Έκτακτη σύσκεψη στο υπ. Εσωτερικών για το προσφυγικό - Όλα όσα αποφασίστηκαν

Σε ευρεία έκτακτη σύσκεψη στη υπ Εσωτερικών αποφασίστηκε η δημιουργία ενός επιτελικού οργάνου που θα διαχειριστεί την κατάσταση ανάγκης στο προσφυγικό.

Στην επιτροπή αυτή θα μετέχουν εκπρόσωποι από τον Στρατό, το Λιμενικό, την Αστυνομία, την Πρόνοια, το χώρο της Υγείας, την Πολιτική Προστασία κλπ. Στόχος της κυβέρνησης είναι οι πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας να στεγαστούν προσωρινά και «να φύγουν από τους δρόμους», εξ ου και ζήτησαν την βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ζητούνται χώροι φιλοξενίας στον άξονα Αθηνών-Ειδομένης

Οπως τόνισαν οι οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης πρέπει να βρεθούν άμεσα και να διαμορφωθούν καταλλήλως, μέσα στην εβδομάδα, πολλοί «μικροί» χώροι (camping, γήπεδα, παλαιά εργοστάσια, εκθεσιακοί χώροι που δεν λειτουργούν κ.α.) για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών κατά μήκος του οδικού άξονα Αθήνα-Ειδομένη και σε απόσταση 10-15 χλμ εκατέρωθεν της Εθνικής Οδού. Σε διάστημα ενός μηνός επίσης θα πρέπει να βρεθούν και χώροι μόνιμης φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Στη σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλή, μετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας, ο Υπουργός Υγείας Α. Ξανθός, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ. Δρίτσας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Ν.Ξυδάκης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου, ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γ. Μπαλάφας, ο Γ.Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Β. Παπαδόπουλος, ο Γ.Γ. του υπουργείου Εσωτερικών Κ.Πουλάκης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός, ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ Παπανικολάου ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Κώστας Δήμτσας ως Γενικός Διευθυντής της ΜΚΟ «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής Ηρακλής Γκότσης και αρκετοί εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων και υπουργείων.

Τι ζήτησαν από την τοπική αυτοδιοίκηση

Οι κυβερνητικοί παράγοντες ζήτησαν από τους αντιπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης να συνδράμουν σε τρία επίπεδα: Φαγητό, καταλύματα και κοινωνική πρόνοια προς τους πρόσφυγες/μετανάστες. Ζήτησαν δε να αποστείλουν μέσα στα επόμενα δύο με τρία 24ωρα όλους τους πιθανούς διαθέσιμους χώρους (συνεδριακά κέντρα, κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις, κάμπινγκ, κατασκηνώσεις, εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα κλπ) των περιφερειών τους, ώστε να μπορέσουν να δεχτούν το κύμα των προσφύγων που αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας,

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής αμέσως μετά δηλώνοντας ότι είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση και θα αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν. Τόνισε δε ότι η υπόθεση του προσφυγικού είναι εθνική. «Σύντομα η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη» δήλωσε και ο Γιάννης Μουζάλας, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα μας θα είναι σε θέση να εξισορροπήσει τις 20 ημέρες που χάθηκαν λόγω της «αντιευρωπαϊκής» στάσης ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών που έκλεισαν τα σύνορα, χωρίς να περιμένουν τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στις 7 Μαρτίου. Πρόσθεσε πάντως ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να σηκώσει μόνη της το βάρος του Προσφυγικού.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, έχουν «βουλιάξει» τα Κέντρα Φιλοξενίας, καθώς 1.000 πρόσφυγες φιλοξενούνται στο γήπεδο του μπέιζμπολ, 1.200 σε αυτό του χόκεϊ κι άλλοι 1.200 στην αίθουσα του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό. Ακόμη 700 άνθρωποι φιλοξενούνται στον Ελαιώνα και 1.200 στο Κέντρο Μετεγκατάστασης στο Σχιστό, ενώ 2.000 είναι στα Διαβατά.

Πατούλης: Περιμένουμε να μας παρουσιάσουν το σχέδιο

«Οι δήμοι είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση στην εθνική προσπάθεια για την καλύτερη αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Ως ΚΕΔΕ προτείνουμε τη δημιουργία Εθνικού Συντονιστικού Οργάνου για τη διαχείριση του προβλήματος και αναμένουμε από τη κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς να μας παρουσιάσουν το Εθνικό Σχέδιο» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Πατούλης, θα γίνει έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου ΚΕΔΕ το πρωί της ερχόμενης Τετάρτης και ζήτησε να υπάρξει εκπροσώπηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΣΔΑ προκειμένου να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:

  • Ο χρόνος παραμονής των προσφύγων – μεταναστών στα σημεία προσωρινής φιλοξενίας
  • Ο ανώτατος αριθμός των προσφύγων – μεταναστών που θα φιλοξενηθούν σε κάθε ένα σημείο
  • Οι ανάγκες ανά περιοχή

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε από το υπουργείο να προσδιορίσει και να χαρτογραφήσει συγκεκριμένα τις ανάγκες που θα υπάρξουν για τη δημιουργία προσωρινών σημείων φιλοξενίας από τον Πειραιά μέχρι και την Ειδομένη. Επιπλέον ο Γ. Πατούλης έθεσε το θέμα της εξασφάλισης των αναγκαίων πόρων για τις δράσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν από τους δήμους, ενώ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για την πρόσληψη προσωπικού που θα καλύψει τις έκτακτες ανάγκες όπου αυτές προκύπτουν.

«Ως Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού είμαστε έτοιμοι να βάλουμε πλάτη για μια ακόμη φορά για την υλοποίηση όλων των απαιτούμενων δράσεων που θα συμβάλουν στον καλύτερο συντονισμό και στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων – μεταναστών. Για μας το πρόβλημα είναι πρώτα από όλα ανθρωπιστικό» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και πρόσθεσε:

Ο Γ. Πατούλης που είναι και πρόεδρος του ΙΣΑ, αμέσως μετά τη σύσκεψη αναφέρθηκε και στις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί για φάρμακα. «Οι ανάγκες των ευάλωτων ομάδων έχουν αυξηθεί, το ιατρείο κοινωνικής αποστολής έχει κάνει μεγάλο αγώνα ο οποίος σε κάθε περίπτωση θα συνεχιστεί ιδιαίτερα τώρα που είναι έντονο το προσφυγικό ρεύμα ώστε να συμβάλλουμε ως ιατρική κοινότητα μέσα από τα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία στην κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν», σημείωσε και έκανε έκκληση σε όσους έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν, είτε με φάρμακα, είτε με χρήματα στην προσπάθεια του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών» σημείωσε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ