«Ήμουν κι εγώ εκεί»: Ο Π. Τατσόπουλος εξομολογείται εμπειρίες από τη διαδρομή του στην πολιτική σκηνή

Στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Ήμουν κι εγώ εκεί» ο Πέτρος Τατσόπουλος περιγράφει τις εμπειρίες του από τη σύντομη διαδρομή του στην πολιτική σκηνή της χώρας τις ταραγμένες μέρες των Μνημονίων.

Ένα βιβλίο για τα παρασκήνια της πολιτικής που θα συζητηθεί.

«Ήταν προφανές πως δεν τους απασχολούσε τόσο το πού μιλούσα (απέφευγα συστηματικά, άλλωστε, όλα τα τηλεοπτικά σαπάκια, όπου εκείνοι δεν είχαν πρόβλημα παρευρεθούν), όσο το τι έλεγα. Πλήθαιναν τα δημοσιεύματα που ήθελαν να εξανεμίζονται μέσα στο κόμμα οι συμπάθειες προς το πρόσωπό μου –καλά, για τις ιδέες μου ούτε λόγος […] Πράγματι. Είχα ένα θεματάκι με τον πόλεμο. Δεν τον είχα πάρει πρέφα. Νόμιζα πως είχαμε ειρήνη. Πως είχαμε κοινοβουλευτισμό. Πως θα αγωνιστούμε σκληρά για να πάρουμε την εξουσία –όσο σκληρά, εν πάση περιπτώσει, μας επιτρέπει ο κοινοβουλευτισμός– αλλά δεν θα λοιδορήσουμε όποιον δεν συμφωνεί μαζί μας ως πουλημένο τομάρι. Ιδίως όταν, στο ίδιο πουλημένο τομάρι, είμαστε έτοιμοι να δώσουμε άφεση αμαρτιών, έτσι και έρθει με το μέρος μας» σημειώνει ο Πέτρος Τατσόπουλος με εξομολογητική διάθεση στο νέο του βιβλίο για την εμπλοκή του στην πολιτική.

Ο Πέτρος Τατσόπουλος γράφει για τα όλα όσα είδε, έζησε και σκέφτηκε τους μήνες που βρέθηκε στη Βουλή, από την αρχική εκλογή του ως μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και το «βελούδινο διαζύγιο» που ακολούθησε μέχρι τις πρόσφατες εκλογές του 2015 όπου ήταν υποψήφιος με το Ποτάμι. Ως μη επαγγελματίας πολιτικός, ο συγγραφέας δεν διστάζει να ανοιχτεί, να μιλήσει με ωμή ειλικρίνεια και να φανερώσει την πραγματική του άποψη για πολιτικούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Πολύ συχνά αναφέρεται στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα: «Είναι πολύ καλομαθημένος για να είναι αυταρχικός. Προτιμάει να παρακολουθεί ατάραχος τα προβλήματα α σαπίζουν, παρά να κόβει γόρδιους δεσμούς. Αυτή είναι, εξάλλου, και η εκλεκτική τους συγγένεια με τον Κώστα Καραμανλή. Ενώ σε κάποιο άλλο σημείο, με αφορμή μια συζήτηση μαζί του αναφέρει: «Ο Τσίπρας συμφώνησε και πάλι μαζί μου –και τότε άρχισα να υποπτεύομαι ότι έχει προχωρήσει με πολύ γοργούς ρυθμούς στο ξεπατίκωμα του Ανδρέα Παπανδρέου, αντέγραφε ευλαβικά όλα του τα ελαττώματα και όλα του τα προτερήματα, με πιο χαρακτηριστική την τάση να συμφωνεί πάντοτε με τους συνομιλητές του».

Το «’Ημουν κι εγώ εκεί» είναι ο πολύ προσωπικός πολιτικός απολογισμός ενός συγγραφέα που ποτέ δεν έκρυψε τις απόψεις του και ποτέ δεν δίστασε να πει δημοσίως όλα όσα σκέφτεται, ακόμη κι αν αυτό είχε συνέπειες για τον ίδιο και την προσωπική του πορεία. Ο λόγος του Τατσόπουλου είναι χειμαρρώδης· το βιβλίο είναι γραμμένο με πολύ άμεσο τρόπο και ύφος ανεπιτήδευτο: «Είχα την αίσθηση ότι οι περισσότεροι συνάδελφοι στην κοινοβουλευτική μας ομάδα ζούσαν στην κοσμάρα τους. Είχαν φέρει από το σπίτι το ταπεράκι με τις πολιτικές τους ιδέες, κατευθείαν από την κατάψυξη, και δεν σκόπευαν να αλλάξουν το μενού με καμία Παναγία». Και αλλού: «Εάν δεν έβγαινε Πρόεδρος, έπρεπε να πάμε σε εκλογές. Το ήθελε ο Κοέλιο. Το ήθελε το Σύμπαν».

Ο συγγραφέας δίνει την ευκαιρία στον αναγνώστη να έρθει σε επαφή με τα παρασκήνια της πολιτικής ζωής της χώρας, έναν κόσμο που ελάχιστοι ψηφοφόροι γνωρίζουν από κοντά. Ο κόσμος της πολιτικής μοιάζει σκληρός και άγριος· ένα παιχνίδι χωρίς κανόνες που δυσκολεύεται να παρακολουθήσει κανείς. Ο Πέτρος Τατσόπουλος μοιάζει να θέλει να μας υπενθυμίσει μια απλή αλήθεια: τα πολιτικά παιχνίδια έχουν συνέπειες που ξεφεύγουν από τα στενά όρια του κοινοβουλίου και επηρεάζουν τις ζωές όλων μας. Την ίδια στιγμή ο αναγνώστης συνειδητοποιεί πόσο πυκνός έχει γίνει ο πολιτικός χρόνος, πόσα πολλά και σημαντικά έχουν συμβεί στη χώρα μας μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Η έκδοση περιλαμβάνει και τα πολιτικά κείμενα του Πέτρου Τατσόπουλου, από τον Απρίλιο 2012 μέχρι τον Ιανουάριο 2016, όπως δημοσιεύτηκαν στο Hot Doc, στην Athens Voice και στα Παραπολιτικά.

 

Η παρουσίαση του βιβλίου «Ήμουν κι εγώ εκεί» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 8 Μαρτίου 2016, στις 20.30. Στον Ιανό της Αθήνας. Ο Πέτρος Τατσόπουλος θα συνομιλήσει με την Λένα Διβάνη, τον Θανάση Χειμωνά και τον δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

 

INFO

Τρίτη 8 Μαρτίου 2016, ώρα 20:30

IANOS, Σταδίου 24, Αθήνα

Είσοδος ελεύθερη

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ