Εικόνες χάους και ντροπής με εγκλωβισμένους πρόσφυγες στην Ειδομένη - Μωρά και ανήμποροι σε φωτό που σκίζουν την καρδιά

Στην Ειδομένη παραμένουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες, με την απελπισία να έχει δώσει τη θέση της στην ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. 

Ενδεικτικό της απελπισίας η χθεσινή προσπάθεια μιας γυναίκας από τη Συρία να αυτοπυρποληθεί στον καταυλισμό γιατί τα παιδιά της πέρασαν στα Σκόπια και αυτή «κόλλησε» στην Ελλάδα. Χθες στα σύνορα πετούσε πολεμικό ελικόπτερο των Σκοπίων, ενώ η αστυνομία εξοπλίστηκε και με αντλία εκτόξευσης νερού, προς αποφυγή επεισοδίων.

 

Εν τω μεταξύ τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στο Αιγαίο για να παρακολουθούν τα δίκτυα των διακινητών μεταναστών μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη στα τουρκικά χωρικά ύδατα διότι η Άγκυρα δεν έχει δώσει την έγκρισή της, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, που επικαλείται πηγές από τις Βρυξέλλες. Παρά τα αιτήματα που υπέβαλε η γερμανική διοίκηση της ναυτικής αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο «οι Τούρκοι αρνήθηκαν» αυτό το Σαββατοκύριακο να μπουν τα πλοία στα τουρκικά χωρικά ύδατα, είπε μια διπλωματική πηγή.

Η τουρκική πλευρά στο ΝΑΤΟ κάνει λόγο για «κοινή θάλασσα του Αιγαίου», «διαφιλονικούμενα ύδατα» και επιχειρήσεις «μόνο στα διεθνή ύδατα».  Η Άγκυρα μάλιστα έβαλε προσκόμματα ακόμα και στο γερμανό επικεφαλής της ΝΑΤΟϊκής δύναμης, εμποδίζοντάς τον ουσιαστικά να πετάξει με ελικόπτερο εντός του τουρκικού εναέριου χώρου από την ελληνική πλευρά που βρισκόταν.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους η δύναμη του ΝΑΤΟ, υπό την εποπτεία των Αμερικανών, συγκροτεί στολίσκο ταχέων σκαφών με αποβατική δύναμη που θα κινείται κατά μήκος της θαλάσσιας οριογραμμής με τετραπλή αποστολή: επιτήρησης, αποτροπής, περισυλλογής ναυαγών και επαναπροώθησης ναυαγών στην Τουρκία.

Ανθρωπιστική βοήθεια από τον Ερυθρό Σταυρό

 

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός θα διανείμει ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ειδομένη και τα Διαβατά . Το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας καλύπτεται από την επιχείρηση Έκτακτης Στήριξης (Emergency Appeal- EA) της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC), ενώ ένα μικρό μέρος από τον Γερμανικό Ερυθρό Σταυρό.

Συγκεκριμένα στους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ειδομένη θα διανεμηθούν 3.000 πακέτα με τρόφιμα, 1.500 νερά, 210 παιδικές τροφές, 1.820 πακέτα με είδη προσωπικής υγιεινής, 1.960 τσάντες και 700 κουβέρτες. Τα είδη αυτά καλύπτονται από την επιχείρηση Έκτακτης Στήριξης.

 

Στα Διαβατά θα διανεμηθούν 1.800 πακέτα με τρόφιμα προερχόμενα από δωρεές. Επίσης, θα διανεμηθούν 1.400 τσάντες, 420 παιδικές τροφές και 1.400 ξυραφάκια που προέρχονται από την επιχείρηση Έκτακτης Στήριξης, καθώς και η δωρεά του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού που αποτελείται από 20 μάρσιπους, 25 πακέτα προσωπικής υγιεινής (0-6 μηνών) και 50 πακέτα προσωπικής υγιεινής (6-12 μηνών).

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα σε όλα τα σημεία διέλευσης μεταναστών και προσφύγων. Ειδικότερα στην Ειδομένη λειτουργεί ιατρική μονάδα και παιδότοπος, παρέχονται υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης και επανασύνδεσης οικογενειακών δεσμών και πραγματοποιούνται διανομές ανθρωπιστικού υλικού.

Στα Διαβατά κλιμάκιο του Περιφερειακού Τμήματος ΕΕΣ Θεσσαλονίκης, αποτελούμενο από ιατρό εθελοντή, νοσηλεύτριες, εθελοντές της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και μεταφραστή, στελέχωσαν την κλινική που λειτουργεί εντός του διαμορφωμένου χώρου στο Κέντρο Μετεγκατάστασης Προσφύγων. Επίσης, διοικητικό προσωπικό του Τμήματος, εθελοντές Σαμαρείτες, διασώστες και κοινωνικοί λειτουργοί του Τμήματος ΕΕΣ Θεσσαλονίκης συμμετείχαν στην καταγραφή των προσφύγων και στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους 2.000 φιλοξενούμενους του Κέντρου.

 

Πόσοι ήρθαν σήμερα 

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάδνη", μεταφέροντας 829 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη. Το πλοίο παρέλαβε 519 άτομα από τη Μυτιλήνη και 310 από τη Χίο. Στις 09.00 αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "blue star 2" με 187 μετανάστες και πρόσφυγες. Το πλοίο παρέλαβε 62 μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω και 125 από τη Λέρο. Μέχρι στιγμής ο ΟΛΠ έχει διαθέσει τρεις επιβατικούς σταθμούς(Ε-1, Ε2, Ε3) για τη φιλοξενία των μεταναστών και προσφύγων αλλά και την Πέτρινη Αποθήκη. Όπως τονίζουν στελέχη του οργανισμού, σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη, αναμένεται να δοθεί προς φιλοξενία και ο επιβατικός σταθμός του ΟΛΠ που βρίσκεται στην πύλη Ε-7.  

 

Την ίδια ώρα, χαοτική παραμένει η κατάσταση στην Ειδομένη με τους πρόσφυγες να φτάνουν τους 10.000 ενώ τα σύνορα παραμένουν κλειστά από τους Σκοπιανούς.   Χθες το βράδυ (από τις 12 τα μεσάνυχτα ως τις 2 τα ξημερώματα) οι αρχές της γειτονικής χώρας άνοιξαν το σημείο διέλευσης και δέχτηκαν μόλις 70 άτομα, ενώ η ροή ξανάρχισε λίγο μετά τις 6 σήμερα το πρωί και ως τις 9, οπότε και ξανάκλεισε η "στρόφιγγα", πέρασαν άλλα 100 άτομα.  

Οι ρυθμοί, με τους οποίους οι πρόσφυγες περνούν στην απέναντι πλευρά των συνόρων είναι ιδιαίτερα αργοί, την ίδια ώρα που ο καταυλισμός στην ουδέτερη ζώνη "βουλιάζει". Επτά χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονται εντός αυτού, ενώ άλλα 2.000 και πλέον άτομα έχουν απλώσει τις σκηνές και τα λιγοστά υπάρχοντά τους στα γύρω χωράφια. Άλλα 180 άτομα παραμένουν στο βενζινάδικο που βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ. από την Ειδομένη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ