Σε ισχύ η κατάπαυση πυρός στην Συρία - Ποιές ομάδες συνεχίζουν να πολεμούν

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία τέθηκε σε ισχύ, μεσάνυχτα ώρα Δαμασκού (και Ελλάδας).

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είχαν αποφασίσει να προωθήσουν τη συμφωνία για τη διακοπή των εχθροπραξιών την 22η Φεβρουαρίου. Από την εκεχειρία εξαιρούνται οι τρομοκρατικές οργανώσεις Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, ο βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία).

Τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κάλεσαν ομόφωνα όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας να τηρήσουν τους όρους της αμερικανο-ρωσικής συμφωνίας «παύσης των εχθροπραξιών».

Η έκκληση αυτή συμπεριλαμβάνεται σε ένα ψήφισμα που συνέταξαν από κοινού η Ρωσία και οι ΗΠΑ το οποίο προτρέπει επίσης την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στη Συρία να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα επιβεβαίωσε επίσης ότι σκοπεύει να συγκαλέσει ένα νέο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών την 7η Μαρτίου.

"Υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθεί απόλυτα η παύση των εχθροπραξιών, Θεού θέλοντος, κι ότι η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή θα συνεχιστεί, προτίθεμαι να συγκαλέσω εκ νέου (...) ενδοσυριακές συνομιλίες τη Δευτέρα 7 Μαρτίου" είπε ο Μιστούρα απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ