Εκρηκτική η κατάσταση στην Ειδομένη: Στους 13.000 οι παγιδευμένοι πρόσφυγες - μετανάστες

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται η Ειδομένη όπου παραμένουν παγιδευμένοι περισσότεροι από 13.000 πρόσφυγες - μετανάστες, ανάμεσά τους 7.000 παιδιά.

 Τα σύνορα είναι κλειστά, οι συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό -με δυνατότητα φιλοξενίας 1.500 ατόμων- είναι δύσκολες, οι συνθήκες υγιεινής μηδαμινές και οι πρόσφατες βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει ένα απάνθρωπο σκηνικό. Καθημερινά διακομίζονται στα κοντινά νοσοκομεία άρρωστα βρέφη και παιδιά, προκειμένου να τους παραχθεί ιατρική φροντίδα.

Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων που βρίσκονται στο πλευρό των προσφύγων εκφράζουν φόβους ότι η κατάσταση μπορεί να εκτραχυνθεί, ακόμα και να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια.


Την ίδια ώρα, χιλιάδες πρόσφυγες συνεχίζουν να φτάνουν στον Πειραιά. Μόνο χθες 1.330 μετανάστες και πρόσφυγες ήρθαν από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Περισσότερα από 3.000 άτομα φιλοξενούνταν χθες στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα στη χώρα υπάρχουν συνολικά 33.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Ο ίδιος σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Βίνερ Τσάιτουνγκ» ανέφερε ότι η προσφυγική κρίση δεν είναι ελληνικό πρόβλημα αλλά ευρωπαϊκό και δεν το προκάλεσε η Ελλάδα, η οποία δεν πρόκειται να ανεχθεί να μετατραπεί σε ελληνικό πρόβλημα. «Δεν μπορούμε πολιτικά να το αποδεχθούμε.

Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, μία κρίση της Ευρώπης, στο σύνολό της», είπε, και ανέφερε ότι η κατάσταση με τους πρόσφυγες στα σύνορα με την ΠΓΔΜ είναι άσχημη, αλλά η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες να την ελέγξει, ενώ εκείνο που εξέπληξε ήταν η παράβαση των προηγούμενων αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης -σύμφωνα με τις οποίες τα σύνορα θα παρέμεναν ανοικτά, τουλάχιστον προσωρινά- που αγνόησαν η Αυστρία και οι χώρες της Ομάδας Βίζεγκραντ, ενεργώντας μεμονωμένα.

Σε ερώτηση πότε θα φτάσει απειλητικό μέγεθος ο αριθμός των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα, ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι σήμερα βρίσκονται στη χώρα 33.000 πρόσφυγες και μετανάστες και εάν γίνουν 50.000 θα δημιουργηθούν ανάλογες δυνατότητες καταλυμάτων, όπως και εάν φθάσουν τις 70.000, ωστόσο αυτό δεν πρόκειται να συνεχιστεί, καθώς υπάρχει ένα όριο επιβάρυνσης, όπως συμβαίνει με κάθε χώρα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στο Σκάι, ανακοίνωσε τη χρησιμοποίηση των παιδικών κατασκηνώσεων που ανήκουν στο υπουργείο Πρόνοιας (Εργασίας) για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών. Έχουμε 30 κατασκηνώσεις στο υπουργείο που μπορούμε να τις διαθέσουμε μέχρι τις 15 Ιουνίου, όταν και θα φιλοξενηθούν εκεί τα παιδιά, δήλωσε ο υπουργός και επισήμανε ότι για όλα χρειάζεται ο απαραίτητος χρόνος, καθώς ο μηχανισμός δεν ήταν προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο.


Εξάλλου από αυτές τις κατασκηνώσεις, μέχρι τώρα λειτουργούσαν μόνο 15, είπε ο υπουργός: «Μέχρι να πάνε τα παιδιά κατασκήνωση θα έχουμε βρει άλλους χώρους. Χρειαζόμαστε χρόνο γιατί η προσπάθεια είναι γιγαντιαία σε έναν μηχανισμό που δεν είχε ποτέ προετοιμαστεί για κάτι τέτοιο».
Σχετικά με την επιστολή του προς τις τράπεζες, για τη διάθεση και των δικών τους υποδομών, ενημέρωσε πως οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη και δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Σύλληψη 

Στο μεταξύ, συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πειραιά 25χρονος στην περιοχή του Νέου Φαλήρου για απόπειρα εξαπάτησης προσφύγων από τη Συρία, ενώ αναζητούνται τρεις συνεργοί του. Ο 25χρονος εντοπίστηκε στο Νέο Φάληρο, ως μισθωτής και οδηγός τουριστικού λεωφορείου, να επιβιβάζει σε αυτό είκοσι πέντε πρόσφυγες από τη Συρία, τους οποίους οι συνεργοί του μετέφεραν από την περιοχή του λιμένα Πειραιά με μικρό λεωφορείο, προκειμένου να τους μεταφέρει στα σύνορα, εξαπατώντας τους ότι αυτά είναι ανοικτά για τη διέλευσή τους.

Ο 25χρονος που κατηγορείται για απόπειρα απάτης κατά συναυτουργία και παραβάσεις της νομοθεσίας περί λειτουργίας τουριστικών γραφείων, επιβατικών μεταφορών και εκμίσθωση Ι.Χ. αυτοκινήτων με οδηγό, οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ