Made in Greece οι 4 Έλληνες που ανακάλυψαν τα μυστικά του ήλιου

Μια ερευνητική ομάδα Ελλήνων επιστημόνων από την Ακαδημία Αθηνών δημιούργησε ένα μοντέλο πρόγνωσης των εκλάμψεων του Ηλιου το οποίο έχει τεθεί ήδη σε επιχειρησιακή εφαρμογή από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA).
 

Οι ηλιακές αναταράξεις και τα φαινόμενα των εκλάμψεων αντηχούν ως κάτι το «μακρινό και αδιάφορο» για το ευρύ κοινό, αν και οι επιπτώσεις τους έχουν απόληξη σε καθημερινές δραστηριότητες του ανθρώπου ανά την υφήλιο. Ορισμένες φορές το οικονομικό κόστος από τις επιπτώσεις των εκλάμψεων ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ ή δολάρια που καταβάλλουν οι φορολογούμενοι σε κάποια γωνιά της Γης.


«Υπάρχουν παραδείγματα ηλεκτρονικών συστημάτων και δορυφόρων που υπέστησαν βλάβες από τις εκλάμψεις. Πρόκειται για πολύ ευαίσθητα και πανάκριβα όργανα με κόστος εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Είναι τεράστιες ζημιές για να τις αγνοήσει κανείς», εξηγεί ο κ. Μανώλης Γεωργούλης, επικεφαλής στο Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφηρμοσμένων Μαθηματικών που λειτουργεί υπό τη σκέπη της Ακαδημίας Αθηνών.


Η υπηρεσία πρόγνωσης ηλιακών εκλάμψεων που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στο εργαστήριο του ΚΕΑΕΜ αποτελεί μία από τις τρεις που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο.
«Είναι επισήμως η πρώτη εφαρμογή η οποία αξιοποιείται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. Το Κέντρο της Ακαδημίας Αθηνών παρέδωσε πρόσφατα μία πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία πρόγνωσης ηλιακών εκλάμψεων και αναβαθμίστηκε σε Κέντρο Εξειδικευμένων Υπηρεσιών για τον Οργανισμό.

Δείτε όλη τη συνέχεια εδώ - ethnos.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ