Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Η Γεωργία Κοφινά μας προτείνει το μενού της Καθαράς Δευτέρας - Το βιβλίο της είναι best seller

Η Γεωργία Κοφινά μας προτείνει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της "Σαρακωστιανά" (σε συνεργασία με την Μαριγούλας Κοκκίνου), τις καλύτερες επιλογές για την Καθαρά Δευτέρα.

Σύμφωνα με την θρησκεία μας και την παράδοση δεν τρώμε ούτε λάδι την Καθαρά Δευτέρα. Ακόμα και χωρίς λάδι, για την παρέα με την οποία θα μοιραστούμε το γεύμα της Καθαράς Δευτέρας,  θα συνιστούσα το ακόλουθο μενού για ένα πλούσιο και ισορροπημένο τραπέζι. Συνήθως γίνεται σε στυλ μπουφέ εφόσον όλα τα φαγητά παρουσιάζονται συγχρόνως στο τραπέζι.

Όλες οι συνταγές είναι από το βιβλίο, «Σαρακοστιανά» της Μαριγούλας Κοκκίνου και Γεωργία Κοφινά, εκδόσεις «Πορφύρα». Είναι η βελτιωμένη και επαυξημένη 27η έκδοση, Μάρτιος 2015.

1. Λαγάνα 
2. Πιατελίτσες  με διάφορα τουρσιά, ελιές, ξηροί καρποί, χαλβά, κλπ.

 

3. Ντιπ αβοκάντο με κάπαρη 

Υλικά για 2 φλιτζάνια
•    4   αβοκάντο (ώριμα, όχι σκληρά)
•    2   κουταλάκια του γλυκού αλάτι
•    1  κουταλιά σούπας κάπαρη
•    ¼  φλιτζανιού χυμός λεμονιού
•    ¼  φλιτζανιού κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1.    Ξεφλουδίζουμε τα αβοκάντο και τα βάζουμε με όλα τα υλικά στο μπλέντερ. Τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σαν κρέμα. 
2.    Βάζουμε το μίγμα στο ψυγείο. Το σερβίρουμε με κριτσίνια ή άλλα ψωμάκια ή κρακεράκια.

Σημείωση: Φυλάμε το κουκούτσι από το αβοκάντο και το πιέζουμε στο κέντρο της έτοιμης σαλάτας για να μη μαυρίσει η σαλάτα.

4. Ταχινοσαλάτα με κύμινο 
 


Υλικά για 3 φλιτζάνια
•    5   κουταλιές σούπας ταχίνι
•    Περίπου 1/2  φλιτζάνι νερό
•    χυμό 1 λεμονιού
•    λίγο κύμινο κοπανισμένο λίγο αλάτι

1.  Βάζουμε το ταχίνι σε μπολ και με σύρμα ή πιρούνι το ανακατεύουμε με λίγο νερό για να αρχίσει να αραιώνει. Προσθέτουμε  το λεμόνι και χτυπάμε το μείγμα ώσπου να γίνει αραιό, αλλά να μη χύνεται από το κουτάλι. 
2.  Τέλος προσθέτουμε το  κύμινο και το αλάτι. Βάζου με τόσο κύμινο όσο χρειαστεί  για να γίνει η σάλτσα όσο πικάντικη θέλουμε. Σερβίρετε όπως τα ντιπ. 

5. Χταπόδι σε λαδόκολλα 


Για 1- 1 ½ κιλό χταπόδι
1    Πλένουμε καλά το χταπόδι και το αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξει καλά. Το πασπαλίζουμε ολόκληρο με πιπέρι και ρίγανη. Το τυλίγουμε σφιχτά σε διπλή λαδόκολλα και το βάζουμε το ταψάκι να ψηθεί σε μέτριο φούρνο. Χρειάζεται περίπου 2 ώρες.
2  Αν το χταπόδι είναι κατεψυγμένο, το τυλίγουμε όπως είναι παγωμένο στη λαδόκολλα με λίγα σπυριά πιπέρι και 1-2 φύλλα δάφνης. Το ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 2½ περίπου ώρες.
3  Σερβίρουμε το χταπόδι σκέτο με λεμόνι ή ξίδι. Μπορούμε να το διατηρήσουμε (στο ψυγείο) για λίγες μέρες κομμένο σε κομμάτια μέσα σε δοχείο με ελαιόλαδο.

6. Αγκινάρες γεμιστές με γαρίδες
 Υλικά για 6 άτομα

6 αγκινάρες καθαρισμένες και βρασμένες (μόνο οι πάτοι)
300  γρ γαρίδες βρασμένες και καθαρισμένες
1 ½        κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
½      ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο λίγο πιπέρι
χυμό 1 λεμονιού

1    Τοποθετούμε  τις αγκινάρες σε πιατέλα. Τις  ραντίζουμε με το χυμό του λεμονιού. 
2    Βάζουμε επάνω τις γαρίδες. Ανακατεύουμε  τη  μουστάρδα, τον ψιλοκομμένο άνηθο και το πιπέρι και περιχύνουμε  τις αγκινάρες.
3    Αν θέλουμε περιχύνουμε τις αγκινάρες με λίγη ταχινοσαλάτα.

7. Φακές Σαλάτα 


Υλικά για 6 άτομα
1½   φλιτζάνι φακές
6       φρέσκα κρεμμυδάκια ή 2-3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
½     φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
1      ψητή κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε κυβάκια
        χυμό 2 λεμονιών
2       σκελίδες σκόρδο λιωμένες
¼     κουταλάκι του γλυκού κοπανισμένο κόλιαντρο
¼     κουταλιού του γλυκού κύμινο
½     κουταλάκι του γλυκού αλάτι πιπέρι

1    Πλένουμε τις φακές. Τις σκεπάζουμε με άφθονο νερό και τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη λιώσουν.
2    Τις στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Τις ανακατεύουμε σε μπολ με τα  λαχανικά και το αλάτι. 
3    Ανακατεύουμε  το λεμόνι με τα υπόλοιπα μπαχαρικά και τα ρίχνουμε στις φακές. Τα ανακατεύουμε  καλά και τα βάζουμε στο ψυγείο για λίγο. Η σαλάτα σερβίρεται κρύα.
  
Γλυκά
8. Καριδωτό με σάλτσα σοκολάτας 

Υλικά για 16-20 κομμάτια 
300          γρ μέλι
300          γρ ζάχαρη
400-450 γρ καρυδόψιχα
4-5           κουταλιές σούπας κονιάκ
1               κουταλάκι του γλυκού σόδα
1               κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1               κουταλάκι του γλυκού κανελογαρίφαλα σκόνη
2               φλιτζάνια χυμό πορτοκαλιού ή χλιαρό νερό
3½           φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1    Λιώνουμε το μέλι μέσα στο χυμό πορτοκαλιού ή το χλιαρό νερό. 
2    Προσθέτουμε τη ζάχαρη,το κονιάκ, την καρυδόψιχα ψιλοκοπανισμένη (σαν τραχανά), τα κανελογαρίφαλα και τέλος το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Πρέπει να γίνει ένας χυλός μάλλον αραιός.
3     Το ρίχνουμε σε αντικολλητικό ταψί και το ψήνουμε σε μέτρια προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά έως 1 ώρα περίπου. Όταν κρυώσει, το σκεπάζουμε με σάλτσα σοκολάτας 

Σημείωση: Αν δεν έχουμε αντικολλητικό ταψί μπορούμε να τρίψουμε τα τοιχώματα του απλού ταψιού με λίγα κοπανισμένα καρύδια, για να λαδωθεί το ταψί από το λάδι τους και μετά να το πασπαλίσουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά.

Σάλτσα σοκολάτας

1        πακέτο κακάο (128 γρ)
1        ποτήρι νερό
1½    ποτήρι ζάχαρη
1        βανίλια

Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα, τα ανακατεύουμε και τα βράζουμε για 5 λεπτά. Ανακατεύουμε συνέχεια, για να μην σβολιάσει. Όταν βράσει και δέσει η σάλτσα, την αφήνου- με να κρυώσει. Μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε αμέσως ή να τη φυλάξουμε σε βάζο. Διατηρείται και εκτός ψυγείου.
9.  Ρολό με ταχίνι και καρύδια
Υλικά για 12-15 κομμάτια 

12    φύλλα κρούστας (1 πακέτο)
⅓    φλιτζανιού ζάχαρη
1½   φλιτζάνι καρύδια μέτρια κοπανισμένα
1½   κουταλάκι του γλυκού κανέλα
¼      κουταλιού του γλυκού γαρίφαλο
1       κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
1½   φλιτζάνι ταχίνι (περίπου) για το άλειμμα
2       κουταλιές σούπας μέλι αραιωμένο με 3 κουταλιές σούπας νερό για το άλειμμα

Για το σιρόπι:
2       φλιτζάνια ζάχαρη
1 ½  φλιτζάνι νερό
1       κουταλιά σούπας μέλι
1       ξύλο κανέλας
1       κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού

1    Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ανακατεύουμε σε μπολ τη ζάχαρη, τα καρύδια, την κανέλα, το γαρίφαλο και το ξύσμα λεμονιού. Τα αφήνουμε στην άκρη.
2    Αλείφουμε ένα στενόμακρο  μέτριο ταψί με λίγο ταχίνι. Κόβουμε τα φύλλα λίγο μεγαλύτερα από το μήκος του ταψιού για να διπλώνου- με τις άκρες σωστά όταν τυλίγονται. (Φυλάμε τα περισσευούμενα κομμάτια για άλλη χρήση). 
3    Παίρνουμε ένα φύλλο και το αλείφουμε καλά με ταχίνι. Στρώνουμε  άλλα δύο φύλλα από πάνω αλείφοντας τα ενδιάμεσα με το ταχίνι.
4    Σκορπάμε από πάνω 3-4 κουταλιές της σούπας από τη γέμιση προσέχοντας να αφήσουμε περίπου 3 εκ. περιθώριο  στις άκρες. Αρχίζοντας από τη στενή πλευρά τυλίγουμε τα φύλλα σε ρολό διπλώνοντας τις άκρες προς τα μέσα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
5    Τοποθετούμε τα ρολά δίπλα-δίπλα στο ταψί με την ένωση προς τα κάτω. Πρέπει να πιάσουν όλο το ταψί. Με μυτερό μαχαίρι χαράζουμε την επιφάνεια διαγωνίως σε αποστάσεις 4εκ. 
6    Αλείφουμε  τα ρολά με το αραιωμένο μέλι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου 30-35 λεπτά. Αν πάρει πολύ χρώμα από πάνω πριν το τέλος, καλύπτουμε την επιφάνεια με λαδόκολλα. Πρέπει να είναι αρκετά τραγανό το φύλλο. 
7    Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το μέλι να βράσουν και προσθέτουμε το ξύλο κανέλας και το χυμό λεμονιού. Σιγοβράζουμε το σιρόπι για 10 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
8    Βγάζουμε τα ρολά από το φούρνο και τα περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε αρκετή ώρα μέχρι να απορροφηθεί σχεδόν όλο το σιρόπι και το κόβουμε σε κομμάτια.

Ευχαριστούμε την κ. Κοφινά για την παραχώρηση του μενού και των συνταγών

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ