτρια, αντιδήμαρχος Αθηναίων Μαρία Στρατηγάκη, «Ο χαρακτήρας του βιβλίου οφείλεται αποκλειστικά στην προσωπικότητα της συγγραφέως. Η Άννα Καραμάνου είναι ταυτόχρονα ακτιβίστρια και διανοούμενη, πολιτικός και ερευνήτρια, είναι μια γυναίκα για την οποία η θεωρία έχει νόημα μόνον αν είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πράξη, έχει νόημα μόνον αν εμπεριέχει τη φεμινιστική οπτική.

Αυτό το βιβλίο οφείλεται στο πείσμα που την χαρακτηρίζει, να είναι πάντα ενεργή πολίτις, υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών κάθε στιγμή, σε κάθε έκφανση της πολιτικής, συνδικαλιστικής και ερευνητικής δουλειάς της».

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Άννα Καραμάνου σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος πτυχίου Ελληνικής και Αγγλικής Φιλολογίας, μεταπτυχιακού Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών και Διδακτορικού Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης. Εργάστηκε για 23 χρόνια στον ΟΤΕ, όπου ανέπτυξε συνδικαλιστή και φεμινιστική δράση, καθώς και ως εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πολιτική ισότητας των φύλων. Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (1997-2004), εκλέχτηκε στο προεδρείο της Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων. Ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ