Βρυξέλλες σε Τουρκία: Περιορίστε σε 1.000 ημερησίως τους μετανάστες προς Ελλάδα

Να περιορίσει τον αριθμό των μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα δια θαλάσσης σε λιγότερους από 1.000 ημερησίως, ασκεί πιέσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Άγκυρα, ανέφεραν σήμερα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Αντιμέτωπη με μια ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ πίεσε ώστε να συγκληθεί μια έκτακτη σύνοδος κορυφής των χωρών-μελών της ΕΕ και της Τουρκίας στις 7 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια να διασωθεί η συμφωνία που είχε επιτευχθεί στις 29 Νοεμβρίου με την Άγκυρα ώστε να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές.

«Δεν υπάρχει καμία καλύτερη εναλλακτική από μια αποτελεσματική συνεργασία με την Τουρκία» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ πριν αναχωρήσει για την Άγκυρα όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Τρεις μήνες αφότου η Άγκυρα συμφώνησε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της χειρότερης μεταναστευτικής κρίσης που έχει ζήσει η Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι διασχίζουν καθημερινά το Αιγαίο με διάφορα πλεούμενα, για να φτάσουν στα ελληνικά νησιά.

Δύο αξιωματούχοι είπαν στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι η Γερμανία, η χώρα στην οποία επιδιώκουν να φτάσουν οι περισσότεροι από τους μετανάστες, επιδιώκει να μειωθούν οι καθημερινές αφίξεις «σε τριψήφιο αριθμό, όχι τετραψήφιο» ώστε να ξεκινήσει να παραλαμβάνει πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία. Αυτός ο τρόπος μετεγκατάστασης θα έστελνε ένα μήνυμα στους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στην Τουρκία ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος για να φτάσουν στην Ευρώπη, όπως αναφέρει το Έθνος, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές τους στη θάλασσα και χωρίς να εγκλωβίζονται στα σύνορα, τα οποία κλείνουν πολλές χώρες με ταχύτατο ρυθμό, είπε ένας τρίτος αξιωματούχος.

«Οι Γερμανοί είναι έτοιμοι να κάνουν μια κίνηση αν οι Τούρκοι μειώσουν τον αριθμό των αφίξεων (σ.σ. στην Ελλάδα) σε λιγότερες από 1.000 ημερησίως», ανέφερε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις και ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. Εφόσον περιοριστούν οι ροές, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να αρχίσει να καταβάλει στην Τουρκία χρήματα για τη στέγαση των Σύρων και άλλων προσφύγων, με βάση τη συμφωνία του Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ