Μήνυμα Μουζάλα: Μπορούμε να φτιάχνουμε 15.000 θέσεις φιλοξενίας κάθε εβδομάδα

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής θέλησε να καταδείξει πως η κυβέρνηση θα λειτουργεί εφεξής με γνώμονα τα κλειστά σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του συντονιστικού οργάνου διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, ο Γιάννης Μουζάλας δήλωσε «Για μας η Ειδομένη έχει κλείσει».

Σκοπός του νεοσυσταθέντος οργάνου είναι η συγκέντρωση πληροφοριών για το ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού και η άμεση επίλυση προβλημάτων. Παράλληλα, ο κ. Μουζάλας, προανήγγειλε πως στα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα δημιουργηθούν επιπλέον 15.000 θέσεις σε κέντρα φιλοξενίας, με τους υπουργούς που συμμετείχαν στη συνέντευξη Τύπου να μην δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Οπως αναφέρουν τα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης, στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου 32.000 πρόσφυγες και μετανάστες από τους οποίους οι 24.985 είναι στην ηπειρωτική χώρα και οι 6.857 στα νησιά.

Περιμέναμε την κρίση ένα μήνα αργότερα

«Η κρίση ήταν ξαφνική. Την περιμέναμε ένα μήνα αργότερα. Το ίδιο χάος συνέβαινε και το Σεπτέμβριο. Οργανωθήκαμε όμως και αντιμετωπίσαμε πλήρως την κατάσταση. Τα hotspots είναι έτοιμα και λειτουργούν πολύ καλά. Χτίζουμε χιλιάδες προσωρινές θέσεις φιλοξενίας προκειμένου να βγουν από το δρόμο οι μετανάστες. Η εικόνα θα αλλάξει. Μέσα στην επόμενη βδομάδα θα έχουμε δημιουργήσει άλλες 15.000 θέσεις σε κέντρα φιλοξενίας, ενώ θα είμαστε σε θέση να δημιουργούμε ανάλογο αριθμό θέσεων κάθε εβδομάδα», δήλωσε ο κ. Μουζάλας.

Ερωτηθείς αν τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας θα μετατραπούν σε μόνιμης, ο αναπληρωτής υπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει να συντηρήσει ανάλογα με τον πληθυσμό της το νούμερο που της αναλογεί. «Πρόκειται για μια άσχημη κατάσταση, ωστόσο αυξάνεται η υγειονομική βοήθεια προς τους πρόσφυγες και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με τα νέα κέντρα φιλοξενίας που θα δημιουργηθούν», ανέφερε από την πλευρά του ο Δημήτρης Βίτσας.

«Ολοκληρώσαμε την πρώτη υποχρέωση μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ήταν η δημιουργία των hotspots στα νησιά και τα δυο κέντρα φιλοξενίας στο Σχιστό και στα Διαβατά. Οι απαράδεκτες αποφάσεις, όμως, των κρατών των Βαλκανίων, με το κλείσιμο των συνόρων μας έδωσαν μια νέα κατάσταση», δήλωσε ο κ. Βίτσας και συνέχισε:

«Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι καθ' όλη τη διάρκεια της χτεσινής μέρας μέχρι σήμερα στις 8 το πρωί είχαν εισέλθει στη χώρα μας 2122 πρόσφυγες και από τα σύνορα της Ειδομένης προς την ΠΓΔΜ πέρασαν μόνο 100 άτομα. Ωστόσο θεωρούμε ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, Η τακτική μας θα κριθεί και μετά τις αποφάσεις που θα παρθούν στις 7 Μαρτίου στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό. Παράλληλα δημιουργήσαμε άλλα δυο κέντρα στη βόρεια Ελλάδα, ενώ από σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας και μια δομή που μας παραχωρήθηκε μετά από ενέργειες του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη. Βρισκόμαστε παντού. Οι ένοπλες δυνάμεις σιτίζουν καθημερινά 13.480 άτομα. Μετά το πρώτο ξάφνιασμα, το κράτος παρεμβαίνει με όλες τις δομές του».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ