Έκκληση για είδη πρώτης ανάγκης από το Κέντρο Μετεγκατάστασης Προσφύγων Διαβατών

Έκκληση σε όσους και όσες επιθυμούν να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες να τα προσκομίζουν στους οικείους δήμους τους ή στο στρατιωτικό πρατήριο του Γ΄ Σώματος Στρατού απευθύνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών

Προσωρινά υπεύθυνος για το Κέντρο Μετεγκατάστασης Προσφύγων στα Διαβατά, Σάκης Παπαθεμελής.

 

Ο ίδιος, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξαίρει την εθελοντική προσφορά του κόσμου και υπογραμμίζει ότι είναι τεράστια η βοήθεια που προέρχεται από τους δήμους και τους συλλόγους που έχουν αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες. Ωστόσο, επισημαίνει ότι τα είδη δεν μπορούν να συγκεντρώνονται στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Μετεγκατάστασης Διαβατών καθώς δεν υπάρχουν εκεί μεγάλες δυνατότητες αποθήκευσης.

 

Για το λόγο αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη να ανταποκριθεί ο κόσμος στην έκκληση για συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στους δήμους ή στο στρατιωτικό πρατήριο του Γ' Σώματος Στρατού, όπου θα γίνεται μια οργάνωση και ταξινόμηση ώστε στη συνέχεια να μεταφέρονται στην αποθήκη 9 του λιμανιού.

Για την καλύτερη, άλλωστε, και πιο συντονισμένη συγκέντρωση βοήθειας δημοσιοποιεί λίστα προϊόντων (χύδην και συσκευασμένων) που είναι απαραίτητα για την κάλυψη των αναγκών σίτισης των προσφύγων.

 

Η λίστα αυτή περιλαμβάνει, συσκευασμένες αραβικές πίτες, μακαρόνια, όσπρια, ρύζι, πατάτες, τενεκέδες τυρί, ντομάτες, αγγούρια, ψωμί μόνο σε ατομικές μερίδες, φρούτα (μήλα, μπανάνες, αχλάδια), γάλα διαρκείας, σάλτσα για μακαρόνια, κρουασάν, σάντουιτς (που δεν θα περιέχουν κρέας), χυμούς, παξιμάδια σε συσκευασίες των δύο, κονσέρβες τόνου, ντολμαδάκια συσκευασμένα, ποτηράκια μιας χρήσης και συσκευασίες για φαγητό. Σε ό,τι αφορά προϊόντα κατεψυγμένα ή νωπά, διευκρινίζεται ότι η παράδοση θα πρέπει να γίνεται αυθημερόν λόγω της ευαισθησίας του προϊόντος. Τα μόνα προϊόντα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι το κοτόπουλο σε τέσσερα τεμάχια (στήθος και μπούτι), το κατεψυγμένο ψάρι φιλέτο και το τυρί σε μερίδα - τριγωνάκι.

 

Στο πλαίσιο αυτό, διευκρινίζεται ότι αντί για προσφορές μεμονωμένων ατόμων σε είδη όπως ψωμί και σάντουιτς χρησιμότερη είναι η μαζική προσφορά των ειδών αυτών από φούρνους και μάλιστα σε αριθμό που καλύπτει τις ανάγκες των σιτιζόμενων στο Κέντρο (που υπολογίζονται σταθερά σε δύο χιλιάδες άτομα).

 

Γνωστοποιείται ότι εκτός από τους δήμους που έχουν ανακοινώσει τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, τα παραπάνω είδη συγκεντρώνονται στο στρατιωτικό πρατήριο του Γ Σώματος Στρατού το οποίο λειτουργεί κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 8 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι και από τις 5 μέχρι τις 8 το απόγευμα καθώς και το Σάββατο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι. Η είσοδος στο στρατιωτικό πρατήριο γίνεται από την πλευρά της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη ενώ περισσότερες πληροφορίες μπορούν να λαμβάνουν οι ενδιαφερόμενοι στο τηλέφωνο 2310 894480.

Επίσης το Κέντρο Μετεγκατάστασης Διαβατών δημοσιοποιεί λίστα ειδών που είναι απαραίτητα για χρήση από ασυνόδευτα παιδιά. Στη λίστα περιλαμβάνονται σακίδια για την συγκέντρωση των πραγμάτων των παιδιών, βιβλία για τη δημιουργία μιας βιβλιοθήκης (τα οποία, όμως θα είναι στις εξής γλώσσες αραβικά, φαρσί, ουρντού, σε οποιαδήποτε κουρδική διάλεκτο και σε απλά αγγλικά), περιοδικά με ποικίλη θεματολογία (για παράδειγμα φύση, χόμπι, αθλήματα, οχήματα), μπάλες (μπάσκετ, ποδοσφαίρου και βόλεϊ), μικρές εστίες ποδοσφαίρου για τη δημιουργία δύο μικρών γηπέδων, δύο κονσόλες Play Station που θα διαθέτουν σύνδεση σε τηλεοράσεις, δύο τραπέζια πινγκ πονγκ, διχτάκια και αρκετές ρακέτες και μπαλίτσες, επιτραπέζια ποδοσφαιράκια, συσκευές DVD player, ταινίες σε DVD που είναι κατάλληλες για παιδιά και έχουν υπότιτλους σε αραβικά, φαρσί, ουρντού ή κουρδικές διαλέκτους, νήματα και κουβάρια σε έντονα χρώματα για τη δημιουργία διακριτικών βραχιολιών για παιδιά, χρωματιστό χαρτί Α4 και υλικό εκμάθησης ξένων γλωσσών, κυρίως αγγλικών και γερμανικών. Χρήσιμα είδη που ζητούνται είναι επίσης χάρτες παγκόσμιοι ή ευρωπαϊκοί για τους τοίχους, δύο στεγνωτήρια ρούχων, φυτά σε γλάστρες, διακοσμητικά και πόστερ για τους τοίχους.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ