Θρίλερ στις Βρυξέλλες: Διαφωνούν Μέρκελ και Ολάντ για τα κλειστά σύνορα - Όλο το παρασκήνιο

Αγριο παζάρι γίνεται στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών, οι οποίοι διαφωνούν για το εάν πρέπει να κλείσει ο διάδρομος των Βαλκανίων και να σφραγίσουν τα σύνορα για τους μετανάστες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα νέο κείμενο έχει πέσει στο τραπέζι της Συνόδου, στο οποίο δεν γίνεται αναφορά στα κλειστά σύνορα, σε αντίθεση με το πρώτο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, στο οποίο αναφερόταν ότι «η δίοδος των Βαλκανίων έχει κλείσει».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτή την ώρα οι ηγέτες της Ευρωζώνης επεξεργάζονται εκ νέου το τελικό κείμενο συμπερασμάτων που δεν θα περιλαμβάνει τις επίμαχες φράσεις περί κλειστών συνόρων.

Το «όχι» της Μέρκελ στο κλείσιμο των συνόρων

Ο διπλωματικός πυρετός ξεκίνησε στις Βρυξέλλες τις τελευταίες ώρες, καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ προβάλλει ισχυρές αντιρρήσεις στο κλείσιμο της λεγόμενης βαλκανικής οδού.

«Δεν μπορεί να κλείσει οτιδήποτε», είπε ακόμα μια φορά ξεκάθαρα η Μέρκελ κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες, αναφερόμενη στο κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου. «Ο αριθμός των προσφύγων δεν θα πρέπει να μειωθεί μόνο για ορισμένες, αλλά για όλες τις χώρες και γι' αυτό απαιτείται μια "βιώσιμη λύση" από κοινού με την Τουρκία», πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ολάντ: Ο βαλκανικός δρόμος κλείνει

«Η Τουρκία πρέπει να αποδεχτεί τις διαδικασίες επανεισδοχής, ενώ ταυτόχρονα οι Σύροι πρόσφυγες πρέπει να τύχουν υποδοχής στην Ευρώπη», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος, σημειώνοντας όμως -σε αντίθεση με όσα είπε η Άνγκελα Μέρκελ- πως ο βαλκανικός δρόμος κλείνει.

«Πρέπει να υπάρξει ασφάλεια στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας, να βοηθηθεί η Ελλάδα και βέβαια πρέπει να υπάρξουν μετεγκαταστάσεις προσφύγων απευθείας από την Τουρκία σε ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε και συνέχισε: «Η Ελλάδα υποδέχεται το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ανθρώπων, γι' αυτό είναι σημαντική η συνεργασία με την Τουρκία, χωρίς όμως να δεχθούμε όλους τους όρους της Άγκυρας».

Βερολίνο: Εικασίες τα περί κλειστής οδού Βαλκανίων

«Εικασίες» χαρακτήρισε τις πληροφορίες που θέλουν το προσχέδιο των συμπερασμάτων της σημερινής Συνόδου Κορυφής να περιλαμβάνει τη φράση «η Βαλκανική Διαδρομή είναι τώρα κλειστή», η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας Κριστιάνε Βιρτς και ζήτησε να περιμένουν όλοι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και τις σχετικές δηλώσεις της καγκελαρίου.

Επανέλαβε δε, ότι για το Βερολίνο προτεραιότητες της Συνόδου παραμένουν η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, η συνεργασία με την Τουρκία και η στήριξη της Ελλάδας.

«Μου είναι κάπως δύσκολο (να τοποθετηθώ), διότι οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Υπό αυτό την έννοια δεν μπορώ εκφραστώ επ' αυτού, αλλά απλώς να σας παρακαλέσω να περιμένετε πώς θα εξελιχθούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις και μετά να ακούσετε την καγκελάριο, η οποία μάλλον γνωρίζει καλύτερα εάν υπέγραψε κάτι ή όχι, και την συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου -διότι όπως όλοι γνωρίζουμε, οι συνομιλίες συνήθως κρατούν περισσότερο του αναμενόμενου», δήλωσε η κ. Βιρτς, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε διατυπώσεις των Συμπερασμάτων της Συνόδου και προσέθεσε:

«Δεν θέλω να εκφραστώ με κανέναν τρόπο για αυτές τις εικασίες. Θα ήθελα απλώς να επισημάνω ότι πρόκειται για εικασίες. Οι συνομιλίες βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη και πρέπει να περιμένουμε πώς θα ολοκληρωθούν. Μπορώ επί της αρχής να αναφέρω ποιες πτυχές βρίσκονται στην ατζέντα για την γερμανική κυβέρνηση: από τη μια πλευρά είναι βεβαίως το θέμα του πού βρισκόμαστε σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, πού βρισκόμαστε σε ό,τι αφορά την ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας και -πολύ σημαντικό- το κατά πόσο μπορούμε να στηρίξουμε αυτή την στιγμή την Ελλάδα, πώς μπορούμε στην πράξη να δώσουμε οικονομική ή γενικά στήριξη, για τους πρόσφυγες που φθάνουν τώρα στην Ελλάδα».

Αυτά είναι κατ' αρχήν τα θέματα τα οποία έχουν προτεραιότητα αυτή την στιγμή για τη γερμανική κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, επανέλαβε η εκπρόσωπος και τόνισε ότι η ίδια δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει το ποια τελικά κείμενα συζητούνται αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες.

Οι Γερμανοί δεν συμφωνούν

Αξιωματούχοι από το Βερολίνο ανέφεραν νωρίτερα ότι η Γερμανία δεν συμφωνεί με το προσχέδιο της Συνόδου «όπως ισχύει αυτή τη στιγμή» και τονίζουν πως ο βαλκανικός δρόμος δεν θα κλείσει

Τα παραπάνω διαμηνύουν γερμανικές κυβερνητικές πηγές στο ZDF, λίγες μόνο ώρες πριν από την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες.

Επίσης έντονη είναι η αντίδραση από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, εταίρο της Μέρκελ στον «μεγάλο συνασπισμό» της Γερμανίας αναφορικά με το κλείσιμο των συνόρων στα δυτικά Βαλκάνια. Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild, πρωτοκλασάτα στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών όπως η Εύα Χεγκλ, αντιπρόεδρος της ΚΟ του SPD, υποστηρίζουν πως, το κλείσιμο της διαδρομής στα δυτικά Βαλκάνια δεν αποτελεί καμία λύση στην προσφυγική κρίση.

Πρώτο κείμενο συμφωνίας: Τα σύνορα είναι κλειστά

«Οι 28 χώρες της ΕΕ συμφώνησαν την Κυριακή να κλείσουν τον Δρόμο των Βαλκανίων. Το κύμα των παράνομων μεταναστών που μεταφέρονται στα δυτικά Βαλκάνια φτάνει στο τέλος του: αυτός ο δρόμος θα είναι στο εξής κλειστός», ανέφερε το προσχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο δόθηκε αρχικά στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας.

«Η ΕΕ θα στηρίξει την Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και θα κάνει το μάξιμουμ για να τη βοηθήσει να διαχειριστεί την κατάσταση» συνεχίζει το κείμενο, στο οποίο είχαν ήδη συμφωνήσει οι 28 πρέσβεις των χωρών-μελών, και η Ελλάδα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ