Τελικά ανθρωπιστική βοήθεια 700 εκ. ευρώ δίνει η Κομισιόν για τους πρόσφυγες

Πρόγραμμα έκτακτης οικονομικής στήριξης για τους χιλιάδες πρόσφυγες που ζουν υπό άθλιες συνθήκες στις χώρες των Βαλκανίων και της υπόλοιπης Ευρώπης αναμένεται να εγκρίνει σήμερα Τετάρτη το Κολέγιο των Επιτρόπων στις Βρυξέλλες.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα ανέλθει σε 700 εκατομμύρια ευρώ και θα εκταμιευθεί σε βάθος τριετίας, αν και χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το εν λόγω ποσό. Τα 300 εκατομμύρια ευρώ φέρεται ότι θα διατεθούν φέτος και τα υπόλοιπα θα εκταμιευθούν μέσα στην επόμενη διετία.

Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αναμένεται να διοχετευτεί για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, η οποία, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, έχει ζητήσει στήριξη σχεδόν 500 εκατ. ευρώ για τους περίπου 30.000 πρόσφυγες που ήδη βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο έδαφός της, μετά το ουσιαστικό κλείσιμο των συνόρων από την ΠΓΔΜ.

Ωστόσο, σύμφωνα με την «Καθημερινή», τα χρήματα δεν θα δοθούν στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά στους πρόσφυγες μέσω ανθρωπιστικών οργανώσεων, καθώς η Κομισιον εκτιμά οτι η Αθήνα δεν διαθέτει την διοικητική επάρκεια για την επιτυχία του εγχειρήματος.

 

Το σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει καταβολή μετρητών και διάθεση κουπονιών για ενοικίαση διαμερισμάτων και αγορές τροφίμων. Ο όλος μηχανισμός για την προσφυγική κρίση θα στηριχθεί στο μοντέλο που ήδη χρησιμοποιείται για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Επί του παρόντος, η Κομισιόν είχε τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει τέτοιου είδους φιλανθρωπικές δράσεις μόνο εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως, με δεδομένο τον κίνδυνο εγκλωβισμού δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του Νότου, αυτή η δυνατότητα θα δοθεί και για επιχειρήσεις εντός ευρωπαϊκών συνόρων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ