Βίντεο με Τούρκους λιμενικούς να χτυπούν μετανάστες στο Αιγαίο έφτασε στο BBC

Ερασιτεχνικό βίντεο που δόθηκε στο BBC δείχνει άνδρες της τουρκικής ακτοφυλακής να χτυπούν με κοντάρια μετανάστες που βρίσκονταν σε φουσκωτό προσπαθώντας να περάσουν το Αιγαίο.

Μέλος της τουρκικής ακτοφυλακής υποστήριξε πως στόχος ήταν να σταματήσουν το φουσκωτό χωρίς να τραυματίσουν τους επιβαίνοντες - οι οποίοι τελικά έφτασαν στη Λέσβο.

Το καταγγελλόμενο περιστατικό φέρεται να σημειώθηκε σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Η καταγγελία έγινε σε εθελοντές στη Λέσβο και το βίντεο δόθηκε στον ανταποκριτή του BBC στο νησί.

Το βίντεο, διάρκειας λίγο παραπάνω από 30 δευτερόλεπτα, έχει τραβηχτεί από το φουσκωτό των μεταναστών και ξεκινά την ώρα που δύο άνδρες από δεύτερο σκάφος -σύμφωνα με την καταγγελία, πρόκειται για σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής- χτυπούν με κοντάρια τους επιβαίνοντες. Το φουσκωτό αναπτύσσει ταχύτητα και απομακρύνεται από το σκάφος. 

Το BBC αναφέρει ότι το φουσκωτό τελικά έφτασε στη Λέσβο. Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, αξιωματικός της τουρκικής ακτοφυλακής επιβεβαίωσε στη συνέχεια το περιστατικό, λέγοντας ωστόσο ότι σκοπός τους ήταν να σταματήσουν το φουσκωτό «χωρίς να τραυματίσουν τους επιβαίνοντες». 

Υποστήριξε πως η προβλεπόμενη διαδικασία είναι να δένονται οι λέμβοι σε σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής και να οδηγούνται πίσω στις τουρκικές ακτές, όμως το εν λόγω φουσκωτό «δεν σταμάτησε τη μηχανή και συνέχισε στην Ελλάδα».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ