70.000 ο “στόχος” εβδομάδας - 25.000 οι πρόσφυγες σήμερα 29/2/2016 στην Ελλάδα - Οι καραβιές - Τα αδιέξοδα

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάδνη" μεταφέροντας 1810 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη.

Το πλοίο παρέλαβε 1360 άτομα από τη Μυτιλήνη και 450 από τη Χίο. Πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες αναμένεται να φιλοξενηθούν προσωρινά σε επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ. Περισσότεροι από 600 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν τη νύχτα στον σταθμό της πύλης Ε2 του λιμανιού, ενώ άλλοι 500 στον σταθμό της Ε1, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1.

 

Παράλληλα, οι περισσότεροι από τους περίπου 1800 μετανάστες και πρόσφυγες που έφτασαν το πρωί, φεύγουν μόνοι τους προς τον σταθμό του ηλεκτρικού, για άγνωστη κατεύθυνση.

Δραματική είναι η κατάσταση στην πλατεία Βικτωρίας, όπου δίπλα σε σκουπίδια, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως οικογένειες Αφγανών, κοιμήθηκαν μέσα στο κρύο και την υγρασία, τυλιγμένοι με κουβέρτες.

 

Η ενδυνάμωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών της περιοχής στην πλατεία Βικτωρίας από τις εντάσεις που προκαλεί η αυξημένη παρουσία μεταναστών και προσφύγων και η ανεύρεση χώρων για προσωρινή διαμονή τους,συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα με τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη.
Ο δήμαρχος ζήτησε την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή για την αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών, αίτημα το οποίο ο υπουργός φρόντισε να ικανοποιηθεί άμεσα ( ήδη αυξήθηκαν οι περιπολίες).

Σε ότι αφορά την εξεύρεση χώρων διαμονής του μεταναστευτικού πληθυσμού και απομάκρυνσης τους από το κέντρο της πόλης , ο κ.Καμίνης ενημέρωσε τον υπουργό ότι θα επισπευθεί η αξιοποίηση του διευρυμένου κατά οκτώ στρέμματα χώρου στην περιοχή του Ελαιώνα που έχει διατεθεί για τους πρόσφυγες και στη συνέχεια θα διερευνηθεί πιθανός, επιπλέον,χώρος σε άλλη περιοχή.

Σημειώνεται,ότι στην περιοχή του Ελαιώνα αρχικά είχε διατεθεί χώρος 12 στρεμμάτων για τη διαμονή 700 ατόμων και η επιπλέον επέκταση αποσκοπεί στη φιλοξενία περίπου 1.200 ατόμων συνολικά.

Που βρίσκονται και πόσοι μετανάστες-πρόσφυγες στην Ελλάδα 

  • Σε νησιά του Αιγαίου όπως Λέσβος, Χίος, Σάμο, Λέρος, Κως, Ρόδος και Καστελόριζο βρίσκονται 5.397 μετανάστες και πρόσφυγες.
  • Στην Καβάλα έχουν προωθηθεί 1.529 μετανάστες και πρόσφυγες,
  • Στην Αττική στα τρία στρατόπεδα και τον Πειραιά βρίσκονται 8.431.
  • Σε Λαμία, Καλαμπάκα, Τέμπη, Γρεβενά, Κοζάνη Πιερία έχουν συγκεντρωθεί 3.349 μετανάστες και πρόσφυγες
  • Στα σύνορα στην Ημαθία, τα Διαβατά, το Κιλκίς και την Ειδομένη βρίσκονται 6.000 άτομα που περιμένουν να περάσουν στα Σκόπια.

Το απόλυτο χάος στην Ειδομένη

Στην Ειδομένη εκτιμάται ότι έχουν εγκλωβιστεί περίπου 6.000-7.000 άτομα, εκ των οποίων μόνο 400 περίπου από τη Συρία και το Ιράκ, αναμενόταν να περάσουν τα σύνορα το βράδυ της Κυριακής. Πάντως, ο αριθμός αυτός θα εξαρτηθεί από το εάν η Σερβία επιτρέψει σε ανάλογο αριθμό προσφύγων να εισέλθουν στο έδαφός της από την ΠΓΔΜ.

 

Στον καταυλισμό, νωρίς το βράδυ της Κυριακής, υπολογίζεται ότι βρίσκονταν περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι, καθώς συνεχώς φθάνουν όλο και νέοι μετανάστες και πρόσφυγες, με ταξί, λεωφορεία ή και με τα πόδια. Οι σκηνές πλέον απλώνονται μέχρι τα πρώτα σπίτια του χωριού, ενώ και πάλι δεν είναι αρκετές για να φιλοξενήσουν όλους τους ανθρώπους που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα, ορισμένοι εκ των οποίων περιμένουν για να περάσουν από την άλλη πλευρά του φράχτη ακόμη και 10 ημέρες. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ