Marvin' s Room: Το χαμόγελο εναλλάσσεται αρμονικά με την συγκίνηση σε ένα βαθιά ανθρώπινο έργο στη σκηνή του Vault

Έπειτα από την καλλιτεχνικά επιτυχημένη “Πνιγμονή” και τις γοητευτικά σκοτεινές “Μικρές ιστορίες φόνων”, ο Δημήτρης Καρατζιάς αναλαμβάνει να μας εισάγει αυτή τη σεζόν σε έναν διαφορετικής ψυχολογίας κόσμο.

Έναν κόσμο πιο ρομαντικό, πιο τρυφερό, πιο οικογενειακό. Έναν ανθρώπινο αν μη τι άλλο κόσμο, ο οποίος απουσίαζε μέχρι στιγμής από το πλούσιο ρεπερτόριο του Πολυχώρου του Βοτανικού και χαρακτηρίζεται από ειλικρινή συναισθήματα.

* Του Αλέξανδρου Κούρτη

Ο Χανκ μαθαίνει από τη μητέρα του, Λι, την ύπαρξη της θείας του Μπέσυ που πάσχει από λευχαιμία και χρειάζεται μυελό των οστών για μεταμόσχευση. Η Μπέσυ ζει στην Φλόριντα, όπου φροντίζει την ανάπηρη θεία της, Ρουθ, και τον κατάκοιτο πατέρα της, Μάρβιν.

Μαζί με τη μητέρα του και τον αδερφό του Τσάρλυ, ο Χανκ ταξιδεύει από το Οχάιο στη Φλόριντα. Με αφορμή την ασθένεια της Μπέσυ η οικογένεια ξαναενώνεται. Οι δύο αδερφές επιτελους ξανασυναντιούνται μετά από 18 χρόνια. Είχαν να βρεθούν από τότε που ο πατέρας τους είχε πάθει το πρώτο εγκεφαλικό. Η μία αποφάσισε να αφιερώσει όλη τη ζωή της στη φροντίδα αυτών των ανθρώπων και η άλλη να κυνηγήσει τα όνειρα της. Η Μπέσυ έμεινε με την οικογένεια της και η Λι αποφάσισε να φτιάξει τη δική της. Το καθήκον και τα πρέπει από τη μια, τα θέλω από την άλλη.

Δύο εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες που είναι αδύνατο να μην οδηγηθούν σε σύγκρουση. Μόνο που η αρρώστια της Μπέσυ γίνεται η χαμένη ευκαιρία να ξαναβρούν η μια την άλλη, να ξαναχτίσουν τη σχέση τους από την αρχή, να κερδίσουν το χαμένο χρόνο, να παραμερίσουν όλα αυτά που τις χώρισαν και να δουν τη ζωή τους από διαφορετική οπτική γωνία.

Σε αυτό το πολυβραβευμένο δράμα του Scott McPherson ξετυλίγεται μια ρομαντική ιστορία για την αξία της οικογένειας, άλλοτε αποδομώντας τον θεσμό και άλλοτε εξυψώνοντας τον, με ζηλευτή και μετρημένη δοσολογία χιούμορ, συγκίνησης και ανιδιοτελούς αγάπης. Ο συγγραφέας επιλέγει να αντιμετωπίσει την αρρώστια της πρωταγωνίστριας με έναν κωμικοτραγικό τρόπο, καθώς με την ίδια ιδιαιτερότητα αντιμετωπίζει την ιδέα του θανάτου αλλά και της ελπίδας. Αξίζει να αναφερθεί πως ο McPherson χάθηκε νεότατος από AIDS, την εποχή που η μάστιγα των τελευταίων δύο αιώνων θέριζε κυριολεκτικά, όποτε ίσως σε αυτήν την προσωπική εμπειρία να οφείλεται και η μη ωραιοποιημένη περιγραφή αντιμετώπισης της αρρώστιας της ηρωίδας του.

Η μετάφραση της Μελισσάνθης Μάχουτ χαρακτηρίζεται από σεβασμό και πλήρη ακολουθία στο  κείμενο του McPherson, προσφέροντας σωστό ρυθμό στην εξέλιξη της ιστορίας και δημιουργώντας λόγο και διαλόγους που θα μπορούσαν να αντικατοπτριστούν στην ελληνική πραγματικότητα.

Ο Δημήτρης Καρατζιάς αναλαμβάνει να παρουσιάσει σκηνοθετικά, χωρίς υπερβολές μα με αγάπη, το δράμα της οικογένειας. Και το καταφέρνει δίχως να θέτει σαν στόχο τον συναισθηματικό εκβιασμό του θεατή. Δείχνει να έχει την διάθεση να εξερευνήσει τις διακυμάνσεις των σχέσεων των μελών του “Marvin's Room” κάτω από τις ιδιόμορφες συνθήκες που δημιουργεί η ύπαρξη ενός προβλήματος υγείας. Κατορθώνοντας να ξεπεράσει τον υψηλότατο πήχη που ο ίδιος έθεσε προ διετίας με την “Πνιγμονή”, ο ευφυής δημιουργός προκαλεί τρυφερά και κυρίως άκρως αληθινά συναισθήματα στον θεατή κατά την αποχώρηση του από τη σκηνή. Έχοντας να διαχειριστεί ένα αξιόλογο και έμπειρο καστ ηθοποιών καταφέρνει να συστήσει οικείους και ενδεχομένως συμπαθείς χαρακτήρες στο κοινό παρά τα όποια προβλήματα και ελαττώματα τους.

Η Αθηνά Τσιλύρα ερμηνεύει την Μπέσυ, η οποία ενημερώνεται πως πάσχει από λευχαιμία. Μέσα από την θεατρική της εμπειρία, η πρωταγωνίστρια έρχεται σε κόντρα με τους προηγούμενους τελευταίους της ρόλους και επιλέγει να αντιμετωπίσει την ηρωίδα της με αφοπλιστική αλήθεια, έντονο αλτρουισμό και παράλληλα έναν ευάλωτο δυναμισμό που δεν μπορεί να αφήσει ασυγκίνητο ακόμη και τον πιο απαιτητικό θεατρόφιλο με τους γοητευτικούς χρωματισμούς στις εναλλαγές συναισθημάτων. Στο πλευρό της βρίσκεται η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου που επιχειρεί να διαφοροποιηθεί από τους τηλεοπτικούς ρόλους που την έχουμε γνωρίσει. Σκληρή και με μεγάλες δόσεις ψυχρότητας στην αρχή, η οποία ωστόσο “λυγίζει” στη συνέχεια και μετατρέπεται με ευστοχία σε μια στοργική παρουσία αναζητώντας κώδικες επικοινωνίας με την άρρωστη αδελφή της. Ο Δημήτρης Καρατζιάς υποδύεται με απλότητα, εκφραστικότητα και καθαρό λόγο τον ιδιάζοντα ρόλο του Χανκ. Υποδέχεται τους θεατές ως αφηγητής, 25 χρόνια μετά την ιστορία, ενώ συμμετέχει σε αυτήν καταλυτικά ως αντικοινωνικός και προβληματικός έφηβος. Ένα ενδιαφέρον αν και επικίνδυνο σκηνοθετικό τέχνασμα, το οποίο ωστόσο δικαιώνεται εκ του αποτελέσματος.

Στο ρόλο της θείας Ρουθ συναντάμε την Γιάννα Σταυράκη. Δίχως να ξεπερνά το μέτρο και βαδίζοντας με σιγουριά στις λεπτές γραμμές που ο χαρακτήρας ορίζει, ανάμεσα στην κωμικότητα και την τρυφερότητα, η ηθοποιός κατορθώνει να μας συστήσει μια ηρωίδα που ζει σε έναν δικό της γλυκό κόσμο και χαρίζει ένα χαμόγελο δύναμης και αλήθειας στα πρόσωπα που την περιβάλλουν. Ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης διαχειρίζεται με έντεχνο τρόπο τους δύο ήρωες του, κερδίζοντας το γέλιο των θεατών στον αβανταδόρικο ρόλο του γιατρού Γουόλι. Το πρωταγωνιστικό καστ συμπληρώνει ως νεώτερος γιος ο Στράτος Στρατηγαρέας, στην πρώτη του σκηνική εμπειρία, ο οποίος παρά το όποιο άγχος της αρχής πλαισιώνει τους ήρωες με την απαραίτητη νεανική αφέλεια και αθωότητα.

Πινελιά ξεχωριστή στο καθ' όλα άρτιο σκηνικό αποτέλεσμα της δουλειάς προσθέτει η πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Μάνου Αντωνιάδη, η οποία δεν συνοδεύει απλώς τις σκηνές αλλά τις εμπλουτίζει βοηθώντας στον τονισμό των συναισθημάτων που κάθε μια προσφέρει στον θεατή.

Συμπερασματικά, το “Marvin's Room” αποτελεί μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θεατρική πρόταση για τη φετινή σεζόν με έντονα και βαθιά ανθρώπινα συναισθήματα σε συνδυασμό με πλήρη αρμονία συγκίνησης και χαμόγελου από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό του έργου.

MARVIN'S ROOM του Scott McPherson
Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00 - Κυριακή στις 18:00

Πρωταγωνιστούν: Αθηνά Τσιλύρα, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Δημήτρης Καρατζιάς, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Γιάννα Σταυράκη, Στράτος Στρατηγαρέας

Συγγραφέας: Scott McPherson
Μετάφραση: Μελισσάνθη Μάχουτ
Σκηνοθεσία / Δραματουργική Επεξεργασία: Δημήτρης Καρατζιάς
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Μάνος Αντωνιάδης
1ο βιολί: Μελίνα Γαλανού
1ο τσέλο: Μαντώ Αγουρίδου
Σχεδιασμός φωτισμών: Βαγγέλης Μούντριχας
Κοστούμια: Aλέξης Φούκος
Βοηθός Ενδυματολόγου: Χάρης Άνθης
Ενδύματα ηθοποιών: Τα Ρούχα του Βασιλιά

Περούκες: Άγγελος Σαχιτζής – Περούκες
Ειδική περούκα:  Ευγενία Παπαδοπούλου
Κατασκευαστής σκηνικών: Κώστας Μπακάλης
Ιατρικός εξοπλισμός: Ιατρικό Κέντρο Αμαρουσίου
Φωτογραφίες / Αφίσα: Γεωργία Σιέττου, Στέλιος Δανιήλ (S&G Face2Face Photography)
Trailer: Στέφανος Κοσμίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Βαγγέλης Λάσκαρης

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ VAULT Theatre Plus
Μελενίκου 26 Γκάζι, Βοτανικός τ.κ 10447

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ