Το ΔΝΤ δείχνει με το δάχτυλο τους Ευρωπαίους: Ελαφρύνετε εσείς το χρέος της Ελλάδας & μάλιστα πολύ

Για πρώτη φορά το Ταμείο, μέσω του εκπροσώπου του, εγκαταλείποντας τη φρασεολογία για πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, άφησε να εννοηθεί ότι η εξίσωση μπορεί να βγει με μια ευνοϊκότερη ρύθμιση των οφειλών της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους.

Διφορούμενα είναι τα μηνύματα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση και γενικότερα τη συμμετοχή του στο Ελληνικό Πρόγραμμα, καθώς τηρεί μία στάση σκληρή και άκαμπτη, την οποία συνδέει απόλυτα με τους κανόνες του Καταστατικού.

Ταυτόχρονα το ΔΝΤ κάνει μία στροφή και δείχνει τον δρόμο για να αποφευχθούν τα πολύ σκληρά μέτρα με την εισήγηση για μεγάλη ελάφρυνση χρέους, την οποία πιστεύει ότι πρέπει να αναλάβουν οι Ευρωπαίοι εταίροι της χώρας.

Όπως αναφέρει ο Μιχάλης Ιγνατίου για το Έθνος, το μεγάλο δέλεαρ για τη χώρα, όπως τίθεται από το ΔΝΤ, είναι ότι οι συζητήσεις για την ελάφρυνση αρχίζουν την ημέρα που ολοκληρώνεται η αξιολόγηση. Και στο θέμα αυτό, το Ταμείο θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πηγές εκτός του Ταμείου, η θέση αυτή, ότι «τα πάντα πρέπει να γίνουν σωστά αυτήν τη φορά», φανερώνει την απόφαση ότι κάθε στοιχείο που αφορά τη σχέση με την Ελλάδα πρέπει να είναι «νόμιμο», υπονοώντας ότι στο παρελθόν και συγκεκριμένα σε τρεις περιπτώσεις, δεν ακολουθήθηκε πιστά το Καταστατικό.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, εξέπληξε με τη χρήση της λέξης «πρόοδος» όταν αναφέρθηκε στο περίφημο δείπνο των Βρυξελλών, αν και δεν έδωσε καμία διευκρίνιση για την κατεύθυνση της προόδου αυτής, με αποτέλεσμα οι αναλύσεις να μη στηρίζονται και σε αποδείξεις. Ταυτόχρονα προβληματίζει η επιμονή του στις εκτιμήσεις που δημοσιοποίησε ο κ. Τόμσεν μέσω ανάρτησης στην ιστοσελίδα του Ταμείου.

Τα λόγια του εκπροσώπου του Ταμείου, που αποτελεί και τη «φωνή» της Κριστίν Λαγκάρντ, μπορεί να ερμηνευθούν με δύο τρόπους, είπαν οι πηγές εκτός ΔΝΤ:

Πρώτο σενάριο είναι το Ταμείο στο δείπνο των Βρυξελλών να κατάφερε να πείσει τους Ευρωπαίους να έλθουν πιο κοντά στις δικές του, σκληρές θέσεις, περί ύπαρξης δημοσιονομικού κενού 4-5% του ΑΕΠ και συνεπώς αναγκαιότητας λήψης μέτρων περίπου 9 δισ. έως το 2018. Σε αυτό το σενάριο είναι σαφές ότι αν επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, θα οδηγηθούμε σε ρήξη.

Δεύτερο σενάριο είναι οι Ευρωπαίοι να έπεισαν το Ταμείο ότι θα προχωρήσουν αυτοί σε μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους προκειμένου η Αθήνα να μην αναγκαστεί να πάρει τώρα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, λόγω και του βάρους του Προσφυγικού. Μόνο σε αυτό το σενάριο θα μπορούσε το ΔΝΤ να μειώσει το δημοσιονομικό κενό κάτω από το 4-5% του ΑΕΠ και συνεπώς να γίνει πιο ελαστική η κατάσταση για την Αθήνα.

Με το βλέμμα στο Βερολίνο

Στην Ουάσιγκτον δίνουν μεγάλη σημασία στις πληροφορίες από γερμανικές πηγές ότι το Βερολίνο σκέφτεται να είναι πιο ελαστικό απέναντι στην Ελλάδα στο Ασφαλιστικό λόγω ακριβώς του Προσφυγικού.
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Ράις έστειλε το ανησυχητικό μήνυμα ότι οι θέσεις του ΔΝΤ δεν έχουν αλλάξει καθόλου από το καλοκαίρι.

Το Ταμείο συνεχίζει να απαιτεί τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο από την εφαρμογή του στόχου, όπως τόνισε, που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι και αφορά στην επίτευξη 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018. Στο Ταμείο εξηγούν ότι ο κ. Τόμσεν, στην ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ, έδειξε τον δρόμο για το πώς θα φτάσουμε σε αυτούς τους στόχους, που δεν είχαν ποσοτικοποιηθεί έως τώρα.

Συγκεκριμένα: Το Ταμείο θεωρεί ότι ο στόχος αυτός του 3,5%, στον οποίο συμφώνησαν το καλοκαίρι η Αθήνα και οι Ευρωπαίοι, είναι εξαιρετικά φιλόδοξος και επιτυγχάνεται πολύ δύσκολα.

Είναι η πρώτη κουβέντα με την οποία θα ξεκινήσουν οι εκπρόσωποι τις διαπραγματεύσεις, όταν -και εφόσον- επιστρέψουν στην Αθήνα. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου έθεσε και δημόσια ένα μείζον ζήτημα που μέχρι τώρα συντηρείτο από διαρροές κυρίως από τις Βρυξέλλες.

Οι συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αφορούν την Αθήνα και τις Βρυξέλλες και εστιάζονται στο πώς θα βρεθεί η σωστή ισορροπία ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις και στην ελάφρυνση χρέους. Το ερώτημα που τίθεται μετά τη δημοσιοποίηση της θέσης του ΔΝΤ είναι ποιος θα κάνει ένα βήμα πίσω, η Αθήνα ή οι Ευρωπαίοι, προκειμένου -όπως μας ειπώθηκε- «η εξίσωση της βιωσιμότητας του χρέους να βγαίνει».

Ηταν η πρώτη φορά που ο κ. Ράις -με αινιγματικό θα έλεγε κανείς τρόπο- είπε ότι «οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να είναι μικρότερες, αν υπήρχε μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους».

Προβλημάτισε

Ηταν αινιγματικός ο τρόπος και προβλημάτισε όσους παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στο ΔΝΤ, διότι έως σήμερα η φρασεολογία των στελεχών του Ταμείου ήταν διαφορετική και έδινε έμφαση «στην αναγκαιότητα πλήρους εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων για να μη χρειαστεί μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους».

Σημειώνεται ότι η απόφαση για επιστροφή ή όχι της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα θα ληφθεί στο Eurogroup της Δευτέρας, στο οποίο από πλευράς του Ταμείου θα παραστεί ο Πολ Τόμσεν. Επίσης τονίστηκε, σύμφωνα με τις πηγές, ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να δώσει αριθμούς και να σταματήσει να καθορίζει τα μέτρα με το ποσοστό 4-5% του ΑΕΠ.

Η παραδοχή για τη λιτότητα

Η αναφορά του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις σε μεταρυθμίσεις και ελάφρυνση του χρέους ίσως, θα μπορούσε κάποιος να την ερμηνεύσει ως μια παρότρυνση προς τους Ευρωπαίους να σηκώσουν αυτοί μεγαλύτερο βάρος μιας, και όπως τόνισε, το δημοσιονομικό κενό είναι δύσκολο να καλυφθεί από μια κοινωνία όπως η ελληνική που έχει υποστεί τόσο μεγάλη λιτότητα. Αυτό είναι μια σημαντική παραδοχή από την πλευρά του Ταμείου.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ